OBIECTIVELE SMART PENTRU CARIERA

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

OBIECTIVELE SMART PENTRU CARIERA

Pentru a putea evolua in cariera, trebuie mai intai sa iti setezi anumite obiective – anumite tinte pe care vrei sa le atingi pentru a putea creste. Fie ca este vorba de o crestere a salariului sau o promovare, cine nu-si doreste sa evolueze?

 

Simpla setare a unor obiective nu este insa de ajuns tot timpul. Trebuie sa ai grija ca acestea sa fie relevante si realizabile. Dar cum reusesti sa iti stabilesti astfel de obiective?
Din fericire, exista deja un astfel de sistem: obiectivele SMART. Acest sistem a fost creat in 1981 si de ajunci a ajutat nenumarate persoane sa se mentina active si competitive atat pe piata muncii cat si in plan personal. Citeste in continuare pentru a vedea exact ce sunt si cum iti setezi obiectivele SMART.

Primi pasi catre obiectivele SMART

Pentru a intelege mai bine care este scopul si necesitatea obiectivelor SMART este important sa faci o mica analiza asupra perioadei anterioare. Fie ca este vorba de anul trecut sau perioada mai scurta cum ar fi ultimile 6 luni.
Nu este o inventie actuala, insa acest sistem se utilizeaza de foarte mult timp in marile companii cand managerul evalueaza angajatii, la finele anului, pentru a-i ajuta sa evolueze si sa-si imbunatateasca abilitatile de care dispun.
Acesta trebuie sa fie si sistemul tau prorpiu, astfel vei stii mereu unde te plasezi si unde doresti sa ajungi.
Mai stii ce iti doreai, de exemplu, acum 2 ani si sperai sa se intample anul trecut? Daca nu, sau daca nu s-au realizat, atunci inseamna ca in planificarea ta ceva a mers gresit. Din aceasta cauza este important sa intelegi cum te ajuta obiectivele SMART.

Ce sunt obiectivele SMART?

Obiectivele SMART sunt obiective de dezvoltare profesionala, personala sau chiar de afaceri care se pot traduce astfel: Specifice, Masurabile, Accesibile (sau realizabile), Relevante si in Timp.
Obiectivele SMART sunt recunoscute ca fiind o modalitate eficienta pentru a-ti seta obiective pentru orice scop al caierei. Daca ai un obiectiv care respecta toate cele cinci caracteristici ale obiectivelor SMART, atunci acesta este un obiectiv eficient, pe care, teoretic, ar trebui sa il ajungi.
Obiectivele referitoare la vanzari pot fi, de asemenea, obiective SMART. Spre exemplu, daca intentionezi sa faci 100 de noi clienti in urmatorul an fiscal, acest obiectiv este specific (100 noi clienti), masurabil (vei sti cand l-ai atins sau nu), realizabil (in functie de capacitatea de a aduce noi clienti in magazin), relevant (in functie de scopul afacerii tale) si limitat in timp (un an fiscal).

Multi oameni de afaceri au tendinta de a se concentra pe unul sau doua elemente ale obiectivelor SMART si de a uita de celelalte. De exemplu, pot sa se concentreze pe faptul ca un obiectiv este relevant si uita ca trebuie sa fie, de asemenea, realizabil. Este important sa te concentrezi pe toate cele cinci elemente ale unui obiectiv SMART pentru a te asigura ca acesta este un obiectiv eficient.

Cum sa iti stabilesti obiective SMART

Acum dupa ce am discutat despre comparatiile si analizele anilor anteriori este momentul sa te gandesti la perioada urmatoare. Astfel, trebuie sa iti setezi niste obiective pentru ce va veni, iar ca obiectivele tale sa fie obiective SMART, trebuie sa urmeze cinci pasi impusi de Peter Drucker, cel care a conceput acest sistem.

