Articole

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

ITI Delta Dunării

Articole

Cursurile de Lucrător în comerț organizate în cadrul proiectului Ocupare sustenabilă a forței de muncă prin programe de formare individualizate din teritoriul ITI Delta Dunării aduc în atenția cursanților și o componentă privind etica și estetica profesională. În raport cu obiectul muncii, etica presupune:

  • Grijă pentru conservarea și păstrarea mărfurilor;
  • Calitatea mărfurilor și păstrarea acesteia;
  • Conștientizarea efortului depus în realizarea mărfurilor (ținând cont de faptul că de cele mai multe ori acestea sunt rezultatul muncii oamenilor).

Pe de altă parte, în raport cu cumpărătorul etica presupune:

  • O servire impecabilă și civilizată;
  • Amabilitate față de clienți;
  • Un mediu de lucru bine organizat si rapid.

Cât de importantă este ambianța magazinului în care lucrătorul în comerț își desfășoară activitatea?

Ambianța ține foarte mult de imaginea magazinului, de designul acestuia. Pentru lucrătorul în comerț este foarte importantă ambianța în care-și desfășoară activitatea. În multe cazuri, fațata unui magazin atrage clienții, sugerându-le acestora care este profilul magazinului. Dacă există și elemente distinctive față de concurenți, atunci interesul potențialilor clienți crește. Elemente noi, inovative sau pur si simplu vitrine care să convingă clientul țin foarte mult de simțul estetic pe care lucrătorul în comerț îl are.

Meseria de ajutor de  bucătar implică multe provocări, care nu ar trebui neglijate. Începând cu faptul că este nevoie să aibă cât mai multe cunoștințe (teoretice și practice) despre bucătăriile altor popoare  el trebuie să dețină și competențe de ordin organizatoric. Printre acestea, menționăm:

  • Comunicarea cu membrii echipei de la locul de muncă;
  • Noțiuni de prevenire a poluării mediului;
  • Organizarea activității (de la deschidere până la închiderea acesteia);
  • Asigurarea materiilor prime;
  • Asigurarea condițiilor igienico – sanitare;

Ajutorul de bucătar este cel care trebuie să cunoască tehnica de pregătire, să atingă în fiecare zi standardele care se impun în această meserie și să fie creativ în tot ceea ce prepară.  Acesta trebuie să se adapteze continuu, să fie într-un proces permanent de învățare, fiind apt să lucreze sub presiune și nevoit să găsească soluții rapide atunci când este nevoie.

Pentru a face față cu brio în îndeplinirea sarcinilor, ajutorul de bucătar trebuie să dețină următoarele abilități:

  • Să fie atent la detalii;
  • Să păstreze curățenia;
  • Să dețină cunoștințe culinare;
  • Să reziste la munca în picioare și la efort;
  • Să fie rezistent stres;
  • Să fie creativ și să se adapteze ușor în situații dificile;
  • Să aibă spirit de echipă.

Pentru a face o artă din gătit un ajutor de bucătar trebuie să fie pregătit, să fi absolvit un curs de calificare, pentru a-și crește astfel nivelul caificării și a dovedi că deține și o bază teoretică dovedită. Cursurile de calificare implică învățarea unor noțiuni teoretice și aplicarea cunoștințelor în etapa practică a programului de formare profesională.