Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Cum poti ajunge sa fii un chef respectat si cautat?
Sa devii un chef respectat nu este atat de usor. Ca sa ajungi acolo ai nevoie de multa munca si de rabdare.
Iti place sa stai mai mereu prin bucatarie si sa experimentezi cu diverse ingrediente, sa te joci, sa fii creativ in bucatarie? O profesie de bucatar ar fi una potrivita pentru tine. Insa sa fii doar un bucatar profesionist intr-un restaurant nu e suficient pentru tine. Cu siguranta iti doresti sa ajungi chef si sa fii respectat si cautat, cunoscut in comunitatea bucatarilor de top. Sa ajungi chef nu tine de noroc. Trebuie sa muncesti mult, sa fii pregatit sa faci compromisuri, sa te dedici meseriei pe care ai imbratisat-o si sa inveti mereu.
Toti bucatarii la inceput de drum sau cu ceva experienta isi doresc sa devina chefi. A fi chef e deja o realizare uriasa pentru orice bucatar. Insa a fi un chef bun si respectat, cautat e ceea ce isi doresc bucatarii moderni. Pe langa statut si respect, un chef are si mai multe oportunitati, poate sa isi gaseasca un job mai usor si poate deveni din ce in ce mai bun avand acces la o multime de resurse si cunostinte. Cum poti deveni un chef si tu? Iata cativa pasi simplu de urmat.
Gandeste-te la ce vrei sa faci. Iti place sa pregatesti deserturi, aperitive, feluri principale, prajituri sau esti atras de o anumita bucatarie? In ce fel de restaurant vrei sa lucrezi? Aceste intrebari si multe altele indreptate in aceeasi directie te vor ajuta sa iti dai seama ce poti face si ce vrei sa faci in viitoare ta cariera de chef. Asa alegi mai usor o scoala pentru bucatari, cursuri, specializari. Si nu e vorba doar despre mancare si meniuri. Unii chefi sunt implicati in management, in training, in planificarea retetelor si a meniurilor, in comandarea mancarii, ingredientelor, in aprovizionarea corecta a bucatariei. Totul trebuie sa fie perfect si un chef trebuie sa cunoasca foarte multe lucruri si sa stie ce are de facut pentru a le oferi clientilor cea mai buna experienta de fiecare data cand pasesc pragul restaurantului.
Participa la cat mai multe cursuri si specializari. Vei studia retete, ingrediente, combinatii, tehnici de gatire, le vei invata foarte bine, vei cunoaste si terminologia asociata, vei invata cum sa folosesti corect instrumentele din bucatarie si cum sa realizezi un plating corect si atragator. In patru sau sase ani, daca faci o scoala serioasa si vrei sa devii un chef nu doar pe hartie, pe o diploma, vei capata toate cunostintele si ti le vei insusi foarte bine, fiind pregatit sa muncesti intr-o bucatarie de top. Poti sa faci si specializari mai scurte, daca ai deja experienta, insa e recomandat un program serios de lunga durata daca vrei sa fii un chef respectat si foarte bun in tot ce face.
Incepe sa lucrezi in bucataria unui restaurant. Nu conteaza ca e un restaurant cunoscut sau nu, ca e vorba de o bucatarie uriasa sau de una mai mica. Inveti de la cei mai buni, vezi cum se desfasoara totul intr-o bucatarie adevarata, aplici tot ce ai invatat in scoala si iei contact cu o lume noua in care ai nevoie de putere, rabdare, de creativitate si de multa ambitie. Doar lucrand intr-o bucatarie si venind in contact cu tot felul de provocari poti deveni mai bun si poti trece usor si rapid de la statutul de bucatar profesionist la cel de chef. Vei invata sa lucrezi in echipa, sa alegi retete si ingrediente, sa lucrezi sub presiune, sa fii atent la orice detaliu si sa fii stapan pe tine oricand, indiferent de situatiile care apar. E bine sa ai acces la o bucatarie a unui restaurant chiar dupa ce ai finalizat cursurile de pregatire pentru a putea pune in practica toate cunostintele acumulate recent.
Doreste-ti sa avansezi. Nu e suficient sa fii un bucatar bun. Trebuie sa vrei mereu sa ai un job si mai bun, sa devii chef intr-o zi. Lucreaza in cat mai multe restaurante, invata de la chefi care au ajuns deja acolo unde si-au dorit si nu te multumi cu putin. Doreste-ti sa ocupi o functie mai buna intr-un restaurant de top, incearca sa faci mereu cele mai bune alegeri si sa ai timp de tot ce vrei sa faci. Cu cat esti mai perseverent si alegi mai bine, iti doresti mai mult sa fii chef, cu atat vei atinge mai usor scopul propus. Totul este sa nu te lasi batut si sa nu cedezi sub presiunea jobului de bucatar de la inceput. Fii ambitios si vei ajunge departe, vei ajunge un chef respectat si cautat.
Ai rabdare. Drumul de la bucatarul amator iesit din scoala pana la chef este unul lung si anevoios. Nu se intampla nimic peste noapte, ai nevoie de ore de munca, treci prin tot felul de situatii stresante, esti tentat sa renunti de foarte multe ori. Doar cei care au rabdare si inteleg ce presupune tot drumul de la bucatar necunoscut la chef vor ajunge sa isi indeplineasca telul, acela de a fi chef si de a fi o autoritate in domeniu. Cu rabdare se rezolva orice, mai ales daca esti pasionat de ceea ce faci si daca ai si ceva noroc si muncesti foarte mult. Totul este sa nu te lasi batut si sa fii ambitios si perseverent. Si cel mai important lucru: nu te opri din invatat. Cu fiecare etapa pe care o parcurgi va trebui sa inveti si mai multe si sa devii si mai bun decat erai inainte, indiferent cat de mult timp dureaza aceasta trecere de la un stadiu la altul.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României