SOLIDARITATEA

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

SOLIDARITATEA

Solidaritatea se referă la toate acele acte care se caracterizează prin împărtășirea și oferirea de ajutor material sau sentimental altora fără a aștepta nimic în schimb. Solidaritatea este o valoare care caută binele comun.

Solidaritate reprezinta interdependența oamenilor. În acest sens, solidaritatea este un „fapt natural” asociat vieții în societate: de exemplu, solidaritatea într-un sistem transportor de muncă. Solidaritatea poate fi și un fel de virtute, un sentiment care încurajează oamenii să coopereze unii cu alții; cu o asemenea solidaritate „activă” unii oameni pot fi fericiți doar cu condiția ca alții să fie fericiți, ca o persoană să se simtă liberă doar atunci când alții sunt liberi. Apoi solidaritatea se dovedește a fi nu atât un fapt social, cât o valoare morală și acțiuni bazate pe atitudine similară, interese comune și responsabilitate comună. Dorința de acțiuni de solidaritate este un element important în creșterea eficienței comunicării în afaceri.

Prin solidaritate, oamenii, individual sau în grup, oferă sprijinul, protecția, colaborarea și ajutorul tuturor celor care au nevoie de ea.

 

7 exemple de solidaritate

Să știi să asculți

A lua câteva minute pentru a asculta cu atenție acea persoană îndurerată care trebuie să-și exprime sentimentele față de o anumită situație și, acolo unde este posibil, să ofere sprijin, sfaturi sau pur și simplu să asculte este un exemplu de solidaritate și sprijin.

Ai grijă de animale

Oferirea și oferirea de alimente și medicamente animalelor abandonate, neajutorate sau care trăiesc pe stradă și chiar în asociațiile de protecție a animalelor este un exemplu de solidaritate. Îngrijirea și respectarea mediului este, de asemenea, un act de solidaritate.

A face muncă voluntară

Abordarea instituțiilor publice, cum ar fi spitalele, centrele de sănătate sau Crucea Roșie și voluntariatul, desfășurarea de activități recreative pentru copii sau efectuarea de donații monetare, de medicamente sau jucării, este un act de solidaritate care îi ajută pe cei care au cel mai mult nevoie să se simtă mai bine.

Acordați ajutor de prim ajutor

Solidaritatea devine palpabilă atunci când se acordă ajutor sau prim ajutor unei persoane sau unui animal aflat în pericol, fie din cauza unui accident de circulație, fie a dezastrelor naturale, cum ar fi alunecări de teren, cutremure, inundații, incendii, printre altele.

 

Este, de asemenea, un exemplu de solidaritate să fii donator de sânge și chiar de organe, deoarece oamenii pot colabora pentru a salva viețile altor ființe care, din diverse motive, au un anumit tip de boală sau deficit în funcționarea organelor lor.

Dă locul

Este un act de solidaritate să renunțați la locul în transportul public sau să puneți în rând persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate sau cu copii și, chiar, acelei persoane care exprimă simțirea oricărui simptom de stare generală de rău.

Colaborați la activitățile copiilor

Sunteți o persoană de susținere atunci când participați ca voluntar la diverse instituții de învățământ publice și cu venituri mici, pentru a completa cunoștințele elevilor prin diferite activități recreative care transmit chiar valori sociale.

 

Alocați ajutor financiar nonprofit

Un alt exemplu de solidaritate este atunci când oamenii, prin diferite mijloace, pot oferi ajutor economic sau financiar instituțiilor, familiilor sau indivizilor în special, pentru a ajuta la rezolvarea unei probleme monetare care rezolvă eventual o situație de sănătate sau alimentară.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României