Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SMART NEETs
Piaţa muncii – 2023
Tendințele pe piața muncii în acest an 2023?
Se considera ca va fi un an destul de dificil. Pătrunderea de forță de muncă migrantă pe piața din România. Și aici nu este vorba numai de ceea ce s-a adus până acum și anume lucrători din Asia. Dar vor începe să pătrundă și lucrători care provin din refugiații din Ucraina.
Presiunile inflaționiste au crescut numai România ci și în toată Uniunea Europeană. E foarte posibil ca multe familii să recurgă la creșterea timpului de muncă. Deci vom asista la o creștere a numărului persoanelor care probabil că vor avea un al doilea loc de muncă. Fie cu normă întreagă, fie cu jumate de normă. Vom avea persoane care vor încerca din nou să valorifice oportunitățile oferite de migrația în alte state ale Uniunii Europene. Faptul că angajatorul român recurge la forța de muncă migrantă este o consecință directă a faptului că foarte mulți români au ales să lucreze în alte state ale Uniunii Europene.
Munca hibridă se va extinde. E clar că se va extinde acest fenomen. Acele ocupații, unele de nivel foarte înalt în care acest lucru este posibil deci acest fenomen se va fi în extindere. S-a observat că este posibil. Se obțin reduceri de costuri unice de costuri nu numai la salariați dar și în special la angajator. Oamenii vor încerca să valorifice orice oportunitate de muncă hibridă.
În luna ianuarie s-au înregistrat cu 15% mai multe joburi faţă de aceeaşi perioadă din 2022
Start dinamic pe piaţa muncii. În luna ianuarie s-au înregistrat cu 15% mai multe joburi şi cu 34% mai multe aplicări faţă de aceeaşi perioadă din 2022.
După ce anul trecut a dus piaţa muncii pe noi culmi din punct de vedere al activităţii, 2023 începe la fel de dinamic.
În ianuarie, pe platforma de recrutare BestJobs, numărul de aplicări a crescut cu 34% faţă de 2022, realizând un nou vârf pentru ultimii doi ani, în timp ce ofertele de joburi disponibile sunt cu 15% mai numeroase comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor recensământului INSSE, în România sunt 8,18 milioane de persoane active pe piaţa muncii.
Dintre cei care îşi caută loc de muncă, cei mai mulţi candidaţi au aplicat la joburi în domeniile Vânzări (116.000 de aplicări), Management (peste 86.000 de aplicări), Financiar (54.000 de aplicări) şi IT/ Telecom (52.000 de aplicări).
Tot datele recensământului INSSE arată că cel mai mare grad de ocupare îl au rezidenţii judeţului Ilfov (52,2%) şi municipiului Bucureşti (50,8%), aspect indicat şi de clasamentul oraşelor cu cei mai activi candidaţi, format din Ilfov şi Bucureşti (peste 382.000 de aplicări), urmat de Timiş (aproape 84.000 de aplicări), Cluj (peste 61.000 de aplicări), Braşov (peste 56.300 de aplicări) şi Prahova (peste 44.200 de aplicări).
Joburile remote sunt în continuare de interes pentru candidaţi, astfel că numărul de aplicări a depăşit 100.000 în luna ianuarie, cu 40% mai multe comparativ cu începutul anului trecut.
Companiile continuă să recruteze activ şi tot mai multe afişează salariul în oferta de job.
Datele mai arată că, în prezent, 30% din totalul joburilor disponibile pe platformă în luna ianuarie au fost cu salariul la vedere, comparativ cu anul trecut, când ponderea acestora era de 22%. Mai mult, recrutorii au efectuat cu 55% mai multe contactări în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Din totalul locurilor de muncă disponibile în luna ianuarie pe platformă, 27% permit un mod de lucru flexibil, cu 10% în întregime remote, iar peste 17% cu împărţirea activităţii între sediu şi biroul de acasă.
www.zf.ro
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României