ASPECTE IMPORTANTE DE ADAUGAT IN CV

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SMART NEETs

ASPECTE IMPORTANTE DE ADAUGAT IN CV

În ultimii 3 ani a fost nevoie să te adaptezi contextului dificil și deprinzi într-un timp scurt abilități digitale și abilități umane. Acestea dau un plus CV-ului tău în 2023 pentru că piața locurilor de muncă rămâne competitivă în noul an. Prin urmare, recrutorii se vor uita după oameni cu o anumită specializare care au rezultate menționate în CV. Dar, mai mult decât atât va conta atitudinea ta și felul în care ești tu, ca om. Iată câteva îndrumări din partea profesioniștilor în resurse umane pentru a a crea un CV convingător pentru jobul pe care ți-l dorești:

 

  1. Începe cu un obiectiv în carieră, bine definit în secțiunea Despre mine. Angajatorii vor să vadă încă de la începutul CV-ului că știi ceea ce-ți dorești în plan profesional, că ai o direcție bine definită. Poți fi sincer și să menționezi că nu ai experiență pentru jobul la care aplici, dar îți dorești să înveți și să-ți pui în valoare anumite abilități deprinse la alte joburi. Dacă ai mai mult de cinci ani de experiență, în obiectiv ar trebui să oferi pe scurt și un rezumat al experienței și realizărilor tale care te califică pentru jobul la care aplici.
  2. Menționează  „victoriile în carieră” care nu trebuie să fie spectaculoase, ci exemple concrete despre ceea ce ai făcut pentru a te adapta, pentru a crește profesional și pentru a-ți menține performanța în momente poate dificile pentru business. Dau bine la CV exemplele în care ai făcut mai mult cu mai puține resurse, în care ți-ai depășit targetul, ai adaptat serviciile la comportamentul în schimbare al clienților, ai coordonat de la distanță echipe sau ți-ai folosit inteligența emoțională pentru a gestiona relațiile cu echipa, clienții. O altă situație  este cea în care poate ți-ai pierdut jobul și, în perioada cât ai căutat un alt job, ai investit în tine, în deprinderea unor abilități, în cursuri de formare. Menționează acele activități/task-uri  pe care nu ai crezut niciodată că le vei face, dar cu toate acestea le-ai îndeplinit cu succes în pandemie. Preocuparea ta pentru a ajuta și implicarea, indiferent de condiții,  dau valoare CV-ului tău.
  3. Prezintă rezultatele muncii tale, în cifre. Rezultatele tangibile arată recrutorului că angajarea ta poate fi o investiție bună. Poți folosi sume, procente, iar acestea ar trebui să fie legate de cerințele postului și să arate impactul tău pozitiv în business.
  4. Insistă pe abilitățile soft care fac referire la personalitatea ta. Abilități precum adaptarea, răbdarea, empatia, dorința de a învăța și de a crește profesional, auto-motivația, leadershipul sunt apreciate în timpuri economice incerte. Arătând personalitatea și inteligența emoțională prin CV-ul tău, arăți recrutorului că îți poți folosi aceste abilități și în lucrul cu ai tăi colegi sau clienți. Menționează abilitățile cât mai la început în CV, chiar în secțiunea Despre mine unde poți spune cum poți folosi skill-urile  tale pentru a aduce rezultate la jobul dorit. De asemenea, în secțiunea Experiență oferă exemple de situații în care ai deprins anumite abilități sau în care te-ai folosit de anumite abilități pentru a obține rezultate. Dacă vrei să schimbi domeniul de activitate, insistă asupra abilităților transferabile. Ele sunt o dovadă a faptului că vei fi flexibil și pregătit pentru schimbarea majoră din carieră. Încearcă pe cât posibil să nu te rezumi doar la menționarea skill-urilor, ci la demonstrarea lor.
  1. Acordă atenție felului în care arată CV-ul tău. Recrutorii primesc poate sute de CV-uri într-o zi, iar CV-ul tău se va bucura de mai multă atenție dacă poate fi parcurs ușor și dacă este realizat într-un mod profesionist. Asigură-te că fiecare frază nu are mai mult de două rânduri. Evită pe cât posibil să încarci pagina cu toate responsabilitățile și cu toate joburile din trecut dacă acestea nu sunt relevante pentru jobul la care aplici. Într-un cuvânt: simplitatea ar trebui să definească CV-ul tău.
  1. Păstrează-l scurt, relavant și la obiect. Poți economisi timpul angajatorului selectârnd acele informații din cariera semnificative pentru jobul la care aplici , pe care le poți transmite pe scurt, folosind verbe de acțiune.
  2. Folosește cuvinte simple (ușor de înțeles) și cuvinte cheie (prezente în descrierea jobului). Acestea, alături de verbele de acțiune, vor contribui la parcurgea mai ușoară a CV-ului tău și-ți vor arăta entuziasmul pentru jobul la care aplici.
  3. Include link-uri către site-ul personal (doar dacă acesta abordează subiecte care îți arată expertiza într-un domeniu sau anumite pasiuni care îți pot fi sursă de inspirație și la job), link către portofoliu, link către profilul de LinkedIn. Vor da un plus CV-ului tău, arătând preocuparea ta pentru a te dezvolta și pentru a-ți crea  imagine profesională.

 

 

Alte informații: interese, hooby-uri, proiecte

Include aici hobby-urile și activitățile pe care le faci ca să le susții (de ex: muzică, teatru, pictură), proiectele de voluntariat și cărțile pe care le-ai scris sau ai fost colaborator. Astfel de informații nu fac decât să susțină povestea ta și să arate că ești o persoană dedicată.
Ține minte că aceste detalii merită incluse doar dacă le consideri relevante pentru jobul la care aplici, nu ca să ai un CV-ul care să se încadreze într-un anumit număr de pagini. Iar pentru ca CV-ul tău să arate profesionist, îți recomandăm să faci distincția între interese și hobby-uri. Poți spune că ești interesat de sport, de jocuri, de statistică, de baschet. Dar dacă joci baschet sau te uiți la meciuri de baschet, atunci ai un hobby.


Când ar trebui să-ți adaugi hobby-urile în CV?

Să luăm exemplul de mai sus: baschetul. În ce situații ar trebui să-l incluzi în CV-ul tău? Evident că ar trebui să îl menționezi dacă aplici pentru un job la o echipă de baschet. Hobby-ul acesta poate fi important și dacă aplici pentru un job care implică muncă în echipă. Este evident că aduci valoare și te diferențiezi de ceilalți candidați dacă menționezi de cât timp joci baschet, la ce meciuri ai participat. Păstrează explicația într-o propoziție și încearcă să fii cât mai specific: „Baschet – Joc de 5 ani în echipa națională de juniori și am participat la 5 competiții internaționale.”

Exemple de hobby-uri pe care să le incluzi în CV:


Sporturile de rezistență: înot, ciclism, alergat la maratoane;

Hobby-urile creative: pictură, muzică;

Blogging-ul arată că ai abilități pentru joburi în marketing sau jurnalism;

Călătoriile arată că ai abilități și cunoștințe pentru un job care presupune interacțiune cu numeroși clienți străini sau călătorii în scop de afaceri;

Lectura arată focus și background cultural, necesare pentru orice job;

Sporturile de echipă pe care le practici: fotbal, volei, baschet demonstrează spiritul tău de echipă;

Jocurile de strategie cum ar fi șahul, esențiale în project management, vânzări;

Yoga arată că ești o persoană calmă și ai control asupra acțiunilor tale.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României