RECONVERSIA PROFESIONALA

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SMART NEETs

RECONVERSIA PROFESIONALA

Percepția pe care mulți dintre noi o au astăzi asupra locului de muncă diferă foarte mult de cea de acum câteva zeci de ani.

În zilele noastre, un loc de muncă bun poate însemna echilibru între viața personală și viața profesională, flexibilitate, nivel salarial adaptat nevoilor și dorințelor individuale.

Nu în ultimul rând, este esențial să avem un job care, într-o formă sau alta, să fie în armonie cu misiunea personală. Când simțim că locul de muncă nu ne mai împlinește din acest punct de vedere, ne pierdem motivația și începem să căutăm altceva.

Reconversia profesională înseamnă o schimbare în carieră: fie în interiorul aceluiași domeniu de activitate, fie către un domeniu adiacent sau către unul cu totul diferit de cel în care ai activat până acum.

Dacă ar fi să comprimăm într-un singur cuvânt „reconversia profesională”, probabil cel mai potrivit ar fi să alegem cuvântul „schimbare”. Iar pe piața muncii actuală, din ce în ce mai nesigură, această nevoie de schimbare a profesiei este din ce în ce mai frecventă.

Reconversia profesională nu înseamnă doar să schimbi parțial sau radical domeniul de activitate în care lucrezi, ci să-ți pui la lucru toată experiența pe care ai acumulat-o. Decizia poate fi, bineînțeles, una riscantă și este normal să te temi că există posibilitatea de a pierde tot, însă experiența acumulată chiar și într-un domeniu diametral opus îți poate veni în ajutor.

Fie că vrei sa îți schimbi jobul deoarece domeniul în care lucrai a fost afectat de recesiune, fie pentru că îți dorești un salariu mai bun, oportunități mai interesante, mai sigure sau un viitor mai linistit, reconversia profesională poate fi soluția salvatoare pe termen lung.

In contextul economic actual, pentru mulți români reconversia profesională a devenit o necesitate. Fie că ți-ai pierdut locul de muncă, veniturile tale au suferit modificări, ți-au fost reduse orele de muncă sau îți dorești un job nou care să-ți aducă un salariu mai bun, reconversia profesională este o soluție pe care merită să o iei în calcul.

Așadar, indiferent de circumstanțele care te fac să iei în calcul o reorientare profesională, e bine să ții cont de câteva „strategii” care te pot ajuta să obții un loc de muncă mai bun în domeniul ales. Și deși vremurile actuale vin cu anumite provocări, există domenii care prezintă bune perspective de creștere.

Reconversia profesională te poate ajuta să îți schimbi domeniul de activitate cu ajutorul unor cursuri sau stagii de formare și pregătire indiferent de vârstă, acestea având în general o durată mai scurtă decât o facultate.

 

Zona de confort te va tenta cu numeroase contraargumente. Este important să ținem cont că mulți manageri caută nu neapărat experiența, cât atitudinea potrivită pentru anumite joburi. Cei care sunt dispuși să o ia de la zero sunt mai motivați și mai încântați de noul job, iar managerii sunt conștienți că, deseori, soluțiile se găsesc la aceștia.

Așadar, chiar dacă ai:

  • 25-35 de ani și tocmai ai terminat o facultate, însă simți că domeniul nu este unul potrivit sau nu mai este de viitor în situația de față
  • 35-50 de ani și lucrezi într-un domeniu prost plătit, în care stagnezi sau care este foarte stresant
  • Peste 45-50 de ani, iar domeniul în care lucrezi a fost afectat 

 

Reconversia profesionala se poate realiza atat prin cursuri de formare profesionala sau prin evaluare de competente profesionale intr-un domeniu in care va pricepeti.

Astfel, daca sunteti somer, inscrieti-va in cadrul proiectului si participati la activitatile noastre.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României