Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
DIN CE IN CE UN PROFESIONIST MAI BUN
Orice profesionist ar trebui să se asigure că, pe măsură ce trece timpul, devine mai priceput în meseria sau cariera sa. Nu este doar normal să îți dorești să fii mai bun la locul tău de muncă și să progresezi. Este și o atitudine sănătoasă, care îți permite să rămâi la fel de implicat pe termen lung. Indiferent de domeniul în care lucrezi, ar trebui să te asiguri că investești timp în viitorul carierei tale. Astfel, îți vei îmbunătăți performanțele și vei avea rezultate mai bune, iar schimbările nu te vor lua pe nepregătite. Iată câteva metode prin care poți deveni mai bun în domeniul tău de activitate:
- Fă-ți o obișnuință din a citi cărți utile pentru profesia ta
Unul din cele mai bune moduri de a aprofunda un domeniu este să citești în mod sistematic. Pornește de la a construi o listă de lectură cu cărți esențiale în domeniul tău de activitate, cele care sunt recomandate de specialiști. Optează pentru lecturi cât mai concentrate din punctul de vedere al informațiilor și evită lecturile ușoare, din care nu rămâi cu mult. Apoi, stabilește-ți un program de citit, astfel încât să poți estima cât poți parcurge săptămânal sau lunar din lista aleasă. Pe măsură ce termini cărțile de pe listă, aceasta ar trebui actualizată cu noi titluri relevante.
- Asumă-ți mai multe responsabilități
Ce cale poate fi mai bună să acumulezi experiență decât lucrând efectiv? Asumându-ți mai multe responsabilități, nu îți demonstrezi doar ție că poți face mai mult, ci și celor din jur – inclusiv cei cu putere de decizie asupra carierei tale, așa cum sunt superiorii ierarhici. Totuși, ai grijă să nu îți încarci prea mult programul și să respecți un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională.
- Participă la cursuri, conferințe, workshop-uri
Unele companii sponsorizează participarea la evenimente din care poți afla mai multe despre industria în care activezi, potrivit Live Career. Acest lucru devine cu atât mai important dacă lucrezi într-un domeniu în care există evoluții sau modificări frecvente, fie că e vorba de noi tehnologii, produse sau proiecte legislative. Dacă ai posibilitatea, participă la toate cursurile, conferințele și workshop-urile care te ajută să devii un mai bun cunoscător al domeniului în care lucrezi și care te păstrează la curent cu ultimele schimbări.
- Dezvoltă-ți abilitățile de leadership
Dacă dorești să progresezi în carieră, e neapărat nevoie să îți dezvolți abilitățile de leadership. Oricât de bune sunt ideile tale, nu poți lucra singur ca să le pui în practică, în special dacă sunt complexe. Dezvoltarea abilităților de leadership e un subiect vast, despre care poți găsi cu ușurință mai multe informații.
Iată câteva metode de a-ți îmbunătăți abilitățile de lider, potrivit Inc.com:- Gestionează-ți bine emoțiile.
- Dezvoltă-ți permanent abilitățile.
- Îmbunătățește modul în care comunici.
- Recunoaște-ți propriile greșeli.
- Învață să identifici persoanele talentate din domeniu.
- Fii parte din echipă, nu deasupra ei.
- Recunoaște meritele, atunci când e cazul.
- Fii un mentor, mai degrabă decât un șef.
- Investește în oameni și în potențialul lor.
- Învață să oferi libertate, atunci când e cazul, și să fii flexibil.
- Fii mai atent la detalii
Un profesionist cunoaște în detaliu aspectele care țin de activitatea sa și de industria în cadrul căreia lucrează. Pe lângă informații și cunoștințe, detaliile fac diferența și în practică. Atunci când cineva caracterizează o altă persoană drept profesionistă, de multe ori nivelul atenției la detalii este cel care impresionează. Pe de altă parte, ar trebui să știi și să faci diferența între situații în care prioritară devine eficiența sau încadrarea într-un termen scurt.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României