ACTIVITATEA DE FORMARE

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

ACTIVITATEA DE FORMARE

Scopul formarii profesionale

il reprezinta cresterea nivelului de competenta profesionala, prin diverse cursuri si programe de pregatire, avand ca obiective:

  • obtinerea unei calificari
  • obtinerea de competente noi
  • o mai buna adaptare la cerintele pietei muncii
  • cresterea sanselor de ocupare in munca
  • promovarea in munca si dezvoltarea profesionala
  • reconversia profesionala
  • prevenirea riscului somajului
  • stimularea mobilitatii fortei de munca

Formarea profesionala este o masura activa definitorie pentru desavârșirea profilului profesional al oricarei persoane aflate în cautare de loc de munca. Prin asigurarea creșterii și diversificarii compețentelor profesionale ale șomerilor se ating, concomitent, doua obiective specifice: satisfacerea cererilor imediate pe piața muncii și creșterea șanselor de ocupare în munca a șomerilor.


Formarea profesionala = imbunatatirea abilitatilor si insusirea de noi cunostinte

Activitatea de formare profesionala consta in organizarea de cursuri de calificare, initiere sau perfectionare, pentru depinderea de noi competente profesionale sau pentru dezvoltarea competentelor existente.

Programele de formare profesionala trebuie organizate din timp si trebuie sa aiba ca principal obiectiv imbunatatirea abilitatilor si insusirea de noi cunostinte.

  • Recunoaşterea, promovarea şi susţinerea dreptului la dezvoltare profesională;
  • Încurajarea şi stimularea dezvoltării personale şi valorizarea noilor achiziţii ale acestora;
  • Alocarea de resurse financiare, materiale şi umane pentru dezvoltarea profesională ;
  • Oferirea de şanse egale la dezvoltare profesională şi personală angajaţilor;
  • Încurajarea schimbului de experienţă (cunoştinţe, competenţe) între angajaţi;
  • Promovarea capitalului uman ca mijlocitor al productivităţii şi profitului companiei;
  • Perceperea şi valorizarea fiecărui angajat prin individualitatea sa;
  • Promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii atât la nivel discursiv, cât şi la nivel decizional şi acţional;
  • Dezvoltarea permanentă de strategii de învăţare pentru angajaţi

 

Autorizare

Formarea profesionala continua, respectiv cursurile autorizate, pot fi organizate dde furnizori autorizati.

Cursurile de formare profesionala pot fi: de calificare/recalificare, programe de initiere, perfectionare sau specializare.

Pentru a fi recunoscute oficial, cursurile trebuie sa fie oferite de un furnizor de formare profesionala autorizat.

In functie de tipul programului si de modalitatea de realizare a formarii profesionale, furnizorul de formare profesionala autorizat poate elibera urmatoarele tipuri de certificate:

– certificat de calificare profesionala – pentru cursuri de calificare sau recalificare si pentru ucenicie la locul de munca;

– certificat de absolvire pentru cursuri si stagii de initiere, precum si pentru cursuri si stagii de perfectionare sau de specializare.

Aceste programe sunt autorizate si certificate de Autoritatea Naţionala pentru Calificări (ANC) si dezvoltate in colaborare cu Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si pot lua mai multe forme: participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate.



BENEFICII CURSANTI

Exista foarte multe avantaje ale acestor cursuri de calificare profesionala, de initiere sau perfectionare, dar poate cel mai important beneficiu este acela ca vei reusi sa iti completezi competentele profesionale si sa dobandesti o diploma recunoscuta la nivel national, ceea ce va va mari substantial sansele de a gasi un nou loc de munca in acel domeniu.

Cursurile de calificare sunt impartite intr-o parte teoretica si una practica, ceea ce va reprezenta un avantaj, caci in acest fel oricine termina un astfel de curs va fi pregatit din punct de vedere practic pentru momentul cand vei profesa.

Atunci cand iti doresti sa iti schimbi cariera, una dintre cele mai importante alegeri pe care o poti face este sa alegi cea mai eficienta metoda prin care te poti incadra profesionist intr-un anumit domeniu, mai exact alegerea acelui curs de calificare profesionala care iti poate oferi diploma in domeniul in care iti doresti sa lucrezi.

Cursurile de formare profesionala prezinta foarte multe avantaje, pe langa faptul ca vei urma un curs autorizat, si anume:

  • vei reusi sa dobandesti noi cunostinte si abilitati intr-un domeniu nou, reusind sa comunici mult mai eficient si sa dobandesti calificari in noi domenii, dar si sa castigi experienta.
  • vei reusi sa obtii noi abilitati si sa reusesti sa te califici intr-un nou domeniu
  • datorita faptului ca vei studia intr-un domeniu diferit, vei putea alege noi oportunitati in ceea ce priveste cariera profesionala, mai pe scurt, diverse calificari ofera mai multe posibilitati de angajare.
  • chiar daca ai un loc de munca stabil, o noua calificare te poate ajuta sa dobandesti o promovare in cadrul firmei sau poate chiar vei reusi sa iti creezi propria afacere
  • toate aceste calificari si beneficii iti pot oferi mult mai multa incredere in propria persoana, dar iti poate oferi si suficienta motivatie pentru a avansa atat in viata, cat si in cariera, de aceea este foarte important sa apelezi la aceste cursuri de calificare.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României