Scrierea unui plan de afaceri

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Scrierea unui plan de afaceri

Atunci cand este lansat un startup, este foarte importan sa existe o variant simpla a planukui de afaceri, mai ales atunci cand se doreste obtinerea unei finantari.
Mai jos sunt prezentate 9 puncte importante care sunt elementare le tocmirea unui plan de afaceri.


I. Scopul:
Care este elementul care face diferenţa dintre produsul/serviciul tău şi celelalte produse similare din piaţă? Cu ce soluţie vine pentru a rezolva o nevoie din piaţă? Ce schimbare poate face în piaţă acest produs? Ce eşte dispus antreprenorul sa ofere clientilor pentru a  a le câştiga atenţia?

II. Nevoia de bani:
De ce capital este nevoie pentru a lansa firma? Primele luni de viaţă ale unei firme sunt cele mai dificile Problemele legate de cashflow sunt cele mai des întâlnite în rândul startup-urilor, mai ales în cazul firmelor din sectorul B2B, drept urmare ar fi bine să ai un buget asigurat pentru primele 6-12 luni de la lansare.

III. Portofoliu de produse şi servicii:
Acest punct poate constitui un exerciţiu interesant, având în vedere că pentru a-ţi defini portofoliul de produse, trebuie să înțelegeți nevoile și dorințele potențialilor clienți. Odată indentificate, gândeşte-te ce l-ar motiva pe client să îşi dea banii pe acel produs/serviciu şi să îl folosească.

IV. Target:
Cui se aderesează produsul? Unde locuiesc aceşti potenţiali utilizatori/cumpărători. Câţi potenţiali clienţi sunt în piaţă (dimensiunea pieţei căreia se adreseaza afacerea)? Cunoaşterea pieţei este extrem de importantă, pentru asta este nevoie sa foloseasca  toate resursele posibile pentru a afla cât mai multe despre acea piaţă.

V. Venituri, cheltuieli, pierderi, profit:
O prognoză cât de simplă asupra cashflow-ului pentru primele luni poate fi un instrument important, mai ales daca este nevoie de finanţare, potenţialii invesitori vor să vadă acest detaliu în planul de afaceri – toate cheltuielile (angajaţi, chirie, producţie etc) şi cu cât vei râmăne în mână la final de lună.

VI. Echipa:
Nu doar profilul şi poziţia ocupată în firmă de fiecare angajat (sau director, dacă vorbim de o echipă mai extinsă) ci şi cu ce urmează să se ocupe ei, exact, în cadrul startup-ului, care vor fi sarcinile lor.

VII. Competiţie:
Cine sunt competitorii? Unde sunt ei? Câţi bani cer pe produsele similare? Care este strategia prin care să te diferenţiezi? Câteva lecţii importante: dacă ai o afacere cu bunuri de larg consum, fii cel mai bun în materie de servicii clienţi, dacă ai o afacere de nişă, excelează în dezvoltarea produsului să fii mereu cel mai bun din acea nisă – astfel nu vei fii nevoit să practici politica preţurilor de dumping.

VIII. Preţul:
Unul dintre cele mai importante elemente. Dăcă nu se pune un pret corect pe produsul afacerii respective  toate celelalte puncte nici măcar nu mai contează. Trebuie să se tina cont toate de costurile operaţionale, de prducţie, de marja de profit dorită, amortizarea investiţiei – dar toate astea trebuie privite şi din perspectiva clientului, merită să dea banii respectivi pe un astfel de produs, ce beneficii îi aduce?

IX. Strategii de marketing şi vânzări:
Câteva paragrafe legate de strategia de marketing şi promovare trebuie incluse în planul de afaceri. Cum vrei să îţi faci cunoscute produsul şi brandul? Unde vrei să te promovezi – în online, offline, TV? Cât vrei să investeşti în aceste strategii.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României