PREZENTARE MESERIE – BUCĂTAR

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

PREZENTARE MESERIE - BUCĂTAR

Există trei sisteme de clasificare pentru bucătari în lume: american, european și pentru țările CSI. Acesta din urmă operează în Rusia.

 

CLASIFICĂRI ALE BUCĂTARILOR DIN RUSIA:

 • Chef – cel mai înalt nivel din profesie. Un rang înalt înseamnă o mare responsabilitate, motiv pentru care bucătarul nu pregătește doar mese delicioase. El administrează bucătăria, supraveghează munca bucătarilor și a chelnerilor. Bucătarul-șef creează tehnologii pentru prepararea de feluri de mâncare noi, modifică rețetele vechi. Responsabil pentru achiziționarea de produse pentru fiecare fel de mâncare.
 • Bucătar de patiserie… Acest om este specializat exclusiv în pregătirea capodoperelor culinare, care necesită gust, imaginație și ingeniozitate.
 • Bucătar-tehnolog controlează pregătirea și calitatea capodoperelor culinare și de cofetărie rezultate. Responsabilitățile acestora includ crearea de rețete și specialități noi, precum și întocmirea hărților tehnologice pentru diferite feluri de mâncare.
 • Bucătar bucătar implicat direct în pregătirea și decorarea vaselor.

 

ÎN EUROPA, „ECHIPAJUL” BUCĂTARULUI ESTE MULT MAI MARE DATORITĂ UNEI DIVIZIUNI MAI DETALIATE ȘI INCLUDE (DE EXEMPLU):

 • sushuf sau asistent bucătar, care este mâna lui dreaptă
 • farfurioara sau sauteshef, care este responsabil pentru sosuri
 • bucătar de pește, bucătar de carne, bucătar de grătar și bucătar de legume
 • bucătar de aperitiv recebucatar bucatar
 • BUCĂTARI ÎN RUSIA

 

În gătit, există calități de bucătar, de la 2 la 6, care sunt nivele deosebite, de la începători la profesioniști.

 

Categoriile sunt descrise într-o singură carte de referință tarifară și de calificare.

 

SĂ VĂ SPUNEM MAI MULTE DESPRE FIECARE CATEGORIE DE BUCĂTAR

 • Cel mai înalt rang -A 6-a categorie de bucătar… Pentru clasa a șasea, un bucătar trebuie să aibă o educație profesională superioară. Acești bucătari lucrează în restaurante gourmet și cafenele la modă. Ei cunosc particularitățile bucătăriilor din diferite țări și ale alimentelor dietetice.
 • Bucătari de clasa a V-a – specialiști cu înaltă calificare care, pe lângă prepararea unor feluri de mâncare complexe, pot alcătui meniul.
 • Bucătar de clasa a IV-a știe să gătească feluri de mâncare care necesită prelucrare complexă. De la salate, produse calde și coapte!
 • Bucătar de clasa a III-a pregătește feluri de mâncare simple: gătește terci, prăjește legume, clătite, pregătește umpluturi.
 • Bucatar de clasa a II-a efectuează în principal lucrări auxiliare: curăță legumele în semifabricate, spală și sortează legumele și fructele, pregătește ingredientele. Acesta este un bucătar novice.

 

CUI II ESTE POTRIVITĂ PROFESIA DE BUCĂTAR?

Pe lângă informații utile despre cum să deveniți bucătar, acest articol conține și sfaturi de la experți. I-am intervievat pe Vladimir Inzhuvatov, bucătarul școlii culinare online ShchiBorshi, și pe Pavel Zavarzin, marca bucătarului șef al restaurantului Vinokurnya.

Mulți oameni cred că a fi bucătar este simplu: amestecați ingredientele, puneți-le în cuptor și gata.

Găsirea unei rețete în timpul nostru este ușoară, ar fi o dorință. Dar talentul, imaginația și simțul gustului, împreună cu abilitățile profesionale, disting un bucătar adevărat de un amator.

