Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Stimularea antreprenoriatului prin exemple de management nepotrivit
Ce au în comun 70% dintre antreprenorii de succes? Toți și-au incubat ideile de afaceri în timp ce erau angajați de altcineva. Într-adevăr, majoritatea oamenilor își încep propriile companii – sau merg pe cont propriu – pentru a nu mai lucra pentru alții. De ce? Pentru că majoritatea managerilor sunt pur și simplu insuportabili. An după an, Gallup raportează că majoritatea angajaților sunt nemulțumiți la locul de muncă și că motivul numărul unu al nemulțumirii este șeful lor.
Dar există un avantaj în ceea ce privește managementul incompetent: nerespectând ideile angajaților lor și continuând să-și demoralizeze personalul, liderii răi stimulează accidental antreprenoriatul. Într-adevăr, dacă angajații antreprenori (adică cei care au talentul și dorința de a fi inventivi și întreprinzători) ar fi fericiți la locul de muncă sau cel puțin au simțit că ideile lor sunt apreciate, ar contribui la inovație și creștere în organizația angajatorilor lor, mai degrabă decât să-și înființeze propria companie. Prin urmare, conducerea proastă – sau, dacă preferați, managementul incompetent – este o sursă majoră de antreprenoriat. De fapt, America datorează o mare parte din creșterea sa recentă, inovația tehnologică și progresul socioeconomic managerilor inepți.
Luați în considerare următoarele fapte:
- Start-up-urile noi creează noi locuri de muncă: câteva start-up-uri inovatoare reprezintă o proporție mare de locuri de muncă noi. Din anii 1980, America a înlocuit 50 de milioane de locuri de muncă cu 100 de milioane (mai calificate, mai bine plătite, mai utile) noi locuri de muncă, iar două treimi din noile locuri de muncă americane sunt create de întreprinderi care au mai puțin de cinci ani.
- O cultură antreprenorială atrage talentul: jumătate dintre migranții calificați din lume merg în SUA. În ultimele două decenii, au creat 25% din toate companiile americane susținute de risc. Există cel puțin 500 de start-up-uri cu fondatori francezi în zona golfului San Francisco și există peste 50.000 de germani în Silicon Valley, unde salariile pentru inginerii de software sunt mult mai mari decât în Europa (sau în altă parte). „Cultura Europei este profund inospitalieră pentru antreprenori”, așa cum subliniază un articol recent din The Economist, care continuă: „A dori să crești un start-up este la fel de contracultural ca piercingurile” Aceasta este o dovadă suplimentară a faptului că liderii incompetenți – în acest caz politicienii europeni – contribuie neintenționat la antreprenoriat … dar în altă parte. Contribuabilii europeni au finanțat o mare parte din puterea creierului care a stimulat inovația tehnologică și creșterea economică în S.U.A.
- Antreprenoriatul deschide ușa femeilor: spre deosebire de managementul corporativ, nu există plafon de sticlă într-o companie pe care o începeți singură, motiv pentru care antreprenorii de sex feminin înfloresc.
În SUA, companiile lor reprezintă peste 3 trilioane de dolari din PIB (din motive de comparație, aceasta reprezintă 40% din întregul PIB al Chinei). Multe dintre aceste întreprinderi sunt conduse de femei care probabil nu ar fi fost luate în considerare pentru poziția de conducere de către angajatorii lor anteriori. De exemplu, Lisa Hufford a fondat Simplicity Consulting după 14 ani ca director de vânzări la Microsoft; Crystal Culbertson a fondat Crystal Clear Technologies după ce și-a părăsit slujba de specialist în logistică pentru Forțele Aeriene; iar Vicky Thompson a fondat „Valuation Management Group” după 18 ani la Fleet Finance (unde a urcat la VP). Aceste companii au crescut cu 8.000% în ultimii trei ani și au combinat venituri anuale de 52 de milioane de dolari. Cu siguranță foștii lor angajatori regretă că i-au lăsat să plece?
Aceasta implică faptul că ar trebui să sperăm la o conducere mai incompetentă în viitor? Nu chiar. După cum documentează Scott Shane în cartea sa excelentă, doar 30% dintre start-up-uri trăiesc în ultimii 10 ani; mai puțin de 10% cresc și doar 3% cresc substanțial. Acest lucru înseamnă că majoritatea antreprenorilor sunt destinați eșecului, deci există un cost ridicat care stă la baza unei întreprinderi de succes. Cu alte cuvinte, o conducere slabă provoacă mult mai mult eșec antreprenorial decât succesul – chiar dacă societatea încă profită de beneficiile succesului. În plus, dacă managerii ar învăța să atragă, să identifice, să creeze și să rețină talentul antreprenorial, aceștia ar promova creșterea în propria organizație, cu și mai multe beneficii pentru societate (reducând numărul de noi întreprinderi eșuate). Așa au înțeles John Donahue la eBay și Muhtar Kent la Coca Cola, dar Mark Hurd la Hewlett Packard și majoritatea politicienilor europeni nu au înțeles.
Nu toată lumea ar trebui să fie antreprenor, iar liderii pot face multe pentru a valorifica potențialul creativ al angajaților lor, fără a-i obliga să renunțe și să-și creeze propria afacere. La fel, mulți antreprenori naturali nu vor avea latența necesară pentru conducere: dacă nu poți fi gestionat, nu poți gestiona nici pe alții. Acesta este motivul pentru care Mark Zuckerberg a angajat-o pe Sheryl Sandberg și de ce Larry Page și Serge Brin îl au pe Eric Schmidt.
Cu toate acestea, cu 40% dintre americani care lucrează pe cont propriu la un moment dat în viața lor, este crucial să instruim abilitățile antreprenoriale chiar și la cei care sunt angajați de alții sau nu au planificat vreodată să își creeze propria afacere. Următorii câțiva ani vor asista probabil la o tranziție și mai mare de la o afacere la alta la o economie de la consumator la consumator: cu cât învățăm oamenii să creeze, să comercializeze și să se vândă singuri, cu atât vom prospera. A spera la o conducere îmbunătățită este doar o dorință de dorință.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României