Obiectivul profesional: ce este si cum il inserezi in CV

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Obiectivul profesional: ce este si cum il inserezi in CV

Scrierea si completarea unui Curriculum Vitae poate fi stresanta si poate necesita foarte mult timp. Nu datorita informatiilor exacte precum nume, experienta studii ci datorita paragrafului de inceput intitulat „Obiectivul profesional”, care da batai de cap multor persoane. In cele ce urmeaza vom incerca sa explicam ce este si cum se completeaza obiectivul profesional.

Ce este obiectivul profesional?

Ca sa putem explica mai bine cum trebuie privita informatia din sectiunea „obiectivul profesional” trebuie sa facem o analogie. Atunci cand cunoastem o persoana noua, prima impresie este foarte importanta. Ce vedem prima data la acea persoana defineste cum o vom privi in continuare. Cam asta reprezinta obiectivul profesional: prima imagine cu care un specialist de resurse umane sau un angajator ia contact si care il va determina sa citeasca si urmatoarele informatii din CV.

Obiectivul profesional este un paragraf plasat la inceputul CV-ului care trebuie sa contina informatii scurte si la obiect. Informatiile trebuie sa fie cat mai „nisate” respectiv in concordanta cu postul pentru care aplici.

Care este utilitatea obiectivului profesional?

Obiectivul profesional te ajuta sa iti propulseze CV-ul in fata altora ca tine care doresc sa aplice pentru un job anume.

Prin intermediul unui obiectiv profesional bun vei putea sa iti surclasezi concurenta in ochii angajatorului. De aceea, desi nu este obligatoriu in completarea CV-ului este absolut necesar, pentru ca iti ofera o sansa in plus. Tine cont ca un angajator primeste pentru un post zeci sau sute de CV-uri pe care nu va avea timp sa le citeasca in integralitate daca ele nu spun „ceva” inca de la prima fraza.

Astfel trebuie sa intelegi care este utilitatea lui reala:
 ii atrage atentia angajatorului ca ai citit anuntul de angajare si ca doresti sa aplici la postul respectiv, dar si ca nu transmiti acelasi model de CV indiferent de angajator; practic, acorzi suficienta atentie anuntului si angajatorului personalizand CV pentru nevoile companiei. Asta denota atentie si implicare.

 • de asemenea, ii arata angajatorului ca ai citit anuntul corect, ai inteles ceea ce cauta si ai calitatile si abilitatile de care ei au nevoie fie pentru job fie pentru companie.
 • ii deomnstreaza angajatorului ca tu esti persoana potrivita pentru postul si compania sa, oferindu-i si argumentele profesionale necesare.
 • demonstreaza ca ai inteles ce cauta si ca iti doresti suficient de mult sa faci parte din compania lui.
 • te recomanda pentru post mult mai bine decat o fraza care ar putea sa demonstreze doar un act de vointa din partea ta si pe care nu este indicat sa o folosesti. De exemplu: „vreau sa fac parte din compania dumneavoastra si cred ca sunt cel mai potrivit pentru acest post”.

Astfel, obiectivul profesional este necesar in orice CV si la orice post pe care ti-l doresti cu adevarat. Un CV care nu detine un obiectiv profesional ofera senzatia ca posesorul nu are o directie clara si atunci considera ca jobul la care aplica este „doar de tranzit” pana se decide ce vrea sa faca cu adevarat.

Cand trebuie sa folosesti neaparat obiectivul profesional?

Daca esti de parere ca este mult prea complicat sa atasez CV-ului tau si un obiectiv profesional pentru fiecare job la care aplici, atunci retine ca exista niste CV-uri la care este un „must have”. Suntem de acord ca la inceput de cariera este mult mai complicat sa iti faci un obiectiv profesional realist, pentru ca nu stii exact ce iti doresti cu adevarat si ai nevoie de un job de tranzit din care macar sa te intretii. Dar, exista momente in viata cand treci de etapa de debutant si stii exact ce iti doresti.
Iata cateva din momentele in care trebuie sa te foloseste de obiectivele profesionale:
• Atunci cand doresti sa faci o schimbare in cariera ta, urmezi niste cursuri de formare profesionala si doresti sa te indreti catre noua ta pasiune. Cum ar fi, de exemplu, sa treci de la o cariera in contabilitate la meseria de formator.

 • Atunci cand doresti sa avansezi in domeniul in care deja activezi si detii un portofoliu importanta cat sa poti trece la urmatorul nivel

Cum redactezi obiectivul profesional?

Obiectivul CV-ului este o scurta declaratie care te defineste si iti defineste si obiectivele, dar si modul in care ti-ai dori sa le atingi ca angajat al companiei la care depui CV-ul. Este de obicei un paragraf ce contine in jur de 4 propozitii. Ca sa intelegi mai bine, putem sa impartim fiecare propoziti pe informatii:

 1. Statutul tau actual (acolo unde este nevoie) student/absolvent/functie etc.
  2. Numarul actual de ani in domeniu si din sarcinile importanta avute in domeniul selectat.
  3. Calitatile unice pe care le ai pentru jobul respectiv, la care depui CV-ul.
  4. Nivelul studiilor/cursurilor/specializarilor pe care le detii.

Iata cateva exemple de obiective profesionale:

 • „Inspector SSM cu o experienta de peste 5 ani in instruirea SSM atat in cadrul microintreprinderilor, cat si macrointeprinderilor. Imi doresc sa utilizez toata experienta dobandita pentru a preveni si evita orice incident ce poate surveni si atrage după sine incapacitatea de munca, dar si pentru diversificarea portofoliului de clienti existent cu scopul de a-mi indeplini eficient atributiile trasate de compania dumneavoastra. Detin diploma de specialitate in urma absolvirii unui curs de inspector SSM.”
  • „Consilier vanzari cu experienta de peste 8 ani in vanzari fata in fata sau online, administrarea gestiunii si contabilitate primara. Imi doresc sa folosesc experienta mea pentru a ajuta clientii, pentru cresterea vanzarilor si imbunatatirea comunicarii cu acestia, cu scopul de a-mi atinge cu succes obiectivele tratate de compania dumneavoastra. Detin o diploma de lucrator comercial si alte cursuri de specializare.”
  • „Doresc sa imi dezvolt o cariera care sa imi permita utilizarea tuturor cunostintelor contabile, legislative si de analiza financiara, dobindite in ultimi 3 ani prin perfectionare activa si continua si prin expertiza acumulata la locurile anterioare de munca. Detin certificat de calificare profesionala in domeniul contabilitatii.”

Asadar, nu uita ca un obiectiv profesional bine scris este un paragraf foarte important in CV-ul tau, care iti poate oferi mai multe sanse de a fi chemat la interviu si surclaseaza competitia.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României