Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
SOLIDARITATEA IN VIATA DE ZI CU ZI
Cele mai frecvente exemple de solidaritate pot fi: donarea de sânge, donarea de organe, participarea la ONG-uri, ajutarea financiară a persoanelor care au nevoie, găzduirea refugiaților, adoptarea, printre altele.
Solidaritatea, strict vorbind, este comuniunea de interese și responsabilități între oameni care duce la o aderare dezinteresată la acțiuni care beneficiază un grup, o companie sau o cauză.
Din punct de vedere social, este apreciat într-un mod pozitiv, ba chiar poate fi considerat o virtute. Este asociat cu sentimente pozitive și prezintă un nivel ridicat de empatie din partea celor care o exercită.
În prezent, multe campanii legate de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite (ONU) fac apel la solidaritatea popoarelor pentru a le lega de atingerea acestor obiective.
De obicei, i se acordă o mare importanță în momentele de cea mai mare dificultate a unei persoane sau a unei populații. Promovarea lor este căutată și de la o vârstă fragedă prin activități culturale și / sau sportive.
S-ar putea să fiți interesat să vedeți cele mai importante 15 valori cetățenești, deoarece acestea sunt strâns legate de solidaritate.
Exemple generale de solidaritate
În fiecare zi, toată lumea are ocazia să aibă un gest de solidaritate cu altul, cu toate acestea, există unele cazuri sau situații în care este mai frecvent să vedem exemple de solidaritate:
1- Organizații non-profit (ONG)
Sunt asociații cu personalitate juridică și care urmăresc un obiectiv definit, în mod normal legat de căutarea soluțiilor la problemele sociale care afectează o anumită zonă sau populație.
Principala caracteristică a acestui tip de organizație este că, în activitatea lor, profitul nu este un scop. Dimpotrivă, aceștia funcționează de obicei datorită donațiilor de la terți și voluntariatului.
Prin urmare, ei recurg în mod firesc la promovarea solidarității pentru a adăuga voințe cauzei lor și pentru a putea realiza proiectele propuse.
2- Strângerea de fonduri
Se referă la acțiuni axate pe strângerea de fonduri sau bani pentru a susține o cauză non-profit care poate fi la fel de punctuală ca achiziționarea de echipamente sau o intervenție chirurgicală, până la executarea zilelor medicale sau construirea unui centru de învățământ.
Este o activitate care s-a profesionalizat în ultimii ani, așa că astăzi există consultanți și companii orientate exclusiv către această sarcină.
3- Ajutor umanitar
Este o formă de solidaritate cu populațiile care au suferit o criză umanitară care este guvernată de principiile imparțialității, neutralității, umanității și independenței operaționale.
În general, acesta are în vedere un traseu protejat prin care ajutorul poate circula în cazul zonelor care au suferit o situație care pune viața persoanelor situate acolo la risc, deoarece îi lasă fără alimente, fără îngrijiri medicale sau fără protecție personală sau securitate.
4- Primirea refugiaților
Se referă la acțiunea de solidaritate a unei țări, a unei comunități sau a unei familii, de a primi în sânul ei o persoană care trebuie să fugă, din motive întemeiate, din țara de origine.
Conform standardelor internaționale, ar trebui să vă bucurați de aceleași drepturi ca orice străin rezident legal.
5- Voluntariat
Este o mișcare mondială care implică donarea de timp și / sau talentele oamenilor în mod voluntar pentru a aborda o situație de nevoie specială.
În ultimii ani, este obișnuit ca companiile să includă un program de voluntariat în care angajații lor își dedică o parte din timp pentru a ajuta la o anumită asistență socială definită intern sau promovată de o terță parte (ONG, guvern local, comunitate etc.).
6- Misiuni religioase
Referite inițial la așezările înființate pentru evanghelizare, diferitele religii (cel puțin, în cazul celor mai importante), necesită ca unii dintre membrii lor, dacă nu toți, să meargă misionari în latitudini diferite de cele din locul lor de origine să lucreze la lucrări în folosul altora.
Aceste locuri de muncă sunt de obicei temporare și pot fi legate de formare, activități medicale, construcții etc.
7- Evenimente de colectare
Deși ar putea fi considerat echivalent cu strângerea de fonduri, merită un capitol separat, deoarece se referă la evenimente specifice (cine, concerte, târguri etc.), care caută să strângă bani sau materiale pentru o anumită cauză.
De asemenea, fac apel la solidaritatea și sensibilitatea oamenilor cu cauza în cauză.
8- Adopție
Se referă la actul de a adopta sau de a primi o persoană (deși există și zile de adopție a animalelor), care din diferite motive a rămas fără casă sau adăpost.
Aceasta implică o legătură juridică între oricine adoptă și oricine este adoptat și, în funcție de țară, necesită o perioadă de pregătire și care servește, de asemenea, la colectarea datelor care garantează că uniunea va fi benefică pentru adoptat, deoarece după ce a fost formalizată, este un act irevocabil.
Implică o uniune de rudenie civilă analogă cu cea derivată din filiație legitimă sau paternitate.
9- Donarea de organe sau sânge
Aceasta este o altă situație care implică solidaritate, deoarece necesită pregătire din partea donatorului și face apel la empatia acestora față de destinatarul (donatorii) donării, deoarece ar putea avea unele consecințe fizice sau emoționale.
Exemple concrete de solidaritate
- Ajută un bătrân să traverseze strada.
- Ajută un coleg de clasă.
- Adoptați un câine vagabond.
- Ajutați o persoană care a avut un accident pe drum.
- Hrănește un cerșetor.
- Donați medicamente, jucării sau haine într-un spital sau adăpost.
- Voluntar într-un ONG sau într-o comunitate.
- Apără-ți o colegă victimă a agresiunii.
- Donați bani pentru o cauză socială.
- Ascultați un adult mai în vârstă acasă sau într-un azil de bătrâni.
- Găzduirea unei persoane strămutate sau a unui refugiat.
- Creșterea unui copil fără adăpost.
- Acordați rândul sau poziția dvs. unei persoane în vârstă, unei femei însărcinate sau unei persoane cu dizabilități.
- Colaborați cu activități educaționale, religioase, culturale sau de altă natură pentru copii.
- Mergeți la apelul cuiva pentru ajutor.
- Luați un vecin în propria mașină la destinație.
- Ajutarea altuia să transporte un pachet greu.
- Mângâie un prieten trist.
- Împărtășiți-vă mâncarea cu un partener care nu are.
- Plătiți biletul de autobuz al unui prieten care are nevoie de el.
Toate acestea indică faptul că atunci când vorbim de solidaritate, se vorbește despre o calitate individuală sau colectivă (deoarece este practicată de o persoană sau de un grup al acestora sub formă de companii sau țări), ceea ce permite o colaborare activă și dezinteresată pentru atingerea unui obiectiv străin.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României