Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Ce sunt competențele digitale mai exact?
Sunt acele competențe care se pot învăța încă de la vârsta de 9-10 ani și care se pot traduce ușor în abilități practice, utile în orice job. Se împart în 3 mari categorii:
Tehnici de căutare și informare
Cu ajutorul aceste competențe tinerii învață cum să caute corect informații pe internet, cum să filtreze aceste informații și să verifice sursele pertinente.
Reușesc astfel să extragă ce au nevoie într-un mod clar și concis, lucru ce îi ajută să facă research pe cont propriu și să își valideze singuri sursele.
În același timp, știind cum să caute și cum să filtreze, procesul de învățare continuă se rafinează și reușesc să înțeleagă aspectele teoretice cu ușurință.
Comunicare digitală
Această competență îi ajută pe tineri să se exprime corect în mediul online.
Descoperă cum să își prezinte punctul de vedere, cum să dezbată în mod civilizat orice subiect și cum să poarte o conversație cu interlocutori pe care nu îi cunosc față în față.
Reușesc astfel să colaboreze cu ușurință în proiectele de grup, indiferent de circumstanțe.
Abilități tehnice
Prin abilitățile tehnice tinerii reușesc să se descurce în mediul online cu ușurință, de la scrierea unui email până la configurarea unor setări de siguranță.
Învață să se organizeze folosind calendare și liste de taskuri, să utilizeze instrumente utile, să creeze videoconferințe și chiar să-și instaleze singuri toate programele de care au nevoie.
Toate aceste 3 categorii de competențe digitale sunt cruciale în societatea actuală și în viitor.
Deși pot fi învățate la orice vârstă, sunt mult mai ușor de înțeles și dezvoltat atunci când sunt deprinse în adolescență.
Cum se deprind competențele digitale?
Este foarte important ca tinerii să înțeleagă că tehnologia este doar o unealtă, și nu răspunsul la orice întrebare. Pentru asta trebuie îndrumați spre resurse care să-i învețe cum să folosească internetul în avantajul lor.
Primul pas este introducerea importanței competențelor digitale în contextul societății actuale și a viitorului lor concret. Se pot da ușor exemple de cum acestea îi vor ajuta atât pentru pasiunile personale, cât și la locul de muncă.
Pentru a-i captiva, se poate face o introducere a necesității competențelor digitale în interacțiunile de pe rețelele sociale – locul unde mulți tineri își petrec majoritatea timpului.
După această introducere făcută într-un mediu familiar, le va fi mult mai ușor să înțeleagă nevoia de alfabetizare digitală și vor fi deschiși spre a-și dezvolta această latură.
Următorul pas este exersarea competențelor digitale în activitățile cotidiene.
Sigur, poate nu vor avea nevoie acum să aplice pentru un loc de muncă – dar cu siguranță își doresc să știe cum să interacționeze cu colegi și prieteni în mediul online, cum să găsească informațiile de care au nevoie și cum să fie în siguranță pe internet.
Odată obișnuiți cu mediul online, le va fi mult mai simplu să folosească aceste abilități ori de câte ori au nevoie. Atât online cât și offline.
Al treilea pas este aprofundarea conceptelor și transformarea lor în abilități tehnice.
În momentul în care știu cum să caute informații pe internet, vor reuși să învețe și cum să le filtreze și să folosească rapid rezultatele.
În momentul în care știu cum să folosească e-mailul, vor fi pregătiți să învețe cum să seteze o videoconferință, cum să stocheze documente online, cum să folosească alte instrumente utile.
Astfel că, încetul cu încetul, vor deprinde toate abilitățile de care au nevoie să se descurce nu doar la școală și în viața personală, dar și în orice mediu profesional.
Sunt competențele digitale cu adevărat necesare?
În concluzie, competențele digitale nu doar că sunt necesare, sunt vitale în societatea de astăzi.
Trebuie învățate în special din perioada adolescenței, și apoi dezvoltate continuu.
Îi ajută pe tineri să se descurce atât în mediul academic cât și în mediul profesional, oferindu-le un avantaj mare atunci când își caută un loc de muncă – indiferent de domeniul ales.
Se pot învăța pe cont propriu, pot fi incluse în materia școlară, pot fi supervizate de părinți.
Însă cel mai simplu mod de a dezvolta competențe digitale rapid este alături de un mentor, cineva care știe exact de ce informații e nevoie și cum să le prezinte într-un mod atractiv.
Mediul online face acum parte din viețile tuturor, cu bune și cu rele. E foarte important ca tinerii să îi descopere părțile bune, să le folosească în avantajul lor și să-și dezvolte abilitățile și competențele digitale cât mai devreme cu putință.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României