Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Cum îți faci CV-ul dacă nu ai experiență?
CV-ul este instrumentul care te ajută să fii invitat la un interviu de angajare. Dacă ești la început de carieră, probabil nu îți este clar ce ar fi bine să scrii în CV-ul tău.
Cea mai bună metodă de a avea un CV fain este să faci activități faine pe care să le scrii în el. Dacă nu ai început încă să faci altceva decât studiile propriu-zise, este o idee bună să începi acum să te implici în diverse activități: stagii de practică, internship, voluntariat, proiecte comunitare, etc. Acestea sunt un bun de plecare pentru construirea unui CV relevant pentru tine. Toate aceste activități te ajută să îți dezvolți competențe, care îți vor fi foarte utile la primul job.
Astfel, dacă te-ai implicat în activități de orice fel, de-a lungul timpului, menționează-le în CV și descrie succint care a fost contribuția ta și ce competențe ai utilizat pentru a avea rezultate bune.
De exemplu, dacă ai fost membru în echipa de organizare a unei campanii umanitare, descrie care a fost rolul tău.
Membru în echipa de strângere de fonduri pentru copii defavorizați
– Comunicarea cu potențiali donatori de fonduri, persoane fizice și juridice
– Utilizarea abilităților de negociere pentru obținerea rezultatelor favorabile
– Planificarea și organizarea timpului pentru încadrarea în termenele stabilite
– Păstrarea unor relații bune cu alți membrii ai echipei și cu superiorii
Dacă nu ai avut încă ocazia să te implici în prea multe activități, te încurajez să detaliezi cât mai multe informații legate de studiile tale.
– Fă referire la cursurile relevante pentru jobul la care aplici. Contextul, dacă este cazul, poți detalia ce ai învățat la fiecare.
– Descrie rolul tău în cadrul proiectelor de echipă desfășurate la liceu sau la universitate. Menționează cum ai contribuit la finalizarea cu succes, dacă ai preluat inițiativa, dacă ai livrat prezentarea finală, etc. De asemenea, poți descrie experiența ta cu scrierea lucrării de licență – cercetare, analiza multiplelor surse, planificarea etapelor, utilizarea unui limbaj clar, și așa mai departe.
Este o idee bună, ca de fiecare dată când ești implicat într-o activitate extra-curriculară, să ți-o notezi și să actualizezi constant CV-ul. Dacă îți propui să rememorezi tot ce ai făcut în ultimii 4-5 ani, îți va fi dificil să îți amintești tot ceea ce este relevant.
Ca să reflecți cât mai mult din personalitatea ta, te poți referi de asemenea, la activități sportive, performanțe deosebite, academice sau nu, la modul în care te raportezi la comunitate. Poate ai plimbat cățelul vecinei conta cost sau ai ajutat-o să ducă la etaj cumpărăturile, ceea ce demonstrează spirit antreprenorial, dar și empatie și dorința de a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile. Poate ai fost mereu cel cărora prietenii îi cer un sfat – asta arată că ești un bun comunicator, că ai o atitudine lipsită de critică și te pricepi să oferi ghidaj pentru găsirea de soluții. În acest sens, un demers bun ar fi să îți întrebi prietenii și familia care sunt cele mai importante calități ale tale și să identifici în ce activități pe care le faci se regăsesc aceste abilități.
Ce vreau să spun este că din fiecare situație de viață poți extrage ceva valoros, care îți va fi util în viața profesională. Sigur că ideal este să ai experiență recentă, într-un context organizațional, însă dacă nu este cazul, tot vei putea popula secțiunile CV-ului cu informații care te reprezintă.
La polul opus, dacă ai fost implicat în foarte multe activități de-a lungul timpului, recomand să păstrezi CV-ul pe o pagină și să te referi doar la cele care sunt relevante pentru jobul la care aplici.
Deși nu recomand ca orice candidat să includă informații despre pasiunile lui, în cazul tău ar putea fi o idee bună. Dacă hobby-urile tale sunt o extensie a intereselor tale profesionale, cu atât mai bine. De exemplu, dacă studiezi software development și în timpul liber lucrezi la o aplicație, oferă detalii despre cum te-ai dezvoltat, personal și profesional, făcând asta. Poate ai fost mereu un bun negociator sau vânzător și ai găsit mereu moduri de a face bani de buzunar – menționează și asta, într-o formă care îți pune în valoare abilitățile.
Din toate aceste informații, poți impresiona recruiter-ul dacă selectezi o listă pe care să o incluzi sub formă de realizări. Aici poți include toate activitățile care te-au făcut să te simți mândru de tine.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României