EDUCATIA INTERCULTURALA

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

EDUCATIA INTERCULTURALA
 

EDUCATIA INTERCULTURALA constituie optiune ideologica in societatile democratice si vizeaza pregatirea viitorilor cetateni si personal angajat pe plan intern sau extern, in asa fel incat ei sa faca cea mai buna alegere si sa se orienteze in contextele multiplicarii sistemelor de valori. Adaptarea la mutatia si diversitatea culturala e necesara in interactiunile prezente si viitoare. De altfel, demarcatia clasica e tot mai dificil de realizat, in functie de multiple perspective de referinta toti indivizii se pot lega la subcoduri culturale oarecum diferite.

Educația interculturală se reliefează în toate disciplinele de învățământ, promovând toleranța, respectarea drepturilor omului și îndemnând la reflecția asupra problemelor contemporane legate de evenimente cotidiene.

Obiectivul esențial al educației este adaptarea și integrarea tinerilor în societatea pluralistă, multiculturală. Procesul educațional presupune transmiterea de cunoștințe, iar aceste cunoștințe trebuie să ajute individul să trăiască și să interacționeze cu ceilalți.

 

Procesul educativ si cultural se cere a fi deschis nu numai la valorile nationale, ci si la valorile internationale, caci cooperarea economica si politica va deveni imposibila daca nu se va alia cu spiritul de intelegere si cooperare in domeniile culturii si educatiei. Trebuie valorizate toate particularitatile, modelele comportamentale, ce caracterizeaza elevii sau grupurile scolare (personalul viitor a organizatiilor, indiferent de nivelul ierarhic) in situatia interculturala. Exista o cunoastere relationala, centrata pe dialectica dintre dependenta si autonomiea fata de altul.

Sarcina scolii de azi este de a forma o constiinta europeana, inca din clasele primare este de dorit sa se cultive respectul si solidaritatea fata de cultura altor popoare. Cateva valori-cheie trebuie sa-si faca loc, fie in programele scolare, fie in procesele de invatamant: ASPIRATIA CATRE DEMOCRATIE, RESPECTUL DREPTURILOR OMULUI, AL DREPTURILOR COPIILOR, JUSTITIA SOCIALA, ECHILIBRUL ECOLOGIC, TOLERANTA SI PACEA, TRADITIILE CULTURALE, ETC.

Insa pentru functionarea eficienta a organizatiilor trebuie pus accent pe importanta oamenilor si a climatului socio-uman.

Oamenii nu sunt toti la fel, fiecare individ are un alt nivel de cunostinte, alte perocupari, emotii si dorinte, alte puncte de vedere si experiente.

In consecinta, avand in vedere oamenii individuali si relatiile dintre ei, cunoasterea pe care oamenii o stocheaza, o produc si o aplica, miturile pe care le genereaza si le actioneaza, valorile la care adera si pe care le propun ca referinta in relatiile cu lumea din jur, este o relatie mult mai putin transparenta, deoarece amesteca rationalitati si irationalitati in combinatii pe care numai participanti directi le pot intelege. Este evident ca, simbolurile, ideologiile, limbajele, credintele, valorile, ritualurile, cunostintele, povestile si miturile creaza impreuna un curs distinc, care reprezinta ceea ce este cultura unei organizatii si ce reprezinta fiecare individualitate in cadrul ei.

 

PRINCIPII ALE INTERCULTURALITATII PENTRU NOI TOTI

Gândește înainte să vorbești, fii binevoitor și ascultă ce are de spus cineva înainte să reacționezi!

Interesează-te de punctul de vedere al celuilalt și încearcă să găsești interesele comune pe care le aveți, dincolo de diferențe!

Apreciază propriile valori culturale, dar și pe ale altora, fără să le judeci!

Nu eticheta oameni pe baza diferențelor!

Nu-i judeca pe alții pentru lucruri pe care nu le pot controla și care nu țin de ei!

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României