30 de întrebări prin care poți face impresie bună la interviu

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

30 de întrebări prin care poți face impresie bună la interviu

Iată categorii de intrebari interviu pe care merită să le iei în considerare și pe care le poți personaliza:

 

Intrebari interviu despre locul de muncă:

 1. Ce așteptări aveți de la mine în acest rol?
  Întrebarea îți va permite să afli dacă poți face față acestor așteptări și dacă te potrivești rolului.
 2. Cum ați descrie candidatul ideal pentru acest rol?
  Această întrebare te poate ajuta să evaluezi dacă ești potrivit pentru acest rol. Dacă angajatorul menționează abilități și calificări pe care le ai și tu în CV poate fi un indicator că ești pe lista scurtă de candidați.
 3. Există ceva ce aș putea îmbunătăți pentru a mă califica pentru acest rol?
  Această întrebare poate fi percepută ca fiind prea directă, dar te poate ajuta să obții feedback sincer. Astfel, dacă nu primești oferta de muncă, poți ști la ce să lucrezi pentru a te califica pentru un rol similar. Dacă primești oferta de muncă, vei ști pe ce abilități să pui accent când începi activitatea.
 4. Care este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l realizez în primele 90 de zile?
  Această întrebare îți va oferi detalii despre cât de organizat este liderul și stilul de lucru în companie. Vei afla dacă se gândește la planul 30/60/90 și la obiective.
 5. Ce obiective vor fi evaluate? 
 6. Cum este procesul de evaluare a performanței aici? Cât de des voi fi evaluat și cine va avea acest rol?
  Pentru a avea rezultate, este util să știi din timp obiectivele, indicatorii de performanță cum se desfășoară procesul de evaluare a performanței. Poate afli că evaluarea e făcută doar de managerul direct, ceea ce nu poate fi o evaluare obiectivă.
 7. Care sunt proiectele în care voi fi implicat după onboarding?
  Chiar dacă îți place compania și jobul din descriere, este important să cunoști și proiectele pe care vei lucra, pentru a vedea dacă te atrag și dacă corespund planurilor tale de evoluție în carieră.

 

Intrebari interviu despre echipă

 1. Cum ați descrie echipa în care voi lucra?
 2. Care sunt punctele forte și cele mai mari provocări ale echipei?
 3. Ce tipuri de abilități îi lipsesc echipei pe care doriți să le completați?
  Întrebările despre echipă îți vor oferi mai mult context cu privire la dimensiunea și structura acesteia, precum și despre rolul fiecărei persoane. Astfel îți vei da seama dacă te potrivești echipei și ce abilități să folosești sau să dezvolți pentru ca munca ta să aibă sens și să aducă valoare. Poți afla detalii despre provocările pe care le întâmpină și despre cum le gestionează, dacă folosește, de exemplu, instrumente de management de proiect.
 4. Cu cine voi lucra cel mai aproape? Cu ce alte departamente sau echipe voi interacționa?
  Vei afla cine sunt potențialii tăi colegi și managerul direct. Astfel poți căuta mai multe informații despre ei în mediul online și îți poți face o idee despre pregătirea lor profesională, care te va ajuta să decizi dacă îți dorești sau nu să lucrezi cu ei.

 

Intrebari interviu pentru potențialul tău șef

 1. Care este partea ta preferată din munca aici? Ce te entuziasmează?
  Aceasta este una dintre acele întrebări care abordează experiența individuală a managerului în cultura companiei și-i oferă oportunitatea de a „vinde” rolul și mai mult. Urmărește să vezi dacă intervievatorul este încântat de echipa sa, de produs/serviciu, de sarcinile de zi cu zi.

 2. Care sunt obiectivele actuale asupra cărora se concentrează compania și cum lucrează echipa pe care o coordonezi pentru a sprijini atingerea acestor obiective?
  Vei afla dacă obiectivele companiei corespund cu obiectivele tale. De asemenea, vei deprinde idei despre stilul de lucru.
 3. Cum ai descrie valorile companiei?
  Valorile companiei le poți afla de pe site, dar mai important este să vezi dacă oamenii cred în ele și-și fac treaba în funcție de aceste valori. Dacă descoperi că valorile nu sunt doar declarate, oamenii acționând pe baza lor este un indicator că ești într-un mediu de lucru transparent și autentic.
 4. Cum s-a schimbat compania în ultimii ani?
  Întrebarea îți permite să afli ce provocări a întâmpinat business-ul astfel încât să vii cu soluții. De asemenea, îți va oferi o perspectivă despre cum merg lucrurile în business, iar informațiile îți pot fi de ajutor și în negocierea financiară.
 5. Care sunt planurile companiei de creștere și dezvoltare? Astfel vei ști dacă este un mediu de lucru în care vei evolua și tu, dacă liderii au viziune. Întrebarea este un indicator al preocupării tale pentru succesul companiei și și al dorinței de a contribui la rezultatele sale.

 

Intrebari interviu despre cultură

 1. Cum integrați în echipă noi colegi?
  Startul într-o nouă echipă e foarte important pentru a avea rezultate ulterior. De aceea contează să te informezi cum decurge procesul de onboarding, dacă primești doar un manual și o scurtă prezentare sau ai alături un coleg care te prezintă, îți oferă detalii despre companie, colegi.
 2. Cum se desfășoară onboarding-ul pentru colegii remote?
  Întrebarea îți permite să afli cât de incluziv și deschis este echipa.
 3. Organizați evenimente cu alte departamente sau echipe?
  Aceste întrebări îți permit să afli cât de prietenos și de flexibil este mediul de lucru, dacă păstrează un raport între starea de bine și activitate și dacă oferă ocazii de socializare.
 4. Cum s-a schimbat compania de când te-ai alăturat?
  Este o ocazie de a afla impactul pe care îl are recrutorul/managerul în business și de a-ți da seama dacă îți dorești să lucrezi în echipa sa.

 

Întrebări despre dezvoltarea profesională, plan de carieră și oportunități viitoare:

 1. Ce oportunități de învățare și dezvoltare voi avea în acest rol?
  55,9% dintre participanții la un sondaj eJobs desfășurat în ianuarie pun pe primul loc, în topul celor mai importante trei criterii în funcție de care acceptă un job, oportunitatea de a crește profesional. Este important să afli dacă jobul îți oferă oportunitatea de a te dezvolta și astfel să merite să te implici sau dacă este un job care îți oferă doar o siguranță financiară.

 2. Aveți exemple de colegi care au început cu acest rol și au evoluat? 
 3. Care este planul de carieră pentru acest rol?
 4. Pe ce criterii se fac promovările?
  Cu alte cuvinte, cum arată evoluția în carieră pentru cineva în acest rol? Unele organizații au o cale clară prin care un coleg entry-level poate să-și asume treptat mai multe responsabilități și să promoveze. Pentru alte companii, evoluția în carieră este mai auto-dirijată sau nu este așa de clar definită. Contează să afli dacă e loc de promovare.


Întrebări de final de interviu:

 1. Aveți întrebări suplimentare pentru mine?Astfel îi oferi intervievatorului oportunitatea de a întreba mai multe despre o anumită parte din experiența sau despre abilitățile tale de lucru. De asemenea, te ajută să evaluezi cât de bine decurge interviul. Dacă intervievatorul spune că ți-ai descris în mod adecvat calificările, acest feedback pentru fi un indicator al faptului că ești pe lista scurtă a candidaților. Dacă intervievatorul are mai multe întrebări, poți folosi această oportunitate pentru a-i oferi o perspectivă mai clară asupra experienței și calificărilor tale.
 2. Care sunt următorii pași în procesul de angajare?
 3. O modalitate excelentă de a închide interviul, această întrebare îți poate reitera interesul și te poate ajuta să te pregătești pentru orice interviuri suplimentare sau evaluări. Dacă interviul la care tocmai ai participat este ultimul pas în procesul de angajare, ai putea întreba despre când vor lua o decizie.

 

Intrebari interviu de evitat 

 • Ce face [Compania] mai exact? 
 • Când încep lucrul?
 • Când pot cere o mărire de salariu?
 • Îmi pot lua liber vinerea?

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României