Cursurile te ajută să-ți crești potențialul în carieră – Cursuri competente digitale

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Cursurile te ajută să-ți crești potențialul în carieră – Cursuri competente digitale

Inceputul de an este este momentul cel mai bun pentru o retrospectiva asupra evenimentelor ce au avut loc in anul anterior, dar si pentru planuri marete pentru anul ce abia a inceput. Cu siguranta unul dintre obiective este sa-ti cresti potentialul in cariera. Acest lucru presupune sa investesti in dezvoltarea ta personala.

 Vestea buna este ca noi te putem ajuta in acest sens prin intermediul cursurilor pe care le putem organiza.

Indiferent daca esti la inceput de drum in ceea ce priveste IT-ul sau ai ceva experienta, sau daca printre planurile tale de viitor se regaseste idea de reconversie profesionala si ai nevoie sa inveti ceva nou. 

 

Internetul este prezent pretutindeni și intră în viețile tinerilor încă din primii ani de viață – de la jocurile care îi ajută să învețe să citească până la primele conturi pe Social Media și interacțiunea online. Și, mai nou, chiar și școala online.

Iar competențele digitale îi ajută să se dezvolte pe toate planurile.

Educația tradițională pune accentul în special pe partea teoretică a materiilor, în special după primii ani formativi. Nu este un lucru rău, dar nu mai este suficient în societatea de astăzi.

Competențele digitale le permit tinerilor să interpreteze și să aplice părțile teoretice, să facă legăturile atât de utile pentru integrarea în societate după absolvirea liceului/facultății și să îi ajute la începutul carierei.

Ce se întâmplă când lipsesc competențele digitale?

Studiile spun că, înainte de pandemie, adolescenții petreceau în medie 9 ore pe zi în fața ecranelor, iar copiii cu vârste între 8 și 12 ani câte 6 ore.

Odată cu mutarea orelor online, și timpul petrecut în fața ecranelor a crescut, lucru pe care părinții nu îl pot trece cu vederea și care vine la pachet cu motive de îngrijorare în plus.

 

Un studiu eMarketer arată că, media timpului petrecut zilnic în mediul online a crescut cu o oră față de anul precedent de la 6 h, 49 minute la 7 h, 50 minute.

Un lucru este cert: Tinerii sunt familiarizați cu mediul online, dar asta nu înseamnă că automat au competențe digitale.

Atunci când acestea lipsesc, se întâmplă următoarele lucruri:

  • Tinerii nu cunosc eticheta de interacțiune în mediul online.

Ca în orice societate, și în mediul online există reguli de interacțiuni. Majoritatea sunt de bun simț – tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii și tu tratat – dar mai sunt și altele specifice acestui tip de interacțiune.

Atunci când restul regulilor sunt ignorate pot apărea conflicte între interlocutori și grupuri, care duc la neînțelegeri și frustrări. Pe internet toată lumea vorbește aceeași limbă și tinerii trebuie să o cunoască pentru a avea succes atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

  • Tinerii nu știu cum să caute și să filtreze corect informația.

Aceasta este probabil una dintre cele mai grave consecințe ale lipsei competențelor digitale.

Internetul este locul unde pot găsi orice informație, la orice oră, disponibilă în nenumărate surse. Ceea ce e un lucru bun doar dacă știi cum să le filtrezi informația și să faci distincția între fapte și păreri, sau să recunoști mesaje tip fake news, de pildă .

Pe lângă fluxul constant de materiale noi apar mereu și știri false, articole neaduse la zi și scrise necorespunzător. E foarte ușor să te pierzi în marea de informații atunci când nu știi cum să cauți cu atenție, iar tinerii sunt predispuși să facă asta.

  • Tinerii nu își dezvoltă funcții importante de gândire critică, analiză și conexiune.

Competențele digitale nu îi ajută doar să caute pe internet și să interacționeze, ci și să-și dezvolte gândirea critică. Sunt puși în fața unui nou mod de învățare – analitic mai mult decât teoretic, și astfel au ocazia să facă un pas în fața materiei predată în școală.

Prin competențele digitale descoperă cum să se descurce în orice situație, de la partea de analiză până la cea de execuție și evaluare, indiferent de domeniul în care aleg apoi să profeseze.

Indiferent dacă își aleg o carieră orientată spre partea umană sau spre cea reală.

Competențele digitale sunt necesare în peste 80% din joburile actuale: de la simpla trimitere a unui e-mail, la căutarea eficientă și corectă de informații – până la instalarea de programe și folosirea instrumentelor specifice.

Fără competențe digitale șansele găsirii unui job bun, spre o carieră de succes, scad dramatic.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României