Meserii bine platite fara studii superioare

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

Meserii bine platite fara studii superioare

Cat de des ai auzit cand erai mic replica ”n-ai carte, n-ai parte”? Poate ca in alte timpuri, in care oamenii puteau sa castige semnificativ mai mult doar daca aveau studii superioare, era valabil.
Astazi, un job bine platit nu trebuie sa fie neaparat un job in care sunt solicitate studii superioare. Societatea a evoluat si a devenit preponderent una de consum, astfel, in continuare vei afla cele mai bine platite meserii care nu necesita studii superioare, in functie de abilitatile si hobby-urile tale.

Top meserii bine platite

Ai facut o facultate doar pentru convingerea ca vei castiga mai multi bani cand o vei absolvi, dar din pacate nu te indentifici cu locurile de munca in care ar trebuie sa practici cele invatate? Sau poate pur si simplu nu ai vrut sa iti continui studiile pentru ca nu ai indentificat o meserie pe care sa o practici toata viata? Nu este nicio problema, piata muncii este versatila si mereu in cautare de angajati pasionati de ceea ce fac, astfel iti vei gasi si tu locul.
Astazi, ai o gama variata de joburi bine platite care necesita doar pasiune, rabdare si dorinta de evolutie.
Poti alege din meserii de birou sau meserii dinamice. Meseriile de birou, pot fi inclusiv si in regim remote (de acasa).
Iata cateva idei de meserii de birou ce pot fi practicate atat de la locul de munca cat si remote:

  1. Front End / Back End Developer

In ultimii ani, domeiul IT a luat o mare amploare in Romania, ajungand astazi unul dintre cele mai bine platite. Romanii sunt recunoscuti pentru capacitatile lor in acest domeniu si sunt la mare cautare atat pe piata de munca interna cat si internationala.
Daca ai inclinatii pentru acest domeniu, creativitate si simt estetic poti incerca jobul de Front End Developer care se ocupa de interfetele site-urilor (partea pe care o vezi cand deschizi un site). Ca limbaje pricipale de programare vei utiliza cu HTML, CSS si JavaScript, dar treptat poti avansa invatand si altele.
Insa daca esti o persoana mai analitica, care are abilitati de logica si matematica, este recomandat sa te indrepti catre meseria de Back End Developer, care isi desfasoara activitatea mai mult in spatele site-ului utilizand baze de date si informatii de securitate cibernetica. Sau daca iti plac amandoua poti sa le practici pe amandoua si sansele tale de angajare cresc considerabil.

Cum poti ajunge Front End /Back End Developer de succes?

Primul pas il reprezinta un curs de competente digitale.

Apoi, daca esti foarte pasionat poti sa te angajezi pe o functie de debutant in domeniu la o companie si sa inveti de la colegii dispusi sa iti arate tainele pe care tu nu le stii din acest domeniu.
Insa, daca doresti sa te specializezi foarte bine in domeniu si sa inveti toate informatiile de baza, poti urma alte cursuri de formare profesionala.

Salariile variaza intre 3.500 si 10.000 lei.

  1. Specialist social-media si marketing online

Iti place sa iti ”pierzi” timpul pe retelele de socializare? Te innebunesc reclamele de pe internet care intuiesc exact ce iti doresti? Dar daca ai afla ca si acesta este un job bine platit, ce ai spune?
Nu e greu sa faci o postare in retelele cunoscute, dar oare stii cat de mult conteaza cand sa faci postarea, cum si mai ales cui sa comunici informația? Astazi retelele de socializare sunt la mare cautare si in plina ascensiune. Anual noi retele de socializare apar, functionand in mare parte dupa aceleasi principii.
Multe afaceri au crescut doar din reclame pe internet si retelele de socializare. Chiar deciziile importante, in diferite state, au fost influentate de informatii din social media si reclamele pe internet bine plasate.

Cum poti ajunge specialist social-media si marketing online de succes?
Primul pas il reprezinta un curs de competente digitale.

In plus, daca te pasioneaza domeniul comunicarii pe social media sau de plasare de reclame publicului cheie, ai idee de cum se pot face aceste lucruri, poti sa te angajezi in agentii specializate in acest domeniu si sa incepi sa practici.
De asemenea, daca vrei sa inveti toate informatiile esentiale din domeniu si sa incepi o cariera bine pregatit in acest domeniu, poti urma si alte cursuri de formare profesionala in domeniu.

Salariile variaza intre 2500 si 5000 lei.

Dar daca esti o persoana dinamica, creativa si comunicativa (si nu iti place munca de birou) poti sa alegi din urmatoarele meserii ce nu necesita studii superioare, dar sunt foarte bine platite:

  1. Bucatar sau cofetar

Pasiunea de a pregati mancare poate fi un cuantificata intr-un loc de munca foarte bine platit. Atentia la detalii, placerea de a oferi preparate delicioase altor persoane pot fi atuurile unui maestru bucatar sau cofetar desavarsit. Odata cu aparitia emisiunilor culinare, acest domeniu a inceput sa fie la mare cautare. Fiind un domeniu diversificat si dinamic, poti mereu sa te orientezi catre un singur specific sau chiar un specific international.

