Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
PREZENTARE MESERIE - FRIZER
- Ce presupune aceasta meserie?
Domeniul îngrijirii personale este un domeniu ce nu va muri niciodată. Oamenii au investit și investesc, în continuare, în imaginea lor, deoarece este cartea de vizită proprie. Frizeria face parte din aceste servicii.
Statistic vorbind, 90% dintre bărbați petrec cel puțin o oră într-un salon de înfrumusețare. De asemenea, 75% dintre bărbați merg cel puțin o dată pe lună la un salon de înfrumusețare, cel mai utilizat serviciu fiind frizeria.
- Avantajele
Meseria de frizer aduce multe avantaje. În primul rând, vei putea să creezi și să menții imaginea clienților tăi. Practic, tu te vei ocupa de aspectul lor – care are un impact direct asupra modului în care ei sunt priviți în societate.
Probabil, cel mai important avantaj este acela al unei stabilități financiare. În ziua de astăzi, multe domenii dispar pentru a face loc altora noi. Meseria de frizer există încă din cele mai vechi timpuri și nu dă semne că ar dispărea vreodată. Practic, vei avea siguranța că vei avea tot timpul un loc de muncă.
Un alt avantaj este acela că poți da frâu liber creativității. Este un domeniu dinamic, în continuă evoluție, unde ai mereu ceva nou de învățat, dar și de încercat.
- Dezavantaje
Dezavantajele acestui job sunt minime, dar totuși trebuie precizate.
Trebuie să ai multă răbdare, deoarece clienții vin să se relaxeze sau să vorbească cu cineva. Astfel, chiar dacă într-o anumită zi nu ești în apele tale, tot va trebui să socializezi cu ei și să fii cât mai prietenos posibil.
De asemenea, la începutul meseriei trebuie să ai răbdare și să lucrezi ca ucenic pe lângă un frizer cu experiență. El te va învăța secretele acestei meserii. Tot de la el vei învăța să relaționezi și să asculți fiecare client. Dezavantajul este că, cel mai probabil, nu vei fi plătit în această perioadă.
- Cum arata locul de munca al unui frizer?
Meseria de frizer se desfășoară în saloane de înfrumusețare. Fie în salon mixt, unde au acces atât femei, cât și bărbați, fie în saloane exclusive pentru bărbați, așa-numitele barbershop-uri.
În oricare dintre acestea, vei beneficia de un scaun special pentru frizerie, de un ucenic (dulăpior cu roți pentru ustensile) și de o oglindă. Despre ustensilele tipice meseriei vom vorbi mai jos.
De asemenea, vei putea accesa cu încredere o zonă specială pentru spălat și masaj capilar. Programul de lucru este flexibil, astfel că vei putea avea suficient timp și pentru programul tău personal.
- Ce ustensile utilizezi?
Foarfeca și pieptenele – Calitatea foarfecii este foarte importantă. O foarfecă ușoară – cu o lamă ascuțită, dar și cu o tăietură precisă – îţi va ușura munca și te va ajuta să realizezi o tunsoare perfectă.
De asemenea, ai la dispoziție o varietate de piepteni de frizerie, care te vor ajuta în realizarea detaliilor frizurii și în precizia tăierii părului.
Mașina de tuns – Acesta poate fi de diferite modele: de la cea cu clipper, care are diverse dimensiuni de grile și trepte, până la trimmer, care te ajută la partea de contur și detaliu.
Brici și pămătuf pentru bărbierit – Un brici cu lamă de oțel lasă pielea netedă și realizează o finisare perfectă. Sunt cazuri în care acesta se utilizează pentru zona de detaliu.
Uscător de păr – Este important ca uscătorul de păr să fie unul profesional și puternic, pentru a oferi o uscare rapidă și precisă.
- De ce ai nevoie ca sa devii un profesionist?
Această meserie presupune răbdare, îndemânare, pasiune și curiozitate. Toate aceste elemente se cultivă și dezvoltă în timpul cursurilor, urmând ca efortul tău de după finalizarea cursului de specializare să fie doar acela de a întreține cele dobândite anterior. Vei avea nevoie de răbdare pentru a putea asculta dorințele, cerințele și necesitățile clientului. Îndemânarea îți este necesară pentru a putea realiza, în timp util, ceea ce un client își dorește. Pasiune – pentru ca produsul final să fie peste așteptările persoanei de pe scaun. Curiozitate – pentru a fi mereu la curent cu ce își doresc clienții, pentru a-i putea sfătui. Responsabilitatea ta este aceea de a-i oferi clientului ceea ce își dorește, atunci când este posibil, sau de a-l sfătui spre o altă alegere, atunci când ceea ce își dorește nu este în avantajul său. De aceea, este foarte important ca tu să dobândești toate informațiile tehnice necesare în perioada cursurilor, ca să le poți folosi în momentul consilierii clienților. Totodată, pe parcursul tunsului este foarte important ca persoana de pe scaun să fie informată despre diferitele proceduri pe care le faci. Acest lucru îi va spori încrederea în tine și astfel îl vei putea transforma într-un client fidel.
- Cât castiga un frizer?
Fiind o meserie care are la bază experiență și îndemânare, câștigurile cresc odată cu experiența. Un frizer la început de drum câștigă, de obicei, un salariu minim pe economie.
În timp, salariul crește substanțial. Un salariu de frizer cu experiență ajunge la 3.500 lei, în timp ce, în străinătate, poate câștiga și 2.000 euro lunar, în funcție de oraș și țară.
- Cum te pregatesti pentru a deveni frizer?
Fiind un o meserie ce necesită o calificare, pentru a putea deveni frizer trebuie, mai întâi, să urmezi un curs de frizerie, într-un centru de calificare. Cât costă un curs de frizerie și cât durează? Aceste aspecte depind de frecvența orelor și de centrul de calificare organizator.
Cursul se finalizează cu un examen și cu o diplomă acreditată de Autoritatea Națională pentru Calificări și recunoscută la nivelul Uniunii Europene. După finalizarea cursului și obținerea certificatului, te vei putea angaja ca frizer.
Nu uita însă că această meserie este un cumul de informație, experiență și pasiune. Meseria aceasta necesită un profesor foarte bun – care să explice și să-și învețe elevii să devină frizeri excepționali –, dar și experiență în salon. Astfel, poți începe să îți cauți un post de ucenic la un salon încă din timpul cursurilor, pentru a acumula cât mai multă experiență.
Meseria de frizer se poate transforma destul de ușor într-o carieră de succes, cu venituri extrem de motivante.
Dacă te-ai convins că această meserie este pentru tine, este timpul să faci pasul următor: să te înscrii la cursul oferit de Asociația Noul Val Constanta!
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României