MUNCA REMOTE – MUNCA DE ACASA

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

MUNCA REMOTE – MUNCA DE ACASA

Munca de acasă a devenit din ce în ce mai căutată de când noile job-uri și tehnologia ne permit atât de multe încât putem rezolva și de acasă aproape toate task-urile de care suntem responsabili, pe care le făceam la sediul companiei .
Dat fiind contextul actual în care ieșitul din casă trebuie limitat, angajatorii, în special companiile digitalizate (cum e și cazul BestJobs), apelează la munca ”remote”.

 

Munca remote =  muncă efectuată la distanță, într-un mediu izolat sau separat.

 

De ce să alegi un remote job?

Această detașare de spațiul formal de lucru îți oferă oportunitatea să te confrunți cu propria ta identitate.

 

  • Te vei autocunoaște. Privind lucrurile din perspectivă psihologică, vei avea timp să afli mai multe despre tine și s-ar putea să te confrunți cu situații pe care nu ți le imagina ca fiind parte din comportamentul tău. Partea bună e că astfel ai șansa de a te disciplina și, de asemenea, te a te dezvolta mult. Sigur, asta înseamnă că vei ieși din zona de confort și de fapt aici e adevărata provocare. De confort psihic, căci fizici te afli probabil într-un loc foarte comod.
  • Îți oferă libertate și creativitate. Munca remote îți oferă oportunitatea de a te organiza cum vrei, de a lucreza de unde vrei și de a alege momentul și cadrul în care te simți inspirat și productiv (asta exceptând joburile remote în care ai un interval orar de muncă impus din cauza mai multor factori, cum ar fi necesitatea de a colabora în timp real cu alți angajați sau clienți).
  • Câștigi timp. Când lucrezi de acasă, o zi pare mai lungă. Timpul pe care l-ai fi pierdut pe drum sau pregătindu-te pentru a pleca la birou e acum timp câștigat. Poți să îl folosești într-un mod productiv, rezolvându-ți alte probleme sau pentru odihnă.
  • Te poți ocupa de tine. Așa cum spuneam dacă aduni timpul alocat călătoritului spre birou, câștigi cel puțin două ședințe pe săptămână la o sală de fitness, de pildă, sau orice altă activitate care îți face plăcere, avantaje de care ai parte în cazul unui job remote.
  • Devii mai organizat. Într-o variantă ideală, după ce vei începe să lucrezi de acasă vei conștientiza că trebuie să te comporți ca un angajat silitor, chiar dacă nimeni nu te verifică sau controlează. E important să fii reponsabil și să te comporți ca și cum ai fi la birou. Nu vrei nici să fii distras de alte a activități și, astfel, să se aglomereze munca pe care o aveai de făcut, dar nici să te transformi într-un ”workaholic” care lucrează până noaptea târziu.

 

 

 

Mi se potrivește munca remote?

Iată câteva sfaturi care să te ajute să îți dai seama dacă e pentru tine job-ul de tip remote.

  1. Autoanalizează-te.
    Nu oricine poate fi organizat atunci când nu are deadline-uri sau un șef care să îl verifice, dar asta nu înseamnă că nu te poți autodisciplina, după cum am spus înainte. Chiar dacă poate părea dificil să te trezești devreme și să lași deoparte rețelele de socializare, cu repetiție îți vei crea un obicei. Știi cum se spune: ”Fake it till you make it!” 🙂
  2. Experimentează.Dacă ești la început de drum, alege locuri de muncă, internship-uri, colaborări scurte care îți oferă posibilitatea de a lucra de acasă, chiar dacă oferta lor e pe o perioadă determinată, pentru a te familiariza cu ideea și pentru a vedea dacă acestt stil de lucru ți se potrivește. Astfel te vei putea pregăti pentru un posibil viitor job remote stabil.
  3. Adună-ți forțele.Disciplina personală necesită curaj. În unele situații poate părea o provocare aparent dificilă, dar să lucrezi din confortul casei tale alături de cei pe care îi iubești pare o răsplată suficient de minunată încât să faci tot ce ține de tine să te acomodezi cu acest stil de lucru.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României