Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SMART NEETs
UTILE PENTRU ANTREPRENORI – DIURNA
Termenul de diurna nu este un termen utilizat in actele normative, este un termen informal. In textul legii (Codul muncii, Codul fiscal) se utilizeaza in schimb termenul de indemnizatie de delegare.
Codul muncii prevede ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Asadar, in plus fata de acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, salariatul poate beneficia de o anumita suma pentru acoperirea altor cheltuieli -cel mai frecvent pentru masa servita.
Legislatia nu prevede un nivel minim si nici un nivel maxim care poate fi acordat, insa stabileste o limita maxima pana la care indemnizatia acordata nu este taxabila.
Indemnizatia care se incadreaza in plafonul de 2.5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice, nu se taxeaza la salariat. Ceea ce depaseste acest nivel, reprezinta venit de natura salariala si se supune CAS, CASS, impozit, la fel ca si salariul.
Pentru acordarea diurnei nu sunt necesare documente justificative: bonuri, facturi, etc., dar este necesara completarea ordinului de deplasare.
Daca de exemplu, pe parcursul unui delegatii se acorda atat diurna cat si masa pentru angajatul respectiv, atunci valoarea diurnei efective si contravaloarea mesei servite intra impreuna in baza de comparatie cu plafonul de 2.5 ori nivelul pentru institutii publice.
Pentru diurna interna– suma maxim deductibila este de 57,5 lei/zi incepand cu 1 aprilie 2023. In perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2023 suma maxim deductibila a fost de 50 de lei.
Pentru diurna externa : suma maxim deductibila este 2.5 ori nivelul pentru institutii publice. Diurna externa maxim deductibila este stabilita pentru fiecare tara in parte. Tabelul cu sumele pentru fiecare tara se poate gasi AICI.
Pe langa acest plafon, diurnelor li se mai mai aplica si un plafon maxim pe luna, de 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat -pentru salariati iar pentru administratori –3 remunerații prevăzute în raportul juridic. Se aplica atat pentru diurnele externe cat si interne.
Bine de stiut:
1. diurna se acorda pe zile calendaristice
2. pentru delegarea interna cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore
3. Diurna externa se calculeaza diferit de diurna interna in sensul ca perioada pentru care se acorda diurna se determina in functie de mijlocul de transport folosit, astfel:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, dar si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României