Cum se lansează un startup în era post-Covid

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Cum se lansează un startup în era post-Covid

O privire înapoi la istorie ne arată că, crizele sunt momente oportune pentru idei noi, inovații și sisteme. Unele dintre cele mai renumite companii de astăzi au fost lansate imediat după criza economică din 2008: WhatsApp, Uber, Slack, AirBnb și Groupon etc. sunt câteva exemple demne de remarcat.


Această criză economică datorată pandemiei coronavirusului se poate simți provocatoare și terifiantă, dar mediul actual poate fi un moment ambițios pentru tinerii antreprenori pentru a lansa startul viselor lor. Prezentarea unei idei și strângerea de capital pentru pornirea dvs. poate fi mai dificilă decât înainte, dar înțelegerea pieței și nevoile consumatorului (precum și propria adaptabilitate în timpul unei crize) vă poate ajuta să rămâneți în joc.


Iată câteva sfaturi practice atât pentru startup-urile existente, cât și pentru noile startup-uri care intenționează să strângă fonduri în următoarele șase până la 12 luni.


Fii brutal sincer – ce are sens acum? Întrebați-vă: evenimentele globale recente au schimbat relevanța produsului și a propunerii mele? Ideea mea răspunde în continuare la aceleași nevoi ca înainte? Oferta trebuie actualizată pe baza noii realități? Trebuie făcute modificări sau adaptări asupra produsului, ofertei, tehnologiei, prețurilor, canalelor de distribuție sau geografiei vizate?


Răspundeți sincer la aceste întrebări. O criză probabil va reduce anumite nevoi ale pieței și va crește altele. Efectuați ajustări pentru a satisface noile necesități și condiții ale pieței De exemplu, Athena Security creează un software care permite camerelor de securitate să detecteze armele de foc în timp real. Acum, cu Covid-19, vând sisteme care folosesc camere termice pentru a detecta o persoană cu febră în timp real. Room, un startup care face cabine telefonice ca un refugiu liniștit în birouri în plan deschis, face acum cabine de testare a coronavirusului pentru clinicile de asistență medicală.


Înțelegeți cum s-au schimbat nevoile pieței și ale consumatorului și inovați-vă startup-ul sau ideea nouă. Gândește-te la modul în care vrei să fii relevant ACUM.


Înțelegeți mentalitatea investitorilor pe care îi întâlniți. În general, există investitori care sunt mai conservatori și, în perioade de criză, tind să-și păstreze numerarul și să-și întrerupă investițiile, în timp ce alții sunt mai aventuroși și caută oportunități excelente cu evaluări mai mici. Încercați să evaluați care dintre cei doi este potențialul investitor pe care îl întâlniți. Dacă întâlnirea are un capital de risc, ar trebui să aflați când a fost lansat fondul pentru a stabili unde se află în desfășurarea lor de numerar. Pentru fondurile mai tinere care au doar un an sau doi ani, vor căuta în mod activ să investească, iar criza ar putea fi un moment excelent pentru a investi, deoarece evaluările majorității companiilor vor scădea. Cu toate acestea, multe dintre aceste fonduri vor dori, de asemenea, să atenueze riscul prin investiții în companii mai mature, care au o cale clară spre rentabilitate. Așa cum veți face în zilele normale, ar trebui să vă asigurați că VC pe care îl întâlniți are un interes în spațiul în care activați și a mai făcut o investiție în această verticală.


Gândește-te ca o cămilă, nu ca un unicorn. Camilele sunt construite pentru supraviețuire în unele dintre cele mai dure climaturi de pe pământ. Sunt rezistenți și pot supraviețui timp de multe săptămâni fără hrană sau apă, alergând încă repede când este nevoie. Pe de altă parte, unicornii mitici din lumea afacerilor se concentrează pe creșterea rapidă prin finanțare profundă și un fond de talente accesibil.


O criză este un moment pentru a demonstra comportamentul cămilei. Marea majoritate a startup-urilor au o viziune ambițioasă, cu planuri mari și un număr mare. Acest lucru este în regulă și nu ar trebui schimbat. Dar în timpul unei crize, toată lumea este sensibilă la numerar și ar trebui să fii și tu. Fiți sensibil la fluxul de numerar, aveți o organizație slabă, creați un buget operațional realist și conservator și asigurați-vă că nu vă abateți de la acesta. Posibilii investitori vor dori să vadă că vă gestionați banii cu prudență și înțelepciune, nu vă asumați angajamente financiare pe termen lung și nu știți cum să reduceți cheltuielile atunci când este necesar.


Fii deschis și transparent cu investitorii tăi. Asigurați-vă că investitorii sunt pe deplin conștienți de situația companiei dvs., de schimbările care au avut loc pe piața în care operați, de provocările cu care vă confruntați, de proiecții actualizate pentru venituri și de o listă de nevoi realiste pentru finanțare pe termen scurt și viitoare.


Explicați cum ați abordat provocările – acest lucru le-ar putea oferi o perspectivă importantă asupra modului în care funcționați când vremurile devin dificile și procesul de luare a deciziilor în cadrul companiei. Nu îndreptați lucrurile. Tratează-ți investitorii ca parte a echipei tale.


Construiți in consiliu consultativ puternic. Acest lucru este valabil pentru orice pornire în orice moment, dar în perioada de criză, acest lucru este extrem de important. Dacă aveți oameni cu experiență care vă pot ajuta să vă desfășurați activitatea și să vă dezvoltați afacerea, veți da mai multă încredere investitorilor. Vor ști că, chiar dacă sunteți un antreprenor pentru prima dată, aveți oameni de afaceri veterani care să vă ghideze și să vă ajute atunci când este nevoie. În plus, acest consiliu consultativ își poate folosi propriile rețele pentru a face prezentări și a deschide ușile relevante în momentele în care oportunitățile sunt reduse.


Fii pregătit pentru creșterea post-criză. Asigurați-vă că aveți un plan operațional complet pregătit pentru a doua zi când lucrurile revin la normal. Asigurați-vă că planul de afaceri reflectă modul în care vă veți adapta atunci când cerul se va lămuri și vă va dezvolta afacerea.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României