Cautarea unui loc de munca in 12 pasi simpli

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Cautarea unui loc de munca in 12 pasi simpli

Cautarea unui loc de munca presupune organizare in functie de scopuri, un plan si mai ales intocmirea unei liste de cautare. Planul urmator contine 12 pasi de baza in cautarea de joburi:

  1. Actualizarea CV-ului, esentiala la fiecare trimitere catre un potential angajator. Incearca, cel putin o data pe luna, sa adaugi noi abilitati si cunostinte in CV, responsabilitati noi primite la actualul job. Angajatorii urmaresc data ultimei actualizari a CV-ului si isi dau seama daca esti sau nu un candidat activ. Noile competente certificate pot fi primele actualizari ale CV-ului tau.
  2. Alcatuieste o lista de realizari. Lista de realizari in cariera este utila pentru momentele cand esti descurajat si vrei sa renunti la cautarea de locuri de munca. Alege sa privesti lucrurile din perspectiva angajatorului si evidentiaza acele realizari prin care demonstrezi ca esti necesar pentru job.
  3. Gandeste-te ce activitati ti-au placut la celelalte joburi si de ce. Care a fost seful tau preferat la job si de ce? Ce fel de oameni din jurul tau ti-au placut si de ce? Raspunzand la aceste intrebari iti vei defini un profil al mediului organizational in care vei dori sa-ti petreci 8-9 ore pe zi.
  4. Dezvolta o retea de contacte. Cu cat stii mai multe persoane din domeniul tau de activitate si din zonele conexe, cu atat vei afla mai usor despre joburile vacante din companiile in care acestia lucreaza, despre mediul de acolo si politica de salarizare. Vei avea astfel o serie de elemente prin care poti decide mai usor daca un job este sau nu bun pentru tine.
  5. Informeaza-te despre companiile noi in orasul tau. Urmareste presa de business si diversele pliante de promovare pentru a afla ce companii isi extind activitatea si ce jucatori noi apar pe piata locala. Te vei interesa apoi de posibilele joburi disponibile, cerintele si beneficiile lor.
  6. Realizeaza o lista scurta a joburilor de care esti interesat, care au legatura cu experienta, abilitatile, studiile tale si te pot ajuta in urmarirea drumului tau in cariera.
  7. Listeaza numele catorva companii in care ti-ar placea sa ai un job si strange informatii despre istoric, cultura organizationala, planuri de viitor, locuri de munca vacante. Foloseste internetul, media, targurile de joburi sau cunoscutii pentru a afla cat mai multe.
  8. Concepe diverse scrisori de intentie, personalizate in functie de jobul pentru care te promovezi.
  9. Realizeaza o lista scurta cu persoanele pe care le poti contacta pentru scrisori de recomandare, in cazul in care iti sunt solicitate la un viitor job.
  10. Creeaza un profil de cautare al joburilor. Atentie la oras, nivel de experienta, domeniul de interes, tip de job (full time, part time etc). Trimite CV-ul tau doar la joburile care corespund profilului tau.
  11. Fii activ si perseverent – cauta zilnic noi oportunitati de joburi pe site-urile de recrutare sau la targurile de joburi.

Probabil ca nu exista un job ideal, dar prin informare si rabdare se poate ajunge cat mai aproape de el. Fiecare din listele de mai sus este bine sa fie revizuite periodic. De fiecare data iti poti gasi alte puncte de sprijin in alegerea celei mai bune solutii in cautarea unui nou job.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României