Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Reprofilarea profesională - 3 sfaturi pentru a începe o nouă carieră
Vremurile în care ieșeai la pensie după ce munceai 30-35 de ani într-un singur loc au apus de mult.
Astăzi, datorită evoluției tehnologice pe piața muncii, competiția este mult mai acerbă și piața a devenit mult mai dinamică fața de anii trecuți.
Cu alte cuvinte, dacă simți că actualul job te nemulțumește și crezi ai ai nevoie de o schimbare, cel mai probabil reprofilarea profesională este răspunsul.
În urma unui studiu recent, aproximativ 28% dintre români își doresc o schimbare din punct de vedere profesional.
Motivul principal? Majoritatea acestora activau în industriile cele mai grav afectate în urma pandemiei, exemplu: Turism, Horeca sau industria Transporturilor.
După cum știai deja, în cele mai multe dintre cazuri, reprofilarea profesională nu este ușoară.
Știm cu toții că odată cu înaintarea în vârstă, este tot mai dificil să te adaptezi și să te acomodezi cu cerințele din piață.
Cu toate acestea, nu trebuie să te temi. Reprofilarea profesională vine la pachet cu o serie de la avantaje, precum: un salariu mai mare, un program de lucru mai flexibil și lista poate continua.
Datorită nevoii de muncă acută din anumite domenii din piață, companiile au început să acceptă tineri fără experiență sau persoane trecute ușor de prima tinerețe.
Astăzi vrem să venim în sprijinul tău și să-ți prezentăm o serie de sfaturi, care te-ar putea ajuta în alegerea următorului pas din cariera ta profesională:
#1 Învață ceva nou, tot timpul
Un prim sfat ,este acela de a învăța mereu ceva nou. Credem că sistemul de învățare este un proces continuu, tocmai de aceea îți recomandăm să rămâi mereu o persoană deschisă către informație.
Trăim în era unde tehnologia este tot mai accesibilă, iar când vine vorba de informație, mediul online este plin de cursuri sau articole care te-ar putea ajuta să-ți alegi următorul job.
Skillshare sau Udemy, sunt doar câteva exemple de site-uri care oferă o mulțime de cursuri online care te pot ajuta în următoarea ta etapa profesională.
Important este să lucrezi mereu la dezvoltarea skill-urile tale, astfel îmbunătățind constant aceste lucruri, reușești te aliniezi cu cerințele din piață.
Totodată, în urma experienței tale de până acum, poți face un scurt sumar al abilităților tale și astfel, poți observa cam în ce domenii din piață te poți adapta și bineînțeles, îți dorești să lucrezi.
#2 Fă research amănunțit despre următoarea ta direcție
Înainte să faci următorul pas în cariera ta, este important să-ți faci puțin temele ca să știi la ce să te aștepti pe viitor.
Fie că vorbim de un nou domeniu sau o nouă companie, este esențial să afli cât mai multe detalii despre locul unde îți dorești să lucrezi.
Am pregătit pentru tine și o listă cu 3 întrebări care te pot ajuta să-ți definești mai ușor pasul următorul:
- Care sunt salariile în respectivul domeniu / companie?
- Câte joburi de acest tip sunt disponibile pe piață? Cât de mare este concurența?
- Care sunt skill-urile de care am nevoie pentru a face față postului respectiv?
Bineînțeles, te poți afla și în situația în care nu știi foarte bine unde să te îndrepți din punct de vedere profesional.
În cazul în care te afli în această situație, recomandarea noastră este să apelezi cu încredere la un career coach sau un consultant în carieră. Acesta te poate ajuta pas cu pas către viitoare ta direcție profesională.
Totodată, poți intra și pe blogul nostru, unde poți afla informații utile despre viitoarea ta carieră și bineînteles, informații de actualitate despre piața muncii.
#3 Pregătește-ti CV-ul
În ziua de astăzi, în domeniul recrutării, CV-ul reprezintă “cartea de vizită”.
Cu cât CV-ul tău este mai atractiv și relevant pentru angajatori, cu atât șansele tale în găsirea unui nou loc de muncă, cresc considerabil.
Fiecare detaliu contează, astfel punând în evidență atestatele sau calificările pe care ai, poți da dovadă de notorietate și siguranță în fața viitorului angajator.
Dacă simți că CV-ul tău are nevoie de un nou design, unul mai elegant și modern, îți recomandăm să intri pe site-ul nostru și poți alege din cele 4 modele sugerate de noi.
Un gând de final
Trebuie să înțelegi reprofilarea profesională, nu este și nu va fi niciodată un lucru ușor.
Faptul că această schimbare te va forța să ieși din zona de confort, nu trebuie să te descurajeze, ci mai mult, trebuie să te motiveze să-ți schimbi viața în bine.
Înainte de a lua decizia definitivă de a pleca din compania ta, te sfătuim să-ți acordi timp de gândire și să identifici cu adevărat motivul plecării tale.
Nu te avânta brusc, așa cum poate ai fi facut-o în momentul de debut al carierei.
Salariu mic, un șef cu slabe calități manageriale, sau progamul strict, pot fi doar câteva din motivele care te pot face să faci o schimbare în cariera ta.
Așa cum menționam mai sus, identifică-ți punctele forte și vezi în ce domenii din piață crezi că te-ai putea potrivi.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României