PREZENTARE MESERIE – MECANIC AUTO

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

PREZENTARE MESERIE - MECANIC AUTO
 1. Cum ajungi mecanic auto în România

Pentru a te putea angaja ca mecanic auto nu ai nevoie de studii de lungă durată, ci doar de cursuri profesionale de specialitate. Un astfel de curs poate fi absolvit în maxim 7 luni, iar după această perioadă vei primi certificatul de calificare profesională și vei deveni, în mod oficial, mecanic auto. Totuși, greul de abia acum începe.

 • Cea mai mare problemă a unui proaspăt mecanic auto este lipsa de experiență, care îl va împiedica să-și găsească un job în domeniu. Din păcate, diplomele nu îți vor fi de ajuns pentru a-l convinge pe un proprietar de service auto să te angajeze, iar dacă vrei o carieră în acest domeniu, trebuie să obții experiență într-un fel sau altul;
 • Profită de noțiunile dobândite la cursul de formare profesională și începe să aplici lucrurile învățate pe mașinile cunoscuților. Pentru început, nu le cere acestora bani pentru reparațiile făcute și mulțumește-te cu experiența căpătată, care va conta enorm, mai târziu în cariera ta;
 • Odată ce te simți pregătit să lucrezi într-un service auto, aplică la un job de mecanic de îndată ce ți se ivește ocazia. Mulțumește-te cu orice oportunitate și ia în calcul că, la început, nu vei fi lăsat să lucrezi singur pe o mașină, ci vei fi, mai degrabă, ajutorul unui mecanic cu experiență. Profită de fiecare secundă petrecută în prezența acestuia, învață cum se folosesc toate echipamentele și cum se fac toate tipurile de reparații, iar la scurt timp, vei realiza că poți duce și singur la bun sfârșit astfel de activități. După ce ești suficient de pregătit, vei putea aplica la orice job de mecanic, pentru un salariu mult mai bun.

 

 1. Care sunt responsabilitățile unui mecanic auto

Ce face un mecanic auto? Repară mașini! Asta ar spune o persoană care nu știe prea multe despre această meserie, însă, în realitate, lucrurile sunt mult mai complexe. Un mecanic auto profesionist are o gamă foarte largă de responsabilități, unele dintre ele nefiind tocmai legate de reparația propriu-zisă a mașinilor.

 • În timpul serviciului, te vei afla în permanență sub coordonarea șefului de service și vei colabora cu ceilalți angajați ai unității. Într-o zi obișnuită de lucru, ca mecanic, vei avea responsabilitatea de a face inspecția autovehiculelor, de a identifica problemele și de a le repara într-un mod profesionist. În această meserie va trebui să repari și să înlocuiești piesele, ansamblurile și subansamblurile defecte, la timp și în mod transparent;
 • De asemenea, ca mecanic auto, vei avea responsabilitatea de a stabili necesarul de piese și de a plasa, dacă este cazul, comenzile necesare. Tot tu vei fi responsabil de preluarea comenzii și de asigurarea că toate piesele comandate sunt cele corecte. În cazul în care service-ul a primit alte piese decât cele necesare, tot tu ești responsabil de discuțiile cu furnizorul și rezolvarea cât mai rapidă a problemei;
 • Pe lângă aceste responsabilități, un mecanic auto poate primi și anumite sarcini speciale, care i se vor face cunoscute la interviul de angajare. Acestea diferă în funcție de fiecare service auto în parte, iar pentru a fi angajat, candidatul trebuie să confirme că poate să le ducă la îndeplinire.

 

 1. Cât poți câștiga ca mecanic auto

La fel ca în toate profesiile, și în cazul unui mecanic auto, venitul acestuia variază în funcție de gradul de experiență pe care îl are. Deși la început nu va primi o sumă foarte mare de bani, odată cu avansarea în carieră, un mecanic poate câștiga un salariu suficient încât să-i asigure un trai decent.

 • Dacă nu ai mai lucrat ca mecanic auto până acum și dacă nu ai experiență, pentru câteva luni va trebui să te mulțumești cu funcția de ajutor de mecanic, cu un salariu de aproximativ 1.500 de lei. Deși salariul nu este printre cele mai mari, ar trebui să prețuiești la maximum această perioadă, întrucât acum vei dobândi un lucru și mai de preț, și anume experiența, care te va ajuta enorm să avansezi în carieră.
 • Odată ce ai dobândit o experiență de aproximativ un an, poți începe să cauți joburile mai bine plătite din domeniu sau, de ce nu, să negociezi cu angajatorul pentru un salariu mai bun. În această etapă a carierei tale, te poți aștepta să câștigi un salariu de aproximativ 2.600 de lei. Peste câțiva ani, odată ce devii un adevărat profesionist în domeniu, poți câștiga și un salariu cuprins între 4.000 și 5.000 de lei pe lună. La acesta se pot adăuga și anumite bonusuri de performanță acordate de angajator sau atenții primite de la clienți, dacă service-ul la care lucrezi permite acest lucru.
 • Dacă alegi să pleci din țară și să îți cauți un job de mecanic auto într-un stat din vestul Europei, salariul tău poate ajunge chiar și la 3000 de euro pe lună. Totuși, pe lângă cunoașterea limbii din țara respectivă, și cerințele sunt altele, iar atestatele de care ai nevoie pentru a putea profesa în acel stat pot să difere de la caz la caz.

 

Dacă ești atent la detalii, curios și îți place să petreci timp în preajma mașinilor, jobul de mecanic auto este cel potrivit pentru tine. Cu toate că salariul inițial nu va fi unul foarte mare, este necesar să dai mereu dovadă de seriozitate, să te folosești de orice oportunitate pentru a învăța și să te poți autoevalua, pentru a te asigura că munca îți este răsplătită pe măsură. Comportă-te ca un adevărat profesionist, iar drumul tău în această carieră va fi unul pavat cu succes.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României