 

CE CALITĂȚI AR TREBUI SĂ AIBĂ UN BUCĂTAR?

 • rezistența fizică, pentru că trebuie să lucrezi 10-12 ore într-o cameră fierbinte și pe picioare;
 • memorie bunasă cunoască pe de rost rețetele mâncărurilor simple și complexe;
 • atenție și un ochi bun sunt, de asemenea, necesare pentru a determina cantitatea potrivită de ingrediente, pentru a tăia uniform produsele etc .;
 • îngrijire, curățenie și organizare aici vor fi nu numai calități inutile, ci practic indispensabile;
 • un bucătar bun trebuie să aibă sensibilitate ridicată la gusturi, mirosuri;
 • avea imaginație bună, gust estetic și creativitate astfel încât, privind rețeta, să reprezinte deja viitorul fel de mâncare.

 

Abilitățile profesionale sunt stabilite în formare și sunt perfecționate la perfecțiune prin experiență.

Experiența are cea mai mare importanță în profesia de gătit, așa că fiți pregătiți să petreceți mult timp dobândind-o.

 

DE UNDE POATE AVEA EXPERIENȚĂ UN BUCĂTAR NOVICE?

Potrivit experților noștri, experiența vine doar cu practica! Prin urmare, trebuie să încercați în permanență noi tehnici și tehnologii necunoscute, să studiați rețetele de bază ale bucătăriei mondiale. Acest lucru se poate face chiar și acasă. Nici nu trebuie să mergi întotdeauna la un stagiu sau la un curs.

Cu toate acestea, ar trebui să înțelegeți în continuare ce obiective doriți să atingeți!

Vă puteți antrena fie în lanțuri de restaurante, unde un bucătar novice va intra în contact cu procesele de rutină și își va instrui abilitățile spre automatism, precum și va învăța să lucreze în echipă. Sau pot fi hoteluri, întrucât au propriile lor specificități de comandare a produselor, planificarea achizițiilor.

 

CUM SĂ DEVII BUCĂTAR DUPĂ ȘCOALĂ

Mulți oameni visează să se încerce în meseria de gătit încă de la o vârstă fragedă. Pentru cei care au reușit să mențină această dorință până la sfârșitul școlii, există întotdeauna o oportunitate de a intra în colegii și universități culinare sau de a urma un curs de calificare cum este cel oferit de Asociatia Noul Val Constanța.

Cursurile de gătit sunt bune, în primul rând din cauza un timp scurt obțineți nu numai cunoștințe teoretice, ci și practice. Ei sunt învățați, desigur, de profesioniști din domeniul lor – bucătari cu o experiență vastă și o bună reputație.

În medie, cursurile durează 2-3 luni. În acest timp, sunteți învățați elementele de bază ale abilităților culinare, prelucrarea primară a produselor, prepararea ingredientelor, pregătirea și prezentarea felurilor de mâncare. Se pune mult accent pe practică: veți avea ocazia să vă încercați în bucătăria adevărată!

La finalizarea cursurilor, primiți un certificat, în funcție de cursul ales, vi se atribuie gradul de bucătar.

Munca unui bucătar este de prestigiu și este solicitată pe piața muncii.

Dacă sunteți hotărât să urmați această cale, nu vă fie frică de dificultăți și depuneți eforturi pentru perfecțiune.

Un bucătar trebuie să știe și să poată face multe, dar principalul lucru este să-și facă treaba delicios și cu suflet.

Aproape fiecare dintre noi poate pregăti un fel de mâncare complet comestibil și uneori doar delicios.

Dar este un lucru să faci ceva gustos pentru tine și familia ta și altceva este să gătești în fiecare zi alimente de o calitate și un gust excelente pentru 100 de persoane.

Astăzi, precum și de multe secole, profesia de bucătar este în căutare, deoarece o persoană are nevoie în mod constant de alimente, de preferință nu numai gustoase, ci și sănătoase.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României