Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Dezvoltarea profesionala – calea spre SUCCES
La baza evolutiei umane stau cateva nevoi pe care omul, in viata sa, trebuie sa le atinga pentru a-si oferi confortul de care are nevoie pentru a supravietui si mai ales pentru a evoula. In psihologie, aceste nevoi sunt cuprinse intr-o forma grafica sub denumirea de piramida lui Maslow sau piramida nevoilor. In varful acestor nevoi, adica in etapa cea mai avansata, se regaseste autorealizare si dezvoltarea personala.
Dezvoltare personala de multe ori este indentificate cu dezvoltarea profesionala, ele fiind percepute ca un intreg sau dependente una de cealalta.
Nu este un secret ca, pentru a avea succes in orice domeniu, trebuie sa iti dezvolti continuu abilitatile si cunostintele. Dezvoltarea profesionala este esentiala pentru a fi la curent cu cele mai recente tendinte si tehnologii si pentru a-ti extinde orizonturile dincolo de ceea ce sti in prezent. Insa, de cele mai multe ori, poate fi dificil sa stii de unde sa incepi sau cum sa profiti la maximum de dezvoltarea profesionala.
Ce este dezvoltarea profesionala si managementul carierei?
Dezvoltarea profesionala (DP) este termenul utilizat pentru a descrie o mare varietate de activitati si programe care ii ajuta pe angajati sa isi imbunatateasca abilitatile si cunostintele in profesiile lor actuale. Cu alte cuvinte, are menirea sa ii faca sa ramana competitivi pe piata fortei de munca.
Exista multe motive pentru care dezvoltarea profesionala este importanta. Unul dintre dintre ele este ca dezvoltarea profesionala te ajuta sa ramai la curent cu cele mai recente tendinte si evolutii din domeniul in care activezi, pe masura ce tehnologia avanseaza. Este important sa iti dezvoltati abilitatile si cunostintele pentru a te adapta noilor cerinte.
Dezvoltarea profesionala te ajuta de asemenea sa devii mai buni in ceea ce faci. Inveti nu numai noi abilitati, ci si modalitati de a face fata situatiilor dificile, de a lua decizii mai bune si de a-ti atinge obiectivele.
Managementul carierei reprezinta un plan, pe terment lung, in care iti setezi niste obiective profesionale in timp, si pe care le urmaresti fara abateri. Practic, este planul prin care tu vei stii ce astepti tu de la tine in urmatorii 3-5 ani si contine raspunsul la clasica intrebare ”unde te vezi peste 5 ani?”
Cum se naste ideea de dezvoltare profesionala si cand intervine un plan de dezvoltare profesionala?
Sunt momente in viata fiecarui angajat in care simte ca se plafoneaza la locul de munca, cand doreste o schimbare in cariera. De cele mai multe ori, atunci cand acest sentiment intervine, dar pe care multi aleg sa il ignore, se pot crea dezechilibre emotionale. Incep sa se nasca sentimentele de frustrare, neimplinire profesionala sau chiar clacare emotionala. Ce este de facut in aceste momente? Variantele nu sunt multe, dar sunt complexe si necesita atentie deosebita:
- Schimbarea carierei intr-un domeniu nou
- Evolutia profesionala in domeniul deja practicat
Ambele variante implica luarea unei decizii ce poate afecta nu numai persoana in cauza ci si un grup de oameni apropiati.
Atunci cand inclini spre prima varianta, trebuie luati in calcul toti factorii ce vor fi efectul schimbarii in cariera. Daca iti doresti sa schimbi locul de munca cu un alt domeniu, trebuie sa incepi cu o lista clara in care sa treci toate cunostintele si abilitatile tale care ar putea sa te faca fericit, pentru a indentifica jobul cel mai potrivit pentru momentul de cumpana in care te afli.
De asemenea, trebuie sa cantaresti si toate dezavantajele clare si reale pe care o schimbare de cariera o atrage dupa sine. Nu uita ca, atunci cand doresti sa iti schimbi cariera, pe langa discomfortul propriu creat, precum frica de nou, frica de noi inceputuri, frica de necunoscut, trebuie sa cantaresti si impactul pe care decizia o va avea in randul familiei.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României