DE CE SĂ URMEZ UN CURS DE FORMARE?

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Viitor pentru tineri - Tineri pentru viitor

DE CE SĂ URMEZ UN CURS DE FORMARE?

În general, avem înțelenită ideea că formarea presupune finalizarea studiilor medii și în ultimii ani a studiilor superioare  (nivel licență și/sau master) după care tendința noastră, ca adulți, este de a ne opri din studiu și de a acumula informații la locul de muncă, necesare meseriei, profesiei pe care o deținem și din care ne câștigăm existența.

Lucrurile la nivel global sunt, însă, într-o continuă mișcare, evoluție, dezvoltare. Volumul informațiilor noi și al schimbărilor este ridicat și se modifică într-un timp relativ redus, ceea ce ne forțează să ținem pasul. Conceptul de învățare pe tot parcursul vieții atrage atenţia asupra caracterului permanent al educaţiei, al necesităţii autoeducaţiei în vederea atingerii unui nivel dorit, ideal de educaţie integrală.

Ca adult, cu ceva ani experiență la locul de muncă, te poți întreba, și pe bună dreptate, ce nevoie mai ai de cursuri de formare?

La ce ți-ar fi acestea utile atâta timp cât știi exact ce ai de făcut în job-ul tău, atâta vreme cât găsești informații la un click distanță, cărți de specialitate ce pot ajunge la tine în câteva ore sau zile, audio-book-uri ce pot fi ascultate în mașină cât timp staționezi în trafic? Ca să nu mai aducem în discuție faptul că timpul tău este limitat și în puținul răgaz ce ți-a mai rămas după serviciu preferi să faci cu totul altceva decât să înveți.

Iată câteva motive pentru utilitatea urmării unui curs de formare:

  • Informație sistematizată. La un curs de formare, indiferent de subiectul abordat, informația este adunată, sintetizată, sistematizată. Cunoștințele din domeniul respectiv au fost colectate, apoi selectate în funcție de relevanța acestora pentru curs și cursanți, păstrate doar cele necesare și mai ales utile celor care participă. Această etapă de sistematizare a informațiilor este realizată fie de către formatorul/trainerul cursului respectiv, fie de către o echipă de specialiști din domeniul cursului și este un câștig pe care îl obții urmând un curs de formare, căci te scutește pe tine să parcurgi această etapă, care necesită multă documentare, timp, viziune, capacitate de sinteză. Prin participarea la formare intri direct în posesia informațiilor, cunoștințelor de care ai nevoie.
  • Experiența concretă a formatorului/trainerului. Pe lângă informația gata pregătită, la curs beneficiezi de prestația formatorului. Acesta are experiență și expertiză concrete în domeniul în care și tu la rându-ți dorești să te perfecționezi. De-a lungul zilelor de formare, ai posibilitatea de a-i adresa întrebări care te frământă de ceva vreme, îi poți cere să îți clarifice anumite aspecte prin exemple concrete cu care s-a întâlnit de-a lungul timpului și care au fost soluțiile găsite de el. Feedback-ul este imediat, constructiv și îți poate da ție o direcție în care să te îndrepți. Mai e de pus la socoteală faptul că formatorul îți pune la dispoziție, în câteva zile de curs, munca pe care el a făcut-o ani la rând, într-un mod simplu, pe înțelesul tău și adaptat nevoilor tale.
  • Mediul de învățare. Oricât de autodidact ai fi, oricât de riguros și serios ești în pregătirea personală, posibilitatea de a învăța într-un mediu alături de alți cursanți, ce provin din diverse medii, este de departe un element de plus valoare. Faptul că poți interacționa cu alți colegi, interesați la rândul lor de același domeniu ca și tine, îți deschide oportunități în a afla noi informații, surse de învățare, experiențe de la cei din jur. Socializarea care se creează în timpul activităților de lucru în echipă sau de grup ce se folosesc la un curs de formare, momentele petrecute cu ceilalți colegi în pauzele prevăzute în organizare, sunt elementele potrivite creării unui mediu plăcut de învățare, stimulant, de care nu poți avea parte individual.
  • Metode și mijloace potrivite. Înveți lucruri interesante, noi, prin folosirea unor metode potrivite, alese de către formator tocmai pentru a evidenția fiecare cursant din grupă și pentru a menține interesul treaz de-a lungul formării. Așadar, la un curs ai posibilitatea de a învăța exersând, utilizând studii de caz, punând în practică la modul concret informațiile achiziționate, cooperând cu ai tăi colegi, simulând situații reale, folosind fișe de lucru, filmulețe, exerciții adecvate. Faptul, că la un curs de formare se utilizează diferite metode și mijloace, face ca învățarea să nu fie un proces greoi, ci din contră unul atractiv, care îți oferă posibilitatea să descoperi și să te descoperi. De această parte nu prea poți avea parte la tine acasă, și chiar dacă lucrezi fișe și exerciții individual, este mult mai antrenant să le faci în echipă, să le discuți cu ceilalți, pentru că în acest mod vei afla perspective diferite de gândire asupra aceluiași lucru.
  • Disciplina programului. În orice ai face, câtă vreme nu urmezi o disciplină, un program clar, rezultatele întârzie să apară, sau vin în salturi care nu te mulțumesc. Un avantaj al urmării unui curs de formare este și faptul că există un program clar la cursului, al întâlnirilor prevăzute în cadrul acestuia, care te obligă să fii prezent la grupă, să fii activ și proactiv, să îți dai interesul pentru a-ți face exercițiile prevăzute, temele, proiectele. Poate sunt zile când n-ai avea chef neapărat să participi la curs, dar știind că este prevăzut în program, faci eforturi și participi. Și dintr-odată dispare lipsa de chef și te alături grupului și formatorului, învățând!

Învățarea poate avea loc oricând, oriunde și de către fiecare dintre noi, atâta vreme cât există MOTIVAȚIA INTERIOARĂ de a învăța. Aceasta trebuie să fie primul motiv care să se afle la baza urmării oricărei forme de învățare, fie că este vorba despre facultate, master sau cursuri de formare. Întrucât motivația interioară îți conferă starea sufletească potrivită pentru acumulare de noi informații și experiențe. Dacă aceasta există, atunci e bine să îți identifici nevoia de formare (uneori aceasta poate fi identificată și de către o persoană din exterior: coleg, șef de departament, prieten, șamd) și să cauți cursul potrivit nevoilor și așteptărilor tale.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIAȚIA ION CÂMPINEANU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României