Cum poti ajunge bucatar sau cofetar de succes?
Bucatar sau cofetar este o meserie certificata, astfel pentru a putea practica aceast job trebuie sa ai o calificare in domeniu. Calificarea se obtine doar dupa ce ai urmat un curs de specialitate la un centru de calificare unde un chef bucatar te va invata arta gatitului.
Odata absolvit cursul vei putea sa te angajezi in domeniu si vei putea sa te specializezi pe anumite nise. De exemplu, la restaurantele hotelurilor mari este la mare cautare bucataria mediteraneana, care este într-o continua evolutie si chiar bucataria libanesa. In ceea ce priveste meseria de cofetar poti opta pentru nisa de torturi vegane care este la mare cautare. Salariile in domeniu variaza intre 3.000 si 9.000 lei.

  1. Frizer / Hairstylist

Arta aranjarii si taierii parului poate fi una dintre cele mai profitabile locuri de munca. De ce? Este ceva ce nu are finalitate niciodata. Barbatii trebuie sa se tunda lunar, iar femeile se plictisesc mereu de look-ul lor. Daca iti place sa lucrezi cu parul, esti creativ,competitiv, indraznet si inovativ acesta este jobul potrivit pentru tine.

Cum poti ajunge frizer / hairstylist de succes?
Pentru aceasta meserie ai nevoie de o certificare in domeniu, astfel pentru a putea incepe sa lucrezi in domeniu trebuie sa urmezi un curs de specialitate la un centru de calificare unde un trainer din domeniu te va invata ce presupune acesta arta. Poti sa faci un curs de frizerie sau un curs de coafor. Poti opta sa te dedici ingrijirii exclusive a barbatilor sau a femeilor.
Odata cu absolvirea cursul vei putea sa te angajezi in domeniu si sa aprofundezi autodidact meseria. Dupa 2 ani de practicare te poti axa pe una din specializarile din domeniul fie barber, tunsoare, coafura sau colorometrie. Sunt la mare cautare specialistii pe diverse nise. Salariile in domeniu variaza intre 2.500 si 9.000 lei.

  1. Make-up artist

Pasiunea pentru automachiaj se poate transforma in pasiunea pentru a machia si alte persoane. Este un mod in care se pot pune in valoare trasaturile frumoase si se pot ascunde micile imperfectiuni.
Cine apeleaza la un machiaj? Raspunsul este simplu: toata lumea. Unele persoane la ocazii speciale, altele la locul de munca si cele mai multe aproape zilnic. Domeniul make-up-ului a inceput sa aiba o cerere foarte mare in ultimi ani, de cand a explodat social-media. Astfel dintr-un simplu hobby poti sa ajungi sa practici o meserie.

Cum poti ajunge make-up artist de succes?
Daca ai creativitate, viziune si esti atent la detalii deja ai calitatile necesare pentru o astfel de meserie. Te poti inscrie la un curs de make-up acreditat unde vei invata notiunile de baza ale make-up-ului.
Dupa absolvire, vei dobandi un certificat ce iti va garanta dreptul de a te angaja in domeniu. Poti sa alegi din mai multe nise ale acestei meseri. Poti practica make-up de televiziune, make-up de film, make-up de teatru etc. In general, specialistul in domeniu este la mare cautare, de aceea un domeniu nisat iti poate aduce multe beneficii financiare. Salariile in domeniu variaza de la 2.500 la 7.000 lei.

  1. Cosmetician

Un alt job ce a trecut de mult de limita moftului si a devenit o necesitate este meseria de cosmetician. Este cel mai accesibil serviciu de utilitate si relaxare in aceeasi masura, astfel va fi mereu la cautare.

Cum poti ajunge cosmetician de succes?
La fel ca celelalte locuri de munca din domeniul beauty, aceasta meserie presupune atentie si comunicare. Daca cele doua constante sunt indeplinite, atunci te poti inscrie la curs de cosmetica pentru a obtine o calificare in domeniu.Vei invata din experienta trainerilor din domeniu toate tainele meseriei.
Dupa absolvire, poti sa optezi pentru angajare fie in saloane sau in centrele SPA independente fie la marile lanturi hoteliere care ofera servici de SPA. Salariile in domeniu variaza de la 3.500 la 8.000 lei.

 

Alte meserii bine platite sunt:

– Manichiurista/Pedichiurista

– Designer de interior

– Fotograf

– Stewardesa

 

Pentru a te putea angaja in aceste meserii trebuie sa urmezi cursuri de formare specializate. Educatia si formarea profesionala reprezinta cheia succesului.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României