Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor
5 motive pentru care nu îți găsești un job
CV-uri, job-uri, platforme, rețele…le știi, le cauți, participi, te implici, uneori aplici.
Totuși job-ul mult visat și dorit nu vine. Sau cel puțin nu la tine… Sigur te-ai întrebat de ce oare? De ce eu? Ce pot face? Așa că, m-am gândit să împărtășesc cu tine din experiența mea și să-ți prezint, pe scurt, cele mai întâlnite motive care împiedică un candidat să devină angajat.
- Aștepți (prea mult), în loc să acționezi
Ce aștepți? Poate o oportunitate, poate un răspuns, poate o promisiune, poate aștepți ca cineva să vină să-ți bată la ușă și să te întrebe dacă nu cumva ai vrea un job… Da, știu că pare incredibil, însă mulți dintre noi preferăm inacțiunea atunci când vine vorba de a ne căuta un job.
Ce poți face tu?
Fă din tot ceea ce înseamnă găsirea unui job, un job în sine. Practică această căutare, uneori obositoare și epuizantă, zilnic, de luni până vineri, fără excepție. Doar așa îți vei face o imagine reală a ceea ce înseamnă oportunitățile apărute în piață, număr de aplicanți, descrieri de job. Unele companii limitează numărul de candidați pentru o anumită poziție, iar uneori asta înseamnă că primii aplicanți au mai multe șanse, iar tu exact asta vrei.
- Profilul tău profesional nu se potrivește cu cerințele job-ului
Ceea ce vreau să spun cu asta este că țintești un loc de muncă pentru care pregătirea ta, în materie de educație și experiență pur și simplu nu este compatibilă cu ceea ce își dorește angajatorul, iar de aici nepotrivirea care te face practic nevăzut în ochii acelui angajator.
Ce poți face tu?
Citește cu atenție cerințele postului și fii sincer cu tine. Știu că dorința e mare, însă, înainte de a aplica vezi cam câte din cerințe bifezi din acea descriere. Și îți mai dau un pont, încearcă să schimbi perspectiva și vezi dacă tu te-ai angaja în acel rol. Păstrează în minte că toată această relație, angajat-angajator este până la urmă o colaborare, și ca la orice colaborare, ambele părți își doresc să câștige.
- CV-ul tău este prea general
Știi deja că pentru a-ți crește șansele de angajare este recomandat mereu un CV personalizat. De ce? Pentru că acel CV care adună toată experiența ta din mai multe domenii, pe care îl numim ”cu de toate”, iar acum e posibil să fii dezamăgit, în realitate nu este ”bun la toate” și mai mult te încurcă decât te ajută. Știm că ai intenții bune când vrei să prezinți ceea ce ai făcut în toată cariera ta, însă ia în considerare că cerințele job-urilor sunt de obicei specifice, iar tu, prin folosirea acestui CV general îți scazi șansele de a fi chemat la interviu pentru că îți scade compatibilitatea și în loc de ”bun la toate” vei obține ”puțin din toate”.
Ce poți face tu?
Folosește tehnica 90/100/80 (90% compatibilitate cu cerințele esențiale, 100% compatibilitate cu educația, calificările și competențele cerute, și 80% cu criteriile opționale).
- În CV-ul tău sunt prea multe detalii fără relevanță
Uneori, din dorința de a te prezenta cât mai bine în fața unui angajator, dai prea multe detalii, despre joburi nesemnificative pe care le-ai avut la un moment dat, fără să ții cont că acest CV este un instrument important care fie te urcă, fie te coboară în lista scurtă.
Ce poți face tu?
Focusează-te doar pe ceea ce este relevant pentru un jobul la care aplici în acel moment și identifică cât mai multe puncte forte din experiența ta care ți-ar face CV-ul remarcat.
- Mergi nepregătit la interviu
Nu știi detalii despre companie, nu știi ce salariu dorești, nu ai întrebări pentru recruiter. Încetinește ritmul și ține minte: less is more! Dacă aplici la sute de roluri, este normal să se creeze confuzie. Nu reții de la ce firmă te-au sunat să te invite la interviu. Ai uitat să îți notezi. Sper că îți vor face o ofertă generoasă și nu ești interesat de detalii despre companie.
Ce poți face tu?
Dezvoltă o strategie de aplicare la joburi și alege câteva companii target despre care să știi totul. Notează de fiecare dată când te invită cineva la interviu și fii sigur că știi cu ce se ocupă, pentru ce job ai aplicat, etc. De asemenea, pregătește cel puțin două întrebări pe care să le adresezi la finalul interviului.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României