13 lucruri care îţi sabotează succesul în afaceri

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SMART NEETs

13 lucruri care îţi sabotează succesul în afaceri

Uneori poţi rămâne stupefiat de lucrurile mărunte pe care le fac unii oameni extrem de diferiţi pentru a-şi sabota succesul în afaceri, relatează Brent Beshore, citat de Financiarul.ro.

 

  1. Gramatica

Acesta nu este un aspect la care poţi spune “PAS”. Greşelile de ortografie, lipsa literelor mari la începutul unei fraze şi gramatica slabă spun despre tine că eşti needucat, neatent la detalii sau, pur şi simplu, nepăsător. Gramatica proastă este exact ca un semn de avertizare fluorescent care spune: “Depărtează-te cât mai mult”. Foloseşte instrumente de verificare a ortografiei, reciteşte mesajul şi dacă este ceva “important”, roagă şi alte persoane să-l verifice.

  1. Întârzii mereu

Cu toţii avem momente în care suntem “uituci” atunci când intervin tot felul de probleme minore, dar dacă întârzii constant la întâlniri sau nu reuşeşti să termini la timp ceea ce ai de făcut, atunci poţi fi sigur că vor exista anumite consecinţe. Fie eşti dezorganizat, fie megaloman. Indiferent de situaţie, nu vei reuşi să faci afaceri cu o asemenea atitudine. Şi mai trebuie să reţii faptul că fluxul constant de scuze nu te va ajuta la nimic. Pur şi simplu fă ceea ce ai spus că faci atunci când ai stabilit.

  1. Vânzare rapidă

Nimic nu este mai neplăcut decât  să fii strâns cu uşa de un vânzător de maşini la o petrecere. Ca o regulă generală, nu încerca niciodată să obţii ceva, dacă nu încerci să oferi ceva înainte. Adaugă valoare înainte să te aştepţi să primeşti valoare.

  1. Vorbeşti aiurea

Când începi să îmi spui că “X  este atât de enervant atunci când…”, eu gândesc în mod automat: “Sunt sigur că va găsi ceva enervant şi la mine şi le va spune şi celorlalţi”. Tu spui: “Ultima companie cu care am lucrat a fost îngrozitoare. Iar cea de dinaintea acesteia la fel. Pur şi simplu a fost îngrozitor.” Iar eu aud: “Sunt o persoană dificilă, voi fi un partener de afaceri îngrozitor şi îmi voi împărtăşi părerile dezinformate cu toţi cei cu care mă voi întâlni”. Cu excepţia cazului în care există o încălcare gravă a eticii, cel mai bine ar fi să îţi ţii gura închisă.

  1. Faci prea multe promisiuni

Aşteptările contează. Dacă îmi promiţi un miracol, mă voi aştepta să îl văd. Dacă îmi promiţi puţine, atunci voi fi mulţumit cu puţin, însă voi fi încântat dacă se va obţine ceva mai mult. A fi o persoană impresionantă înseamnă să fii rezonabil în ceea ce priveşte obiectivele tale şi îndeplinirea lor constantă.

  1. Nu e vina mea

Suntem oameni. Toată lumea face greşeli. Însă, ai observat vreodată cum unele persoane au întotdeauna un ţap ispăşitor şi, câteodată, chiar şi un ţap ispăşitor de rezervă? Arată întotdeauna cu degetul în cealaltă direcţie. În unele situaţii ar putea avea un rol important şi acţiunile altei persoane, însă, în cea mai mare parte a timpului, ai o parte din vină pe care este bine să ţi-o asumi. Fii responsabil.

  1. Nu ai răbdare

Nimic important nu se petrece rapid şi nici nu se obţine uşor. Indiferent de obiectivele tale, acestea vor necesita concentrare, muncă şi destul de mult timp. Nu mai căuta să găseşti ingredientul secret şi nici drumul cel mai scurt. Acestea nu există.

  1. Simulezi anumite motive

Acţiunile au o modalitate amuzantă de a scoate la iveală adevăratele motive, în special odată cu trecerea timpului. Poţi să pretinzi că vrei să ajuţi, dar dacă nu simţi asta în inima ta, atunci, la un moment dat,adevăratele tale motive vor fi evidente. Gândeşte-te bine de ce vrei anumite lucruri şi fii sigur că eşti sincer în ceea ce priveşte scopul tău real. Nimic nu este mai descurajant şi mai dezamăgitor decât motive mascate pentru a obţine bani, faimă sau putere.

  1. Fără intenţie

Fiecare zi este plină de întrebări referitoare la cum să îţi petreci timpul, cum să îţi cheltui banii şi cum să îţi investeşti sentimentele şi capacitatea de concentrare. Ştii de ce faci ceea ce faci? Alege un lucru care înseamnă ceva pentru tine şi acţionează. Vei fi uimit când vei descoperi de ce eşti în stare.

  1. Să ai prea multe angajamente

Nu poţi jongla cu un număr infinit de angajamennte. De fiecare dată când spui “da”, spui “nu” la altceva. Într-un final, lucrurile aglomerează şi explodează. Întreabă-te dacă angajamentul în discuţie te va ajuta să îţi îndeplineşti obiectivele. Dacă nu, refuză politicos.

  1. Complicaţii

Chiar şi alegerile aparent mici contează. Viaţa este plină de nenumărate oportunităţi de a face ceva greşit. Deodată, o viaţă care părea atât de simplă devine extrem de complicată. Însă nu trebuie să fie aşa. Nu te păcăli singur să crezi că de data aceasta este diferit, pentru că nu e aşa.

  1. Adăugarea de valoare

Atunci când lucrurile devin mai complicate, înclinaţia naturală este să faci şi mai multe lucruri. Lucrezi mai multe ore. Ceri mai multe de la ceilalţii. Pe termen scurt te simţi minunat. Creierul tău te recompensează pentru că “faci mai multe” decât de obicei. Însă atunci când te uiţi înapoi, veidescoperi că, de fapt, ai obţinut mai puţine. În schimb,concentrează-te asupra adăugării unui plus de valoare prin simplificare. Petrece mai mult timp analizând şi mai puţin timp făcând ceva. Stai nemişcat. Stai singur. Meditează.

  1. Dramatizezi

Majoritatea dintre noi avem un adevărat talent în ceea ce priveşte dramatizarea lucrurilor. Temperatura este întotdeauna mai mare sau mai mică decât prognoza meteo. Numărul angajaţilor, profitul sau veniturile reprezintă un multiplu al realităţii. Această atitudine este extrem de dăunătoare şi poate afecta foarte repede nivelul de încredere. Pur şi simplu fi sincer şi încrezător. Nu mai fă comparaţii şi încearcă să fii recunoscător pentru ceea ce ai deja.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României