 1. Stabileste-ti obiectivul –Prima etapa este de a stabili exact ce doresti sa realizezi. Obiectivele trebuie sa fie specifice, astfel incat sa stii cand le-ai atins sau nu. De exemplu, un obiectiv Specific ar putea fi: „vreau sa fac 2 cursuri de calificarein urmatorul an”
  Pentru a-ti seta un obiectiv este important sa iti pui urmatoarele intrebari:
  ● Ce vreau sa realizez cu acest lucru?
  ● De ce este important acest obiectiv pentru mine?
  ● Cine este implicat in realizarea lui?
  ● De ce am nevoie?
  ● De ce am nevoie pentru a-l realiza?
 2. Asigura-te ca este masurabil –A doua etapa este de a te asigura ca obiectivul poate fi masurat (cuantificat). Daca nu poti masura un obiectiv, atunci nu vei sti daca l-ai atins sau nu. Luand exemplul, de mai sus, constatam ca este usor de masurat. Pentru a indeplini obiectivul trebuie sa urmez 2 cursuri.
  Pentru a deveni un obiectiv masurabil ia in calcul urmatoarele intrebari:
  ● Cat costa sa realizez acest obiectiv?
  ● De ce am nevoie pentru a-l realiza?
 3. Asigura-te ca este realizabil –A treia etapa este de a te asigura ca obiectivul poate fi realizat. Daca un obiectiv nu este realizabil, atunci nu are sens sa il setezi. Exempul ales mai sus pare a fi pe care il poti realiza: daca sunt 2 cursuri mai scurte, de 2-3 luni, vei avea suficient timp pentru a le urma intr-un singur an.
  Ca sa stii cat este de realizabil poti sa iti raspunzi singur la urmatoarele intrebari:
  ● Ce trebuie sa fac sa realizez acest obiectiv?
  ● Cat de realist sunt tinand cont de toate aspectele de la cele sociale la cele financiare?
 4. Asigura-te ca este relevant –A patra etapa este de a va asigura ca obiectivul este relevant. Un obiectiv relevant este unul care are sens in contextul afacerii tale sau a jobului tau. Revenind la exemplul de mai sus, sa presupunem ca lucrezi in industria de beauty. In acest caz, cele 2 cursuri ar trebui sa fie din acelasi domeniu si sa iti permita sa inveti tehnici noi, pe care sa le aplici la locul de munca.
  Daca va fi relevant, obiectivul iti va raspunde la urmatoarele intrebari:
  ● De ce sa imi stabilesc aceasta tinta, merita?
  ● Se potriveste cu ceea ce imi doresc?
  ● Pot face fata?
  ● Ma ajuta cu ceva in cariera?
 5. Asigura-te ca este limitat in timp –A cincea etapa este de a te asigura ca obiectivul are o limita de timp. Daca un obiectiv nu are o limita de timp, atunci nu exista o incurajare pentru a il atinge. In exemplul nostru, limita de timp este bine delimitata. Ai la dispozitie doar un an, sau 12 luni, pentru a indeplini obiectivul.
  Obiectivele care se vor incadra in timp, vor raspunde la urmatoarele intrebari:
  ● In urmatoarea jumatate de an il finalizez?
  ● Este momentul acum?
  ● Il pot realiza in urmatoarea perioada?

Beneficiile stabilirii si urmaririi obiectivelor SMART

Daca vrei ca obiectivele tale sa fie unele SMART atunci este important de precizat care sunt beneficiile acestor obiective si cum te ajuta la indeplinire:
1. Obiectivele SMART sunt specifice, astfel incat stii exact ce trebuie sa faci pentru a le atinge.
2. Obiectivele SMART sunt masurabile, astfel incat stii mereu daca le-ai atins sau nu.
3. Obiectivele SMART sunt realizabile, astfel incat vei stii mereu ca le poti atinge.
4. Obiectivele SMART sunt relevante, astfel incat stii ca au sens pentru jobul sau cariera ta.
5. Obiectivele SMART sunt limitate in timp, astfel incat vei stii de la inceput ca trebuie sa le atingi intr-un anumit interval de timp.

Acestea sunt doar cateva din beneficiile stabilirii si urmaririi obiectivelor SMART. Obiectivele SMART te pot ajuta in viata personala si cariera astfel incat sa atingi succesul pe care il doresti.
Acorda-ti timp pentru a reflecta asupra carierei tale si identifica cateva obiective specifice pe care doresti sa le atingi. Asigura-te ca aceste obiective sunt masurabile, realizabile, relevante si limitate in timp. Stabilleste-ti un plan de actiune pentru a atinge aceste obiective si urmareste progresul pe parcursul perioadei de timp specificate. Daca nu atingi un anumit obiectiv, reevalueaza care sunt problemele si adapteaza-ti planul de actiune pentru a te asigura ca atingi obiectivele dorite.

De ce este important sa setezi obiective SMART?

Stabilirea obiectivelor SMART este importanta deoarece te ajuta si iti certifica faptului ca obiectivele sunt clare, realiste si realizabile. Avand obiective care indeplinesc toate aceste criterii, vei putea creste sansele de succes. Atunci cand iti stabilesti obiectivele, asigura-te ca iti pui aceste intrebari: Ce vreau sa realizez? Cum voi sti daca l-am atins? Este acest obiectiv realizabil? Se potriveste acest obiectiv cu celelalte obiective ale mele? Cand vreau sa ating acest obiectiv? Facandu-ti timp pentru a raspunde la aceste intrebari, poti dezvolta obiective care sunt cu adevarat SMART.

Verifica cu regularitate obiectivele SMART

Pentru a te asigura ca obiectivele tale SMART raman relevante pentru nevoile tale in schimbare, este important sa le controlezi periodic sau sa le evalueazi unde se plaseaza.

Exista cinci pasi simpli pe care ii putoti urma pentru a te asigura ca obiectivele SMART raman o prioritate pentru tine:

 1. Analizeaza lista initiala a obiectivelor tale.Pentru inceput, trebuie sa iti amintesti ce obiective ai. Ar trebui sa ai un loc in care sa le poti gasi usor, astfel incat sa nu fie nevoie sa le cautati de fiecare data fiecare data. Daca nu ai un loc / un carnet / o agenda pentru a le tine, este momentul sa creezi unul. De exemplu, poti face o lista in agenda sau poti utiliza un program de gestionare a timpului pentru a-ti afisa obiectivele usor.
 2. Asigura-te ca obiectivele raman actuale.Dupa ce ti-ai amintit ce obiective aveai, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt inca relevante pentru situatia ta actuala. Obiectivele pot deveni irelevante din mai multe motive, care nu tin neaparat de tine ci de context. Poate ca ai atins obiectivul deja, sau poate ca situatia ta s-a schimbat intre timp si nu mai este necesar sa atingi acel obiectiv. Daca te gandesti ca un obiectiv nu mai este relevant, poti alege sa il stergi sau sa il adaptezi pentru a se potrivi cu noua situatie.
 3. Asigura-te ca obiectivele sunt in continuare realiste.Dupa ce te-ai asigurat ca obiectivele sunt inca actuale, trebuie sa te asiguri ca sunt si realiste. Uneori, obiectivele pot deveni nerealiste intre timp. Poate ca nu aveai toate informatiile necesare pentru a stabili un obiectiv realist la momentul respectiv, sau poate ca situatia ta s-a schimbat intre timp si acest lucru te impiedica sa iti mai atingi obiectivul. Daca credeti ca un obiectiv este nerealist, poti alege sa il stergi sau sa il adaptezi pentru a se potrivi cu noua situatie.
 4. Asigura-te ca obiectivele te ajuta sa iti atingi scopuri mai mari.Dupa ce te-ai asigurat ca obiectivele tale SMART sunt inca actuale si realiste, trebuie sa te asiguri ca acestea te ajuta sa iti atingi scopuri cu adevarat importante pentru tine. Uneori, ne putem concentra pe obiective care nu ne ajuta in mod eficient sa ne atingem scopurile si la final nu va aduce un plus valoare vietii. Putem fi atrasi de aceste obiective pentru ca sunt usor de atins sau pentru ca ne dau senzatia ca progresam, chiar daca acestea practic nu sunt importante si nu au un scop pentru noi . Asigura-te ca obiectivele tale SMART se concentreaza pe scopurile si pe directia in care vrei sa mergi si sa evoluezi.
 5. Adapteaza-ti obiectivele pentru a se potrivi cu noile realitati si noile cerinte ale scopurilor tale.Dupa ce ai reevaluat, actualizat si adaptat obiectivele SMART in conformitate cu noile scopuri, asta inseamna ca trebuie sa te asiguri ca esti constient de noua situatie si de noile realitati cu care se confrunta. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca esti flexibil in abordarea scopurilor tale si ca nu te impiedici sa te adaptezi schimbarilor care se produc in jurul tau.

Urmand acest proces de revizuire, actualizare, evaluare si adaptare a obiectivelor SMART vei fi la un pas important pentru a te asigura ca ramai pe drumul cel bun pentru a-ti atinge scopurile si potentialul maxim.

In concluzie, obiectivele SMART sunt un mod eficient de a-ti seta si urmari niste tinte. De cele mai multe ori, fie ca este vorba de obiective personale sau profesionale, acestea trebuie sa fie cuantificabile si trebuie sa fie timitate in timp, astfel sa nu astepti o viata intreaga pentru a atinge un obiectiv. Altfel este posibil ca obiectivul pe care l-ai setat in urma cu 5 ani sa nu te mai ajute in dezvoltarea ta actuala.
Asa ca nu mai astepta si incepe chiar acum sa iti setezi obiective SMART pentru a putea progresa cu adevarat pe plan profesional.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României