Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Sfaturi pentru gasirea unui loc de munca
Sfatul 1 – Aplică numai la joburile pentru care te consideri potrivit/ă
Renunţă la a mai trimite zeci sau sute de CV-uri pe zi. Este posibil ca într-o zi să te cheme cineva. Însă acesta este un demers cantitativ care la capitolul calitate nu-ţi oferă şanse foarte mari. Aplică numai la câteva joburi pe zi (3-4) şi urmează sfaturile de mai jos.
Sfatul 2 – Citeşte cu atenţie cerinţele şi atribuţiile postului
Cei mai mulţi dintre candidaţi omit această etapă sau trec superficial peste ea. Acesta este momentul în care afli dacă jobul respectiv ţi se potriveşte. Citeşte cerinţele cu atenţie şi analizează dacă îndeplineşti condiţiile minime. Puneţi câteva întrebări: Vreau acest job? Sunt potrivit/ă pentru el? Sunt calificat/ă pentru el? Dă-ţi aceste răspunsuri. Dacă răspunsul este negativ mai bine ai căuta alt job. Dacă răspunsul este afirmativ poţi trece la pasul următor.
Sfatul 3 – Caută informaţii despre companie
Acest caz este valabil în sitaţia în care este publicat şi numele angajatorului. Companiile serioase de obicei publică numele lor. Astfel fă un scurt research şi află mai multe despre companie: domeniu de activitate, puncte de lucru, cifră de afaceri, valori ale companiei, etc. Află cât de multe lucruri posibil. Asupra acestei etape trebuie să zăboveşti măcar câteva minute. Aceste informaţii sunt esenţiale şi îţi vor servi în paşi următori.
Sfatul 4 – Cum scrii scrisoarea de intenţie?
Scrisoarea de intenţie trebuie să o scrii tu, aceasta este ideea. Renunţă la a mai folosi o scrisoare tip. Aceste scrisori se văd imediat. De Exemplu: Animată de dorinţa de a reuşi, am aplicat la acest job…... Mda, este un început bun, dar nu unul convingător. Probabil încă 50 de aplicaţi folosesc această expresie. Evită pe cât de mult folosirea acestor şabloane. Ca angajator nu-ţi comunică nimic o scrisoare de intenţie care nu spune nimic. Dar ai putea spune: Da, dar spune multe, este o scrisoare pozitivă. Nu-i de ajuns, acest lucru nu te ajuta, ba uneori chiar te încurcă de cele mai multe ori.
Ştiu, probabil găseşti un model pe internet şi este posibil chiar să ţi se potrivească. Vrei acel job pentru care aplici? Îl vrei cu adevărat? Trebuie să faci mai mult. Întrebarea este: atunci ce scriu in ea daca nu expresii si fraze care sună frumos? Scrisoarea de intenţie trebuie să vorbească despre tine şi despre jobul la care aplici într-un mod personal. Altă expresie standard care nu prea te ajută: Mă consider candidatul ideal pentru postul oferit de compania dumneavoastră. Şi această expresie sună frumos, însă tot nu este una personalizată. Ce însemnă de fapt personalizat? Însemnă mult mai multe lucruri printre care enumăr:
- în scrisoarea de intenţie trebuie să menţionezi numele companiei de câteva ori;
- în scrisoare de intenţie trebuie să se înţeleagă că ai înţeles cerinţele postului (cu exemplificări);
- din scrisoarea de intenţie trebuie să reiasă că ştii câteva lucruri despre companie (nu doar să spui că ştii, ci spune CE ANUME ŞTII)
- în scrisoarea de intenţie trebuie să faci conexiunea clară între pregătirea ta şi cerinţele postului (nu la modul general ci explicit, cu enumerări eventual)
- in scrisoarea de intenţie trebuie să enumeri abilităţile tale cheie şi să spui că pot fi folosite pentru îndeplinirea atribuţiilor X şi Y enumerate in anunţ.
- Din scrisoarea de intenţie trebuie să reiasă că şti să faci lucrurile enumerate în anunţ. Este bună şi „dorinţa de a învăţa”, insă angajatorul este interesat în primul rând de ce ştii să faci nu de ceea ce ai putea învăţa în viitor.
- In cazul in care eşti student sau proaspăt absolvent, evită să începi scrisoare de intenţie cu proaspăt absolvent al Facultăţii X şi încercă înlocuire cu „sunt calificat în …”
- Iar in final, trage o concluzie privind programarea la un interviu. Spune-i de ce te-ar putea chema, de ce meriţi tu o programare la un interviu. Aici foloseşti punctele tale forte conectate la nevoia angajatorului. Găseşte acel motiv cheie care l-ar determina să te cheme. Dacă nu-l găseşti ai o mare problemă, care nu mai ţine de scrisoarea de intenţie ci de abilităţile şi calificările tale, iar aici numai tu te poţi ajuta sau un coach.
- Poţi acum să te plângi, că este prea greu, că este prea mult efort la mijloc. Poţi însă să te mobilizezi. Ai dreptate, este un efort, însă întrebarea este următoarea: vrei acel job sau nu?
Sfatul 5 – Trimiterea CV-ului
La fel ca şi în cazul scrisorii de intenţie şi aici poţi face câteva lucruri în plus. Caută realizările şi responsabilităţile pe care le-ai avut in trecut şi trece-le in CV. Este ideal când aceste responsabilităţi coincid cât mai mult cu cerinţele postului. Strategia este aceiaşi ca şi in cazul scrisorii de intenţie, anume personalizarea.
Sfatul 6 – Completarea mini interviului
După cum ştiţi multe anunţuri sunt însoţite de întrebări la care trebuie să răspundeţi. Acelaşi sfat vi-l dau şi aici anume să personalizaţi. Încă un aspect asupra căruia vreau să atrag atenţia: păstraţi o doză de modestie în completarea lui. De exemplu daca sunteţi puşi să enumeraţi puncte slabe, evitaţi expresiile tipizate transformate în pozitiv cum ar fi: „prea perseverent”. Lipsa prea mare de modestie poate deranja fiind catalogată drept îngâmfare nemăsurată, lucru care nu te va avantaja.
Sfatul 7 – Send şi PostSend
După cei dai send aplicaţiei încercă să afli când se face recrutarea. Cine se ocupă? Când sunt programările? Caută şi emailul de pe site, preferabil de la resurse umane. Poţi trimite un email în care să te prezinţi să spui că ai aplicat şi vrei să afli când vor fi programările, în speranţa că vei fi chemat/ă. Poţi să alegi la un moment dat şi să suni.
Aceasta va fi o dovadă pentru angajator că tu chiar îţi doreşti acel job. Insistă puţin, nu te costă mare lucru.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României