Evită aceste greșeli în negocierea salariului la interviu

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SMART NEETs

Evită aceste greșeli în negocierea salariului la interviu

5 din 10 angajați și-au schimbat jobul cel puțin o dată în ultimii doi ani, arată un studiu eJobs, iar aproape jumătate dintre cei care au acum un nou loc de muncă au fost motivați de un salariu mai mare.

Banii sunt printre principalele motive pentru care îți dorești să mergi la interviu pentru a obține jobul care, din anunț, simți că răspunde așteptărilor tale. Dar în același timp poți considera discuția despre salariu ușor incomodă și să faci anumite greșeli în negociere care te pot împiedica să obții ceea ce-ți dorești. Descoperă ce aspecte ar trebui să eviți! 


Omiți să negociezi

În momentul actual, numărul de joburi disponibile pe piața muncii este mai mare decât numărul de candidați, prin urmare, balanța înclină în favoarea ta pentru a-ți negocia salariul. Cu toate acestea, poți fi reticent. Și nu ești singurul. Site-ul de știri CNBC raportează că doar 39% dintre americani s-au angajat în negocieri salariale în timpul ultimei oferte de muncă, iar cercetările efectuate de Glassdoor arată că un american, în medie, ar putea câștiga cu 13,3% mai mult dacă și-ar negocia salariul. Evită această greșeală, inițiind discuția despre bani și susținându-ți punctul de vedere cu argumente. Astfel ai șanse să obții un salariu mai mare decât cel anunțat inițial de recrutor.

 

Întrebi prea devreme despre salariu

La polul opus, poți deschide discuția despre salariu mult prea devreme, înainte de a te prezenta, înainte de a vorbi despre punctele tale forte care te califică pentru job și care pot convinge angajatorul să pluseze la oferta financiară. Chiar dacă intervievatorul te întreabă de la început despre așteptările tale salariale, fii precaut despre cum răspunzi la această întrebare. Poate fi un test pentru a vedea dacă aspectul financiar e mai important decât realizarea obiectivelor. Pune accentul pe ceea ce îți propui să faci pentru companie, pe realizările tale și apoi pe salariu, care ar trebui să fie corelat cu valoarea pe care o aduci.


Nu te documentezi

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când intri într-o negociere este să nu faci cercetări în prealabil. Când nu știi cât valorezi, nu vei putea spune dacă o companie îți oferă un salariu prea mic sau prea mare. Pentru a-ți estima corect salariul, este important să-ți cunoști punctele forte și punctele pe care le poți îmbunătăți. De asemenea, pe Salario.ro, comparatorul de salarii marca eJobs, unde peste 420.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent, poți vedea care este salariul mediu în funcție de oraș, poziție, domeniu, experiență.

 

Te subevaluezi sau te supraevaluezi

Prea mulți oameni se prețuiesc pe ei înșiși și ajung să aibă așteptări salariale mai mici decât va fi dispus angajatorul să plătească, spun consilierii în carieră. Însă atât timp cât ceri o sumă bazată pe valoarea ta și pe documentarea despre nivelul salariului oferit pe piața muncii, cel mai rău lucru care se poate întâmpla este ca angajatorul să-ți facă o ofertă pe care o poate plăti, conform bugetului său. Pe de altă parte, dacă nu te simți încrezător în munca și în realizările profesionale, nu este o mișcare potrivită să ceri un salariu peste media pieței, pentru domeniul și nivelul tău de experiență.

 

Ești prea rigid în negociere

Deși poate fi adevărat că trebuie să fii ferm și hotărât atunci când îți negociezi salariul, este o greșeală să fii inflexibil pe parcursul întregului proces. Când te concentrezi doar pe modul în care pachetul salarial se potrivește nevoilor și stilului tău de viață vei arăta că doar interesele tale contează, ceea ce poate fi un un indiciu pentru recrutor în privința abordării tale ulterioare la job. În schimb, vei avea mai mult de câștigat dacă iei în considerare că două părți negociază.


Treci cu vederea beneficiile

În anumite situații, suma pe care o spune recrutorul poate fi sub așteptările tale. Ai însă grijă să nu spui imediat nu. Cere toate detaliile despre oferta care poate include și beneficiile. Acestea pot fi bonusuri, prime, tichete de masă, asigurări de sănătate, mai multe zile de concediu de odihnă, program flexibil. De aceea este bine să analizezi și valoarea acestora în bani și să o adaugi la salariu.

 

Amâni discuția până la ultimul interviu

Uneori, salariul nu este adus în discuție până când o ofertă este pe masă. Angajatorul poate presupune că vei primi suma oferită. Deși nu vrei să fii primul care deschide discuția, nu vrei nici să investești timp și energie în recrutare și la final să constați că salariul este sub așteptările tale. Prin urmare, dacă ai avut deja unul sau două interviuri cu recrutorul sau cu managerii și ai primit un feedback pozitiv din partea acestora, este în regulă să întrebi: „Sunt foarte încântat de această oportunitate. Ce salariu ați alocat pentru persoana potrivită?”

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la negocierea salariului.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României