Câteva sfaturi daca vrei să devii bucătar profesionist

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Câteva sfaturi daca vrei să devii bucătar profesionist

În spatele unui fel de mâncare comandat la restaurant nu sunt doar ingredientele si gatitul lor. Mai sunt si agitatia si zapaceala dintr-o bucatarie, pe care nu ai de unde sa le cunosti daca nu ai lucrat pâna acum în domeniu. Cu toate astea, satisfactiile unei cariere în bucatarie sunt uriase, mai ales daca gasesti calea perfecta de a îmbina (dez)avantajele si compromisurile pe care trebuie sa le faci odata ce ai pasit pe acest drum.

 

La ce sa te astepti daca vrei sa începi o cariera de bucatar: 8 reguli esentiale într-o bucatarie profesionala

Daca te-ai decis sa urmezi o cariera de bucatar, trebuie sa începi mai întâi cu regulile de baza dintr-o bucatarie. Daca îti place sa gatesti, cu atât mai bine, dar nu e suficient sa ai pasiunea asta. Pentru ca vorbim despre o meserie, chiar daca o faci cu drag, trebuie sa stii lucrurile esentiale, care îti vor face munca mai usoara, înainte sa te angajezi în domeniu.

Iata 8 reguli importante pe care nu trebuie sa le uiti atunci când calci într-o bucatarie profesionala:

  1. Învata limbajul de specialitate al unei bucatarii

Nu e suficient sa stii o reteta buna de la bunica sau sa ai frigiderul tapetat cu retete pe care le-ai prins de la prieteni sau de la televizor. Trebuie sa fii în stare sa citesti o reteta într-o carte de bucate si sa te obisnuiesti cu termenii. Nu toata lumea stie ce înseamna „reductie” sau „caramelizare”, asa ca e o idee buna sa citesti o carte de bucate cu dictionarul lânga tine.

  1. Obisnuieste-te sa mânuiesti cutitul

Hai, dom’ne, toata lumea stie sa foloseasca un cutit – asta ar putea fi prima ta reactie. Într-adevar, stim sa mânuim un cutit, însa nu la nivelul care se cere într-o bucatarie profesionala. Gasesti tutoriale video online care te vor ajuta sa folosesti un cutit cu rapiditate si, mai ales, în conditii de siguranta maxima. Ai nevoie doar de o lama bine ascutita si de legume diverse pe care sa exersezi.

  1. Afla cum se masoara ingredientele

Diferenta între o reteta reusita si una ratata complet poate fi uneori doar de ordinul câtorva grame în plus sau în minus. De sare, de faina, de zahar. Se spune ca un bucatar bun poate calcula „ochiometric” cantitatile potrivite într-o mâncare, dar nu te lasa în baza acestui sfat. Învata sa folosesti un cântar de bucatarie si obisnuieste-te cu diversele metode de cântarire neclare, cum ar fi lingurite, vârfuri de cutit sau cesti.

  1. Fii atent la combinatiile de alimente

Fasolea merge cu ceapa rosie si afumatura, ciorba de porc se face cu bors si leustean – aceste lucruri le stie toata lumea, dar atunci când te pregatesti sa devii bucatar trebuie sa te astepti la reguli noi. Oricât de bune la gust ar fi, unele alimente pot provoca indigestie daca sunt amestecate, asa ca studiaza înainte care sunt combinatiile fericite si care sunt cele care pot duce la probleme grave de stomac.

  1. Afla cum sa improvizezi si cum sa inventezi retete noi

Odata ce ai aflat ce ingrediente sunt potrivite si ce combinatii de mâncaruri trebuie ocolite, nu te teme sa improvizezi. Asta este unul dintre marile secrete ale unui bucatar talentat: improvizatia si înlocuirea unor ingrediente cu altele pentru a crea o reteta sau un fel de mâncare cu totul nou. Si aici trebuie sa tii cont de reguli, asa ca nu poti înlocui fasolea cu carnea de porc, sa zicem. Experienta vine însa odata cu timpul.

  1. Învata cum se planifica un meniu

Etapa urmatoare este planificarea unui întreg meniu. Poti sa îti testezi îndemânarea organizând petreceri pentru prietenii tai, si poti sa le pregatesti un meniu cu mai multe feluri de mâncare. Ideea de baza este ca fiecare fel sa vina în completarea celorlalte si sa nu provoace indigestii sau sa le cada greu musafirilor. Asa ca e recomandat sa înveti cum poti sa creezi un meniu sanatos si potrivit.

  1. Învata sa testezi mâncarea sau prajitura

Ai planificat meniul si te-ai apucat sa gatesti, însa un alt lucru esential în bucatarie este sa stii când sunt gata felurile de mâncare. Daca pregatesti o friptura la cuptor, învata sa potrivesti temperatura si sa testezi periodic carnea, ca sa nu se arda sau sa nu iasa prea în sânge. Poti face asta cu o scobitoare sau cu o furculita, dar fiecare fel de mâncare se verifica într-un anume fel.

  1. Tine cont de regulile de siguranta în bucatarie

În sfârsit, o alta regula esentiala în bucatarie este respectarea regulilor de securitate atunci când gatesti. Foloseste manusi, ai grija cum lucrezi cu plita încinsa, fereste-te de lichidele fierbinti – mai ales daca e vorba de ulei. Învata sa folosesti cutitul, dar e bine sa te astepti si la unele taieturi la început – câta vreme nu sunt grave, se poate spune ca e riscul meseriei.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României