Trenduri în CV pentru 2023

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SMART NEETs

Trenduri în CV pentru 2023

Conform unui studiu Dell, Emerging Technologies’ Impact on society & Work in 2030, până la 85% dintre locurile de muncă care vor exista în 2030 nu sunt implementate în prezent, prin urmare companiile trebuie să parieze pe oameni care se pot adapta și învăța. Pentru a convinge că ești un candidat care se poate adapta ușor schimbărilor din mediul de lucru și schimbărilor din tehnologie, iată ce ar trebui să bifezi în CV: 

 • Abilitățile sunt mai mult decât importante și prezentarea acestora la începutul CV-ului, chiar în rubrica Despre mine, te poate ajuta să te califici pentru jobul dorit. Pentru a prezenta abilitățile tale, folosește același limbaj ca recrutorul, menționând în CV-ul tău cuvintele-cheie din anunțul jobului, în măsura în care aceastea se potrivesc cu experiența ta.Potrivit unui studiu SHRM, profesioniștii în resurse umane menționează lipsa abilităților soft ca principala cauză a dificultăților în recrutare. LiveCareer a constatat că există o nepotrivire semnificativă între cerințele enumerate în anunțurile de joburi și cele enumerate în CV-urile candidaților. Anunțurile de joburi conțin, în medie, 21,8 abilități, în timp ce CV-urile listează doar o medie de 13 competențe. De aceea e important să citești cu atenție anunțurile, pentru a descoperi abilitățile necesare jobului pe care ți-l dorești și apoi să adaugi acele abilități în CV-ul tău, pentru a-ți spori șansele de a face o schimbare dorită în carieră.
 • Adaptează CV-ul jobului la care aplici. Recrutorii vor să vadă din start potrivirea ta cu jobul la care aplici, timpul lor pentru a crea conexiuni sau legături între informații fiind limitat. De aceea, ar trebui ca CV-ul tău să fie actualizat cu acele informații care se potrivesc rolului pe care ți-l dorești.
 • Brandingul personal este povestea calificărilor și succeselor tale. Arată pasiunea tale, personalitatea, stilul de muncă/leadership și alți identificatori unici. Începe CV-ul cu o propunere de valoare care să atragă angajatorul. Această declarație trebuie să fie clară, concisă și să rezoneze cu așteptările angajatorului.
 • Factorul Wow se referă la acele informații impresionante și valoroase despre tine care te diferențiază de ceilalți candidați. Declarațiile tale wow trebuie să fie specifice. Trebuie să spui recrutorului ce ai făcut, nu pentru ce ai fost responsabil. Le poți include în secțiunea Despre mine, în Experiență, Educație, premii.
 • Vrei să captezi imediat atenția managerului de angajare? Atunci mizează pe rezultate și pe verbe puternice. Evită să-ți prezinți realizările astfel: „Am fost responsabil ne negocierea contractelor pe partea de achiziții”. În schimb, poți alege un stil mai dinamic: „Am scăzut costurile cu 22% după negocierea contractelor pe partea de achiziții”. Cifrele, procentele, detaliile despre creșterea veniturilor sau scăderea costurilor sunt importante deoarece arată angajatorilor valoarea pe care o poți oferi companiei lor.„La un nivel înalt, oamenii ar trebui să-și orienteze CV-urile către rezultate, mai degrabă decât să enumere abilitățile sau educația”, a spus Kelli Marinelli, People Strategy Consultant for SolveHR. „Cel mai bun mod de a scrie CV-ul tău este să te asiguri că vorbește despre ceea ce poți face, precum și despre rezultatele pe care le-ai obținut”, adaugă aceasta.
 • Demonstrează un istoric de lucru constant. „Durata șederii la locuri de muncă este importantă”, potrivit Alison Mackay, recrutor pentru Facebook. „Ne aflăm într-un moment în care oamenii nu rămân la locuri de muncă peste 10 ani, așa că mă uit la perioada de timp în care oamenii au fost la companiile lor anterioare.” Din acest motiv, demonstrarea unui istoric de lucru constant îți oferă un avantaj pentru a obține jobul dorit.

 

Checklist pentru CV în 2023

 • Adaptează-l jobului la care aplici
 • Prezintă abilitățile hard și soft
 • Folosește verbe de acțiune și realizări cuantificabile
 • Prezintă personalitatea și inteligența ta emoțională, punând accent pe flexibilitate, pe dorința de a învăța, de a te dezvolta (poți menționa hobby-urile)
 • Păstrează-l scurt, maximum 2 pagini
 • Publică informațiile din CV și pe conturile tale de social media, creând astfel o concordanță și o imagine bună din punct de vedere profesional
 • Citește-l pentru a evita greșelile frecvente (de ortografie, gramatică) și analizează dacă adresa de e-mail și fotografia sunt potrivite

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României