UTILE PENTRU ANTREPRENORI – TVA la nivel EUROPEAN

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SMART NEETs

UTILE PENTRU ANTREPRENORI – TVA la nivel EUROPEAN

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă de consum care se aplică aproape tuturor bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute pentru utilizare sau consum în UE.

 

La nivelul UE, există norme standard referitoare la TVA, dar aplicarea lor poate fi diferită de la o țară la alta. În majoritatea cazurilor, trebuie să plătiți TVA pentru toate bunurile și serviciile în toate etapele lanțului de aprovizionare, inclusiv vânzarea către consumatorul final. Aceasta înseamnă că se percepe TVA de la începutul până la sfârșitul unui proces de producție, de exemplu pentru cumpărarea de componente, transport, asamblare, aprovizionare, ambalare, asigurare, expediere către consumatorul final.

 

Când se percepe TVA?

Pentru întreprinderile cu sediul în UE, se percepe TVA la majoritatea vânzărilor și achizițiilor de bunuri în UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara din UE în care sunt consumate bunurile de către consumatorul final. În mod similar, în cazul serviciilor, TVA-ul se percepe în momentul în care serviciile respective sunt prestate în fiecare țară din UE.

Nu se percepe TVA pentru exporturile de bunuri către țări din afara UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara de import și nu este nevoie să declarați TVA ca exportator. Totuși, când exportați bunuri, va trebui să furnizați documente care să dovedească faptul că bunurile au fost transportate în afara UE. În acest sens, ați putea înainta către autoritățile fiscale copia unei facturi, un document de transport, o declarație vamală de import etc.

Va trebui să furnizați această dovadă pentru a putea beneficia de recuperarea integrală a TVA-ului deductibil plătit în tranzacțiile anterioare care au condus la export. Dacă nu furnizați documentație suficientă, este posibil să nu puteți recupera TVA-ul atunci când exportați bunuri.

 

Normele în materie de TVA la nivel național

Normele în materie de TVA se pot aplica în mod diferit în fiecare țară din UE. Aflați mai multe despre normele din țara în care își desfășoară activitatea întreprinderea dumneavoastră.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României