CE ESTE ANTREPRENORIATUL SOCIAL?

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027

Antreprenoriat social rural de succes in Regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia, Centru, si Nord-Vest

CE ESTE ANTREPRENORIATUL SOCIAL?

Antreprenoriatul social este un fenomen care se dezvoltă de zeci de ani în țările din Europa, SUA și Australia. Astăzi putem întâlni foarte des o companie americană sau europeană care nu se ocupă doar de producerea venitului, dar acordă atenție și părții sociale și responsabile a activității sale. Chiar și așa, businessul social sau antreprenoriatul cu impact se consideră o ramură destul de nouă a economiei la scară mondială și locală. Fiecare țară/regiune are o viteză de dezvoltare proprie, majoritatea definind antreprenoriatul social, impactul social și inovația în felul său.

Antreprenoriatul social este un model de business care se caracterizează printr-o abordare antreprenorială și inovativă a activității, scopul principal al căruia este rezolvarea problemelor sociale în interesul comunității printr-o misiune cu impact.

Antreprenoriatul social contribuie la creșterea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupurilor defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale. Profitul întreprinderilor care practică antreprenoriatul social se reinvestește pentru a susține o cauză socială, a identifica noi nevoi sociale, a încuraja incluziunea în societate a persoanelor cu dizabilități, a realiza piețe pentru nevoile neacoperite, a asigura ocuparea forței de muncă, a soluționa probleme de mediu și a utiliza resurse alternative.

 

Antreprenoriatul social este o nouă formă a capitalismului, menită să satisfacă cele mai imperioase necesități ale umanității. Potrivit unui studiu EESC, domeniul economiei sociale a constat din cca 2,8 mln. de organizații în Europa în ultimii ani, generând peste 13,6 mln. de locuri de muncă salariale (adică 6,3% din forța de muncă).

Comisia Europeană utilizează termenul «SOCIAL ENTERPRISE» (întreprindere socială) pentru determinarea următoarelor tipuri de business:

  • Cele pentru care scopul de bunăstare socială și/sau comunitară reprezintă cauza activității comerciale, deseori sub forma nivelului înalt de inovații sociale;
  • Cele a căror venit în mare parte se reinvestește pentru atingerea misiunii sociale care stă la baza creării modelului de business;
  • Cele în care metoda de organizare sau sistemul de proprietate reflectă misiunea întreprinderii, utilizând principii democratice sau principii participative sau orientându-se pe dreptatea socială.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
FUNDAȚIA EUROPEANĂ PENTRU CONSULTANȚĂ, IMPLEMENTARE ȘI DEZVOLTARE

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României