Avantajele meseriei de bucatar

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Avantajele meseriei de bucatar

Odata ce ai devenit bucatar ai oportunitatea sa explorezi mult mai mult pasiunea ta pentru gatit, însa acesta nu este singurul avantaj al acestei meserii. Iata ce alte beneficii te asteapta:

  • Ai numeroase oportunitati de angajare. Poti sa lucrezi ca bucatar în restaurante (mici sau chiar de top), cantine, hoteluri, pensiuni, catering, rulote fast food sau pe vase de croaziera. Cât timp cât ai abilitatile necesare ca sa lucrezi ca bucatar, poti gasi cu usurinta un loc de munca potrivit.
  • Cu experienta acumulata poti sa lucrezi atât în tara, cât si în strainatate.
  • Chiar daca salariile pentru bucatarii începatori nu sunt foarte mari, exista multe posibilitati sa înveti rapid si sa avansezi în cariera. Salariul va creste cu fiecare promovare.
  • Ai posibilitatea sa înveti si sa te perfectionezi pe masura ce gatesti. Daca ai pasiune pentru gatit, poti gasi un loc de munca unde sa capeti mai multa experienta.
  • Daca esti hotarât sa muncesti din greu ca sa ajungi un bucatar bun sau chiar un chef experimentat, ai mai multe sanse sa lucrezi într-un restaurant de top sau, de ce nu, chiar sa îti deschizi propriul restaurant. Exista bucatari care au devenit cunoscuti dupa ce si-au deschis un blog de gatit sau au scris carti de gatit si care acum lucreaza în restaurante de top sau merg la diferite emisiuni de gatit.
  • Unele restaurante ofera mâncare din partea casei ca beneficiu inclus în pachetul salarial, asa ca nu trebuie sa îti mai faci griji pentru masa.
  • Vei petrece multe ore alaturi de ceilalti colegi din bucatarie, iar comunicarea si lucrul în echipa sunt importante daca vrei sa te simti ca într-o familie. Acest lucru te va ajuta sa legi relatii de prietenie, iar mediul de lucru va deveni placut si motivant.
  • O sa înveti lucruri noi în fiecare zi, deoarece gastronomia este un domeniu în care mâncarurile sunt reinventate si apar mereu retete noi si interesante. În plus, poti sa experimentezi gusturi noi, sa combini ingrediente si sa descoperi ca merg foarte bine împreuna.
  • Un alt avantaj este sa vezi ca oamenii se bucura de mâncarea pe care o gatesti; restaurantul este mereu plin cu clienti noi sau cu clienti care revin datorita preparatelor delicioase.

Posibile compromisuri si aspecte greu de anticipat de care sa tii cont

Ce-i drept, daca nu ai talent în bucatarie, te poti chinui foarte mult sa devii un bucatar bun. Însa chiar si daca ai talent, trebuie sa te poti adapta rapid la ceea ce înseamna munca într-o bucatarie:

  • Meseria de bucatar înseamna multe ore de lucru; vei lucra nu doar în timpul saptamânii, ci si în weekenduri si de sarbatori, mai ales de Craciun si de Revelion. Exista zile în care s-ar putea sa lucrezi chiar si 10, 12 sau 14 ore. Turele de dimineata, de seara sau de weekend fac parte din programul unui bucatar sau chiar munca peste program, atunci când apar clienti chiar înainte de terminarea programului de lucru.
  • În bucatarie trebuie sa fii mereu în cea mai buna conditie si trebuie sa-ti faci treaba perfect, chiar daca esti obosit, racit sau pur si simplu ai o stare proasta. Orice greseala se traduce printr-un fel de mâncare ratat, iar asta înseamna pierderi – de clienti, de bani, de imagine.
  • Unele restaurante angajeaza bucatari care, pe lânga experienta de lucru, trebuie sa aiba si un certificat care sa le ateste abilitatile, asa ca cel mai probabil va trebui sa urmezi cursuri de calificare pentru bucatari. Pe de alta parte, aceste cursuri te vor ajuta sa gasesti cu usurinta un loc de munca, sa negociezi un salariu mai mare si sa avansezi catre o cariera de chef.
  • În bucatarie lucreaza o întreaga echipa, fiecare cu responsabilitatile diferite. Exista diferente între munca pe care o face un ajutor de bucatar, un bucatar sau un chef, asa cum sunt detaliate în acest articol. Asa ca, atunci când aplici la un job, asigura-te ca ai înteles care este fisa postului ca sa nu fi dezamagit de sarcinile pe care le vei avea sau sa nu poti face fata la responsabilitati.
  • Chiar daca într-o bucatarie exista o întreaga echipa care lucreaza împreuna, în restaurantele mai mici s-ar putea ca tu sa preiei din responsabilitatile chef-ului sau ale altui coleg, cum ar pregatirea meniului, stabilirea preturilor, coordonarea celorlalti colegi etc. Stabileste de la bun început cu angajatorul care sunt reponsabilitatile tale, ca sa nu apara neîntelegeri pe parcurs.
  • Trebuie sa te adaptezi la un mediu de lucru sub presiune. Conditiile de lucru difera în functie de local si de cât cât de multi clienti primeste, însa trebuie sa lucrezi rapid ca sa termini la timp comenzile, fara sa strici calitatea mâncarurilor.
  • Trebuie sa ai rezistenta la munca în picioare si la un volum mare de lucru. În plus, lucrul în bucatarie nu înseamna sa fierbi doar o mâna de orez, asa cum vezi la televizor, ci si sa cureti kilograme de cartofi si morcovi, sa toci kilograme de ceapa, sa cari tavi cu mâncare etc.
  • În bucatarie vei lucra sub presiunea timpului, deoarece mâncarea trebuie sa fie gata rapid, asa ca nu este loc de greseli. Trebuie sa înveti rapid cum sa folosesti ustensilele si cum trebuie sa prepari fiecare aliment.
  • Se pot întâmpla diverse accidente de munca, de la taieturi si arsuri, si pâna la cazaturi ca atunci când colegul a scapat câteva picaturi de ulei de podea si tu te grabeai sa scoti tava cu friptura din cuptor.
  • Nu o sa poti multumi pe toata lumea si o sa întâlnesti clienti care se vor plânge de mâncarea pe care ai gatit-o pentru ca nu era gatita pe gustul lor. E important sa stii cum sa reactionezi în aceste situatii, sa îti asumi greseala daca e vina ta si sa înveti cum sa faci mai bine lucrurile pe viitor.

Conditiile de munca difera de la restaurant la restaurant, însa ar fi bine sa tii cont de aspectele prezentate mai sus atunci când aplici pentru un post de bucatar. Valoarea unui bucatar creste odata cu experienta sa, dar si cu capacitatea de a se adapta la programul si mediul de lucru dintr-o bucatarie profesionala.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României