CE ESTE UN CV?

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SMART NEETs

CE ESTE UN CV?

Primul pas este să definești clar ce este CV-ul. Curriculum Vitae este o biografie scurtă care cuprinde date referitoare la experiență, abilități, studii. Ai putea să-l numești cartea ta de vizită, pe care o folosești pentru a te pune în valoare în fața angajatorilor. Practic este povestea care vorbește despre tine, despre istoricul tău profesional și despre abilitățile și realizările tale. Aici ar trebui să evidențiezi de ce ești cea mai bună persoană pentru un job. Toate aceste informații trebuie structurate într-o formă, într-un model de CV.

CV-ul se poate completa apeland la un model predefinit care se potriveste cel mai bine profilului tau, care se poate gasi pe internet.

Insa cel mai important este sa alegi  în primul rând un model de CV care să te ajute să transmiți informația pe care ți-o dorești, dar care să fie bine structurat și ușor de completat. Modelul de CV oferit de eJobs.ro este recunoscut de recrutori pentru relevanță, simplitate și eficiență. CV-ul corespunde cerințelor miilor de companii care recrutează pe eJobs.ro, iar pentru ca acesta să fie relevant este important să-l actualizezi și să-l completezi cu toate informațiile care se potrivesc descrierii jobului la care aplici.

 

Fotografia CV

Alege o fotografie recentă, tip portret. Este foarte important ca atunci când faci această fotografie să ai și o vestimentație office-casual și să alegi un fundal într-o culoare neutră. Toate aceste aspecte te ajută să faci o impresie bună și să arăți profesionalism încă de la prima privire asupra CV-ului tău. Evită pozele din timpul liber, pozele alături de copii sau cele de la evenimente în familie care transmit că nu iei în serios aplicarea la un job și, implicit, ceea ce vei face la jobul respectiv.

Nume, funcție și date de contact

Prima parte a CV-ului trebuie să conțină numele tău, poziția ta actuală și datele de contact. Evită să dai CV-ului tău titlul de Curriculum Vitae. Numele tău este titlul cel mai potrivit. Când vine vorba de datele tale de contact, adresa de e-mail și numărul de telefon sunt esențiale. Dacă dorești, poți include și un link către site-ul tău de prezentare, dar numai dacă aceste este actualizat. 


Despre mine/Obiectivul profesional

Deschide CV-ul cu un obiectiv profesional, acea poveste scurtă despre tine. Este paragraful în care prezinți în câteva cuvinte experiența ta, realizările tale notabile care consideri că te califică pentru noul job și planurile tale în carieră. Cel mai important este să adaptezi acest obiectiv profesional de fiecare dată când aplici la un job și să specifici anumite calități care te pot califica pentru un job. Ca să-ți fie mai ușor și ca să te încadrezi în 2-3 propoziții, poți răspunde la următoarele întrebări:

 

  • Cine ești? (de ex: pasionat de marketing)
  • Ce poți să oferi companiei? (cu peste 7 ani experiență în gestionarea campaniilor pentru brand-uri internaționale)
  • Care sunt planurile tale în carieră? (în căutarea unui job care să-mi ofere ocazia de a coordona un departament de marketing)

Experiență profesională.

Menționează joburile pe care le-ai avut până acum în ordine invers cronologică, de la cel mai recent job la job-ul din trecut pe care îl consideri relevant pentru locul de muncă la care aplici.

La fiecare job specifică funcția, compania, perioada în care ai lucrat acolo și, de preferat, o frază care să explice rolul tău, mai ales dacă a fost unul specific. Punctează apoi responsabilitățile-cheie, realizările și susține fiecare realizare cu cifre.

Ca să fii relevant alege joburile care au legătură cu locul de muncă la care aplici, iar dacă ai experiență de mulți ani, poți reduce detaliile despre rolurile vechi sau irelevante, punctând doar funcția ocupată.

Educație

La fel ca în cazul experienței, și educația trebuie menționată în ordine invers cronologică, de la cele mai recente studii la cele mai îndepărtate în timp. Include numele instituțiilor de învățământ, diplomele și calificările pe care le-ai obținut. Dacă ești la începutul carierei, merită să precizezi cele mai importante cursuri pe care le-ai făcut sau proiecte la care ai lucrat și rezultatele pe care le-ai avut. Dacă ești senior și ai multe calificări îți recomandăm să le precizezi astfel: Calificarea – Instituția de învățământ – anul.

Ai grijă ca din CV-ul tău să reiasă că ești implicat să înveți continuu. E mai puțin relevant ce curs ai făcut acum zece ani!

 Limbi străine.

Înainte de a menționa o limbă străină în CV, gândește-te când a fost ultima dată când ai vorbit acea limbă. Dacă a fost în școala generală și de atunci nu ai mai exersat, e bine să nu o incluzi în CV-ul tău. În cazul în care nu știi care ți-e nivelul, pune-ți următoarea întrebare: „Aș putea să călătoresc într-o țară în care se vorbește numai această limbă și să port o conversație fluentă fără niciun fel de ajutor?” Dacă răspunsul e Da, atunci oferă context. Cât de bine știi limba respectivă în funcție de trei criterii:

 Vorbit. Abilitatea de a vorbi o limbă este cea mai importantă. De exemplu, dacă poți vorbi bine limba engleză, angajatorul știe că îți poate da un job în țările în care se vorbește această limbă sau într-o echipă internațională.

 • Scris. Să scrii bine într-o limbă străină înseamnă să fii cu un pas mai departe de a o vorbi bine. Este partea mai dificilă, pentru că trebuie să cunoști gramatica și topica.
 • Citit. Abilitatea ta de citi bine într-o limbă străină spune ceva despre nivelul tău de înțelegere a acestei limbi.

Există niveluri diferite de cunoaștere a unei limbi străine:

 • începător
 • mediu
 • avansat

 

 Abilități

Ideal este să menționezi 4-6 abilități care au legătură cu jobul pentru care aplici. Iar cel mai bun loc de unde te poți inspira este chiar descrierea postului. Alege cu grijă abilitățile pentru că este important să ai și realizări care să le susțină. În cazul în care nu ai chiar abilitățile menționate de angajator, alege unele similare, dar care să se potrivească cu ceea ce ai făcut tu. Scopul este să îi arăți angajatorului că ești persoana potrivită pentru job cu abilitățile, calificările și experiența necesare. Noi te sfătuim să profiți din plin de această rubrică din CV-ul tău pentru că aici poți pune în valoare ceea ce știi să faci, iar structura și design-ul acestei rubrici te ajută să le evidențiezi.


Exemple de abilități profesionale (hard skills):

– competențe digitale (de ex.: Excel, Power Point)

– management de proiect

– SEO

– Analytics

– social media

– design

– digital marketing

 

Exemple de abilități soft (soft skills):

– inteligență emoțională

– ascultare activă

– orientare spre clienți

– empatie

– gândire critică

– flexibilitate

– adaptabilitate

– reziliență

– comunicare

– putere de negociere

– managementul oamenilor

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA NOUL VAL

PARTENER:
ASOCIATIA ASCENTRIC

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României