Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Cum sa fii un manager de succes
Managerii au nevoie de training continuu, au nevoie sa isi asculte subordonatii, au nevoie de o minte clara si o viziune care sa le spuna ce obiective si misiuni vor alege sa cucereasca. Au nevoie sa evolueze si sa se adapteze continuu..
A fi un bun manager este esential daca ocupati aceasta functie la locul de munca, dar si in cazul in care aveti si va conduceti propria afacere si chiar si in viata de zi cu zi, este bine sa aveti calitatile unui management sanatosi eficient.
Iata cateva reguli simple in functie de care sa va ghidati pentru a face un pas mare catre managementul de succes: Managerii de succes se formeaza in timp. Ei nu sunt niste super-oameni si, de cele mai multe ori, nu se nasc cu abilitati si competente care sa le arate drumul cel mai corect.
Managerii privesc pretutindeni in jurul lor si evalueaza, imbunatatesc, dezolta ideibune, ajusteaza procese,inlocuiesc strategii si angajati inutili, analizeaza procese, monitorizeaza derularea sarcinilor si responsabilitatilor indeplinite de subordonatii lor. Intr-o idee cat mai simpla, managerii trebuie sa detina abilitatea de a se imparti in zeci de locuri in acelasi timp, abilitati de coordonare extensiva a unor activitati ce vor duce spre succes afacerile. Vi se pare greu? Tocmai de accea am zis ca nimeni nu se naste de-a gata cu toate aceste aptitudini, toate vin ca urmare a pregatirii si experientei acumulate.
Managerii trebuie sa isiasculte subordonatii. De multe ori ne aflam in situatii in care ideile cele mai bune vin din fronturile pozitionate mai jos pe scara ierarhica. O idee geniala poate veni din partea unui simplu copywriter, din partea unei secretare, din partea unui agent de vanzari care se confrunta cu anumite probleme sau dificultati alaturi de clientii si potentialii sai clienti. Nu trebuie sa fim cu nasul pe sus si trebuie sa fim capabili sa discutam si cu cei ce se afla peste noi in ierarhia sociala, dar si dedesubt. Veti avea mult de castigat daca veti fi persoana cu care oricine va avea placerea sa vorbeasca, langa care sa se simta cat mai multe persoane in largul lor.
Managerii trebuiesa invete in permanenta. Educatia este singurul element care ne poate aduce progres realsi care ne fereste de stagnare. Un manager competent va fi unul care va incerca, in permanenta, sa fie la curent cu orice schimbari produse in domeniul sau de referinta, in piata, nisa sau sub-nisa pe care este pozitionata afacerea pe care o reprezinta. Si nu numai.. Pentru a fi capabil sa iei decizii eficiente si pentru a conduce cu succes, trebuie sa stii cam cate ceva din toate. Niciodata nu vei putea spune: ” Gata, stiu prea multe“.
Bineinteles, asta nu inseamna sa muncesti pana cazi pe branci, sa nu mai ai o viata sociala si timp liber.
DIN CONTRA! Asa cum am spus in articolul precedent, munca fara oprire dauneaza creierului si organismului in genereal. Toate trebuie facute cu o limita, iar excesele sa fie foarte rare si doar in situatii foarte grave/importante.
Managerii de succes trebuie sa aiba grijamare de angajatii lor. Angajatii nostri de top reprezinta materia din care se va naste profit. Managerii pot veni cu idei geniale, insa acestea vor fi puse in aplicare, in mare parte, daca nu in totalitate, de angajati, de subordonatii managerilor. Investiti in anagajatii dvs, trimiteti-i la training-uri si seminarii, recompensati-i pe masura si veti descoperi o forta de munca care isi va alinia scopurile cu cele ale afacerii pe care dvs o reprezentati.
Managerii de succes conduc prinforta exemplului personal. Tineti-va promisiunile, ramaneti in limitele impuse de etica si deontologia presupuse de activitatea dvs, nu criticati negativ si constructiv, eliberati feedback valoros, rameti motivat si veti observa ca si subordonatii dvs va vor urma exemplul. Puterea exemplului personal ramane una dintre cele mai eficiente unelte pe care un manager o poate folosi in contul afacerilor pe care le reprezinta cu succes real.
Fiti ceea ce vreti sa fie si angajatii dumneavoastra, dati dovada de calitatile pe care ati dori sa le vedeti la acestia si lucrurile vor lua o turnura favorabila.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României