Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SMART NEETs
CE E BINE SA FACI SI CE SA NU FACI INTR-UN CV
Ce sa faci
- Trimite CV-ul în limba în care e scris anunțul jobului! Astfel arăți încă de la început că te potrivești cerințelor jobului!
- Prezintă joburile relevante pentru locul de muncă la care aplici!
- Folosește cuvinte cheie astfel încât CV-ul tău să fie mai ușor de identificat, mai ales când recrutorii folosesc sisteme automate de scanare a CV-urilor!
Corelează datele joburilor astfel încât să arăți că ai trecut de la un loc de muncă la altul! - Arată cum ai evoluat în cadrul unei companii, ce responsabilități ai primit și ce realizări ai avut!
- Susține realizările cu cifre!
- Găsește modalități prin care să-ți pliezi CV-ul pe un job chiar dacă nu ai experiența menționată! Abilitățile te ajută în acest caz.
- Corectează CV-ul! Indiferent de domeniul și jobul la care aplici, nu există scuză când vine vorba de greșeli gramaticale, de punctuație, typo-uri.
- Asigură-te că este scris corect într-o limbă străină și că tu vorbești întocmai acea limbă. Este neplăcut ca recrutorul să descopere că un CV bine scris nu este susținut de o prezentare pe măsură!
- Fii sincer înainte de toate! Toate informațiile pe care le menționezi în CV trebuie să fie adevărate și ușor de probat.
Ce să nu faci
- Evită detaliile personale precum:
– adresa de domiciliu
– statutul marital
– religia
– referințele
– motivele pentru care ai plecat de la fostul job - Nu te teme că nu ai suficientă experiență pentru un job! Menționează proiectele, cursurile, calificările pe care le-ai urmat. Angajatorii sunt tot mai interesați să angajeze oameni cu atitudinea potrivită pe care să-i formeze.
- Nu oferi informații confidențiale cum ar fi date din companie! Cel mai simplu este să urmezi regula cotidianului New York Times: dacă nu ți-ar plăcea ca informația să apară pe prima pagină a unei publicații alături de numele tău, atunci evită să o menționezi!
- Nu exagera cu detalierea cursurilor din facultate când ai 5 ani de experiență profesională!
- Nu încerca să acoperi perioadele în care nu ai lucrat! Fii sincer când e vorba de mai mult de 6 luni în care nu ai lucrat și precizează motivul: călătorii, o situație medicală, proiecte de freelancing, concediu de creștere copil.
- Nu folosi clișee sau jargon! Evită cuvinte precum: „muncitor”, „spirit de echipă”, „orientat către detalii”, dar și cuvinte prea specifice jobului pe care îl ai. Gândește-te că CV-ul tău trebuie să fie ușor de înțeles de oricine, fără a avea studii de specialitate!
- Evită frazele care încep cu negație, precum „Nu am experiență” și cele care au conotație negativă, precum: „Am atins obiectivele agresive de marketing”
- Nu trimite CV-ul în format doc.! De cele mai multe ori versiunile de Word nu corespund și aspectul CV-ului se poate modifica când recrutorul îl deschide. Așa că formatul PDF îți dă siguranța că CV-ul va fi văzut așa cum l-ai editat.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL
PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României