
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SMART NEETs


STRATEGII PENTRU O AFACERE DE SUCCES
O afacere de succes începe întotdeauna cu o idee bună. Dar oricât de bun ar fi conceptul de început, dacă nu se bazează pe un plan bine întocmit și pe câteva calități antreprenoriale, riscul unei nereușite devine foarte probabil. Flexibilitatea și organizarea eficientă sunt doar câteva dintre ele.
Succesul este o actiune care la etapa finala presupune o rasplata. Cand insa in urma eforturilor depuse nu suntem rasplatiti, atunci simtim o dezamagire adanca, care pentru unii oameni foarte emotivi se poate transforma in insucces.
Mulți antreprenori încep o afacere cu gândul că plăcuța cu „deschis” de pe ușă va atrage suficiente persoane interesate de produsele sau serviciile oferite. Iar ulterior, după constatarea faptului că nu este ușor să faci bani din afaceri, apare dezamăgirea. Acest tipar poate fi însă ocolit prin întocmirea unui plan detaliat, cu răbdare și tenacitate, mizând pe detaliile care contează. Uite câteva idei care îți vor fi de folos în acest demers:
Inceperea unei afaceri necesita o gandire analitica, o organizare determinata si o evidenta detaliata a tuturor riscurilor si amenintarilor care pot aparea pe parcurs. Este important sa fii constient de concurenta si sa iti poti imbunatati abordarea in functie de permormatele acesteia. Companiile care sunt deja pe piata, trebuie sa apeleze la inovare si reinventare, pentru ca la fel cum gusturile si preferintele oamenilor se schimba, asa si produsele sau serviciile tale trebuie sa o faca cu timpul.
Un alt aspect pe care tinerii antreprenori trebuie sa il ia in calcul este timpul de lucru. Acesta se va mari considerabil si vei munci mai mult decat pentru orice angajator, pentru ca furnizarea de servicii calitative este cruciala in fidelizarea clientilor si mentinerea business-ului pe o linie ascendenta.
La manageri exista o tendinta a lor de a cadea intr-una din urmatoarele douacategorii: cei care definesc ce este de facut, fac si apoi pleaca acasa; cei care creaza inpermanenta agitatie prin exteriorizare de activitati si care incearca sa-si justifice pozitiamai degraba prin efortul palpabil pe care il depun decat prin rezultatele la care ajung.Cei din ultima categorie sunt de asemenea reactivi in raspunsuri si nu inovativi. Aceasta abordare este intr-o masura mai mica sau mai mare prezenta la toti managerii.
O afacere de succes nu poate depinde doar de intuitie si de putin noroc, in conditiile in care concurenta este foarte mare. De aceea, ai nevoie de strategii de marketing si management foarte bine puse la punct. Totusi, acestea au succes garantat numai in cazul in care in spatele afacerii ai toate resursele necesare ce iti pot oferi o predictibilitate si o viziune mai buna a drumului pe care il parcurgi.
Atunci cand vrei sa incepi o afacere de succes cu bani putini, trebuie sa te asiguri ca implicarea ta compenseaza lipsa financiara. In primul rand, organizarea este extrem de importanta. Ea te va ajuta sa iti indeplinesti sarcinile la timp si sa ramai la curent cu toate lucrurile pe care le ai de facut. De asemenea, toate companiile de succes pastreaza evidente detaliate. Procedand astfel, vei sti unde se afla afacerea ta din punct de vedere financiar, ce potentiale provocari poti confrunta si care este posibilitatea de crestere pe viitor. Cunoasterea acestor lucruri iti ofera timp pentru a crea strategii pentru a depasi eventualele probleme.
Toate aceste date sunt vitale pentru a concepe un model de afacere de succes, insa implica foarte multa munca repetitiva, care nu te va face decat sa pierzi timp si resurse valoroase, ce ar putea fi investite in altceva. De asemenea, gasirea unor angajati calificati care sa se ocupe de astfel de procese este din ce in ce mai grea. De aceea este indicat sa apelezi la decizii strategice, cum ar fi softuri specializate, care sa te ajute atat in automatizarea muncii repetitive si in reducerea resurselor importante si cheltuielilor, cat si in predictibilitatea oferita de softuri prin rapoartele de analiza financiara care iti ofera variante de decizii fara riscuri.
Avantajul pe care ti-l aduce digitalizarea este unul care face o diferenta majora cu privire la eficienta si succesul unui business. In primul rand, beneficiezi de functionalitati cheie care te ajuta sa elimini micile greseli de zi cu zi si sa pornesti cu dreptul, fara a investi sume costisitoare. De asemenea, te bucuri de facturare si machete de listare, evidenta bunurilor, registru de casa, salvari de baze de date pe care le poti verifica in orice moment si multe altele. Astfel, cu bani putini, poti vedea statistici, compara cifre, sa actualizezi datele clientilor in timp real si sa accesezi date despre contabilitate. Predictibilitatea este extrem de importanta, mai ales ca un start-up are nevoie de strategii puternice pentru a se stabiliza in domeniul pietei. Rapoartele de analiza financiara, vanzarile si profitul sunt cele care te vor ajuta sa iei decizii mai bune in dezvoltarea afacerii tale.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României