Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
Alte soluții pentru a reduce costurile de recrutare
Dezvoltă o baza de date/contacte
Dezvoltă în timp o baza de date și contacte de oameni la care ai putea apela pentru recomandări/networking. Cea mai ”ieftină” recrutare este cea venită printr-o recomandare și de obicei, acestea sunt și cele mai eficiente. Nu putem știi pe toată lumea, de aceea trebuie să întrebăm în această ”rețea” de prieteni, cunoscuți, cunoscuți ai cunoscuților, dacă cineva știe pe altcineva care își caută un loc de muncă. Sigur, sunt limitări specifice, pe anumite zone geografice sau domenii profesionale, ori pentru cei care recrutează mai mult decât incidental, această rețea de cunoștințe își poate ”epuiza” rapid resursele, dar până când o face, contribuția sa de candidați poate fi binevenită și substanțială.
Recrutează din intern
Recrutarea din intern este o altă metodă de a economisi costurile cu recrutarea. Vorbim de oameni pe care deja îi avem angajați, pe care îi cunoaștem și care produc valoare, astfel încât, de ce nu am oferi celor care își doresc din rândul angajaților oportunitatea de a face altceva sau la alt nivel? Iată de ce, se recomandă în general ca pentru pozițiile care se pretează, solicitarea de candidaturi să fie prima dată din rândul angajaților existenți. În felul acesta, avem și alt beneficiu, acela al retenției acelui angajat care poate începuse să se gândească la o schimbare, din moment ce a aplicat intern. Sigur, recrutarea din intern rezolvă o problemă, dar creează alta, fiind necesară înlocuire candidatului care este acceptat din intern. Însă, este întotdeauna preferabil să recrutăm mai jos pe scară ierarhică și să păstrăm și oamenii motivați, promovându-i sau oferindu-le alternativa de care au nevoie.
Încurajează recomandările interne
O idee bună este și dezvoltarea unui program intern de recompensare a recomandărilor pentru recrutare. Astfel de exemplu, compania poate oferi un bonus angajaților care fac recomandări valide din rândul prietenilor și cunoscuților pentru pozițiile vacante. În primul rând că astfel se amplifică baza de selecție și de multe ori, această este problema fundamentală – lipsa aplicațiilor. Chiar dacă nu alege pe nimeni dintre candidații propuși de angajați, compania are de câștigat pentru că îi este promovat brandul de angajator: sunt mai mulți oameni care aud de companie și care pot rămâne în baza de date pentru nevoi ulterioare. Da, compania va plăti acel bonus în caz de succes, însă este un cost foarte mic pentru beneficiile câștigate și închiderea rapidă a poziției vacante.
Folosește online-ul
Online-ul este de un imens beneficiu pentru recrutare deoarece salvează multe costuri. În cazul unui interviu fizic, trebuie rezervată o sală/un spațiu unde să se desfășoare interviul, iar dacă se derulează mai multe recrutări în paralel, acest fapt devine o problemă. Companiile sunt obligate să facă planificări atente ale spațiilor disponibile și chiar riscă să piardă candidați de valoare deoarece nu le pot oferi sloturi de timp convenabile pentru interviu, din lipsa de săli. Este de aceea o bună idee ca interviurile preliminare să fie susținute online. În felul acesta nu mai apare presiune pe resursele fizice, crește flexibilitatea în programarea interviurilor (candidatul poate susține interviul de pe telefon, în pauza de masă, oricând găsește 30-40 minute libere, economisind timpul și disconfortul cu deplasarea fizică la locație) și crește rata de prezență a candidaților la interviu. Interviul final poate rămâne singurul care să fie derulat în persoană, când și candidații sunt mult mai motivați, știind că sunt aproape de decizia de angajare și unii chiar își doresc la acest moment o întâlnire directă, care să le permită la rândul lor să ”simtă” compania mai de aproape, înainte de a accepta oferta.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României