Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Găsește-ți un recrutor bun
Dacă faci recrutarea intern, prima-prima cerință este să îți găsești un recrutor bun. Este unul dintre factorii cei mai importanți de care depinde toată structura de costuri și respectiv calitatea personalului atras. Recrutare este un domeniu (înalt) specializat, care reclamă cunoștințe și competențe din domenii multiple, cu precădere psihologie, comunicare și relaționare, legislația muncii, business (sau cel puțin înțelegerea conceptelor de bază), limbi străine, calculator. Suplimentar pot fi necesare competențe specifice pentru recrutarea pe anumite nișe (de exemplu pentru IT – deși nu trebuie să știe IT, un recrutor bun trebuie să aibă înțelegerea unor termeni de specialitate. La fel și pe domeniul financiar-contabil, etc).
Un recrutor bun înseamnă: (1) un om capabil să caute și în ”piatră seacă” pentru a găsi candidații necesari, (2) un bun comunicator și ”vânzător” pentru că trebuie să comunice cu foarte mulți oameni pe care să ”îi convingă” să își lase joburile actuale și să vină la compania sa, și (3) un bun ”psiholog” pentru a putea lua deciziile corecte privind candidații potriviți dintre cei identificați/atrași. Nu recrutăm dând cu zarul, nu angajăm oamenii în ordinea aplicării, încercăm să alegem dintre candidați pe cei care corespund în cea mai mare măsură criteriilor tehnice și de experiență și care în același timp, se integrează/potrivesc cel mai bine cu cultură/climatul organizațional din companie. Pentru că nu recrutăm (doar) pentru a acoperi o poziție vacantă, ci recrutăm pentru a rezolva o nevoie a companiei pe termen lung. Nu ne dorim oameni care să vină pentru o lună, sau două sau trei, ci pentru ani de zile. Un bun recrutor poate însemna mii, zeci de mii de euro economisiți anual cu recrutarea sau replacement-ul celor care pleacă.
Pregătește Hiring Managers pentru interviuri
Managerii implicați în recrutare, Hiring Managers, cei care iau efectiv deciziile de recrutare, în calitate de șefi de echipă, manageri operaționali, directori… sunt la fel de importanți ca și recrutorul în ceea ce privește ”rezultatul” final al activității de recrutare, adică angajarea de personal. Dacă recrutorul este de obicei un om de resurse umane specializat și care ajunge în timp să acumuleze foarte multă experiență specifică, Hiring Managers se raportează strict la necesitățile echipelor pe care le recrutează și sunt proporțional mai puțin implicați în recrutare. Nu toți ajung să stăpânească foarte bine ”artă” interviurilor și selecției de personal, astfel încât, multe candidaturi de valoare sunt pierdute din cauza unor detalii nesemnificative, fie profesionale fie care țin de comportamentul la interviu. Candidații trebuie văzuți dincolo de imediatul interviului, care în sine, reprezintă un ”eșantion” nereprezentativ de timp și comportament din viața cuiva. Să ne gândim că un interviu durează 30-60 minute, și chiar dacă avem 2-3 interviuri cu cineva, tot reprezintă un fragment minuscul din viața sa, pentru a putea fi siguri 100% că am luat decizia corectă. Mulți candidați au emoții la interviu, alții vin ”pregătiți”, știu ce să răspundă la anumite întrebări, unii își pun diverse ”măști”, dar toate acestea sunt ”comportamente de interviu”, specifice și de înțeles, dincolo de care se află omul ”adevărat” care poate fi de altfel, exact ce ne dorim, dacă știm să vedem în spatele aparențelor. Hiring Managers au nevoie deci să participe cel puțin la un curs dedicat despre cum să susțină/conducă în mod corect și eficient un interviu de recrutare, ce întrebări să pună, ce capcane să evite. Până la urmă, de capacitatea lor de a lua deciziile corecte, va depinde calitatea personalului angajat. Trebuie luat în calcul faptul că un Hiring Manager care nu are competențele potrivite pentru a susține un interviu, va deveni un factor sistematic de eroare în toate deciziile de angajare pe care le ia, pur și simplu pentru că nu știe cum altfel să procedeze decât cum procedează deja. Ori asta, poate însemna de-a lungul timpului zeci de decizii de angajare care ar fi putut să fie mai bune, sau sunt de-a dreptul problematice, fapt care ar fi putut fi evitat cu un curs dedicat